Przyjaciele forum Zgłoszenie
FAQFAQ    SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  ProfilProfil
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Kolczatki
Autor Wiadomość
KandB 

Mój labrador: Borys
Pies urodził się:
18.08.2012

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 14-11-2013, 10:20   

Gdyby nie to forum i szkolenie metodami pozytywnymi pewnie też w końcu założyłabym Borysowi kolczatkę. Naprawdę rzadkością jest żeby spotkać u mnie większego psa nie na kolczatce i moja świadomość na ten temat była zerowa. Jednak gdy już nowy członek rodziny zamieszkał z nami, zaczęłam szperać po necie na temat wychowania i nauki. Ten temat przeczytałam od 1 strony, później szkolenie, gdzie absolutnie kolczatki były zakazane i choć po nim Borys i tak ciągnie to przekazano mi konkretną wiedzę i medoty jak go tego oduczyć, ale zaznaczono, że może to potrwać bardzo długo. Myślę, że gdyby nie moje lenistwo już chodziłby pięknie na luźnej smyczy. Chociaż i tak jest o niebo lepiej niż przed szkoleniem. Nie wyobrażam sobie też, że mogłabym teraz wybrać się z nim na spacer bez żadnych smaczków, akurat chodzenia uczymy się na każdym spacerze i myślę, że nagradzanie w ten sposób to wspaniała medota i żałuję, że nie znałam jej i nie stosowałam u pierwszego, choć małego psa. Sotsujemy nagrody wymienne tak jak napisała tenshii. A o tym, że nie założę mu kolczatki przesądził już całkowicie (tak jak pisałam wcześniej) widok 2 letniego labradora, ciągnącego na kolczatce gorzej niż Borys. Myślę, że najgorzej jest, gdy pies się ekscytuje lub coś zwęszy. Ale i tak pies nie będzie chodził ładnie bez nauki.

[ Dodano: 14-11-2013, 10:23 ]
A i dodam jeszcze, że szkolenie metodami pozytywnymi i konkretną szkołę poleciła nam pani posiadająca owczarka, odkąd go znaleźli chodził na kolczatce, ciągnął, a po szkoleniu kolczatka została zamieniona na zwykłą obrożę i wiadomo, że nie jest idealnie, ale i tak lepiej niż na niej :)

http://forum.labradory.org/viewtopic.php?t=8929

Ostaś 

Mój labrador: Harry (Wilcze Ługi)
Pies urodził się:
11.11.2005

Wysłany: 14-11-2013, 11:22   

fadziochowa napisał/a:
Twój pies się do kolczatki przyzwyczai i będzie ciągnął

Dokładnie. Harry ciągnął w kolczatce z zaostrzonymi kolcami tak jak na normalnej obroży. Po za tym bezmyślne stosowanie kolczatki może przyczynić się do powstania agresji lękowej. Polecam poczytać sobie o eksperymencie nazywanym "Mały Albert". http://metodynauczania.pl/maly-albert/

Kesja 

Mój labrador: Ajrusia
Suczka urodziła się:
15.06.2011

Pomogła: 4 razy
Wysłany: 14-11-2013, 12:55   

marti_899 napisał/a:
chce tylko zeby przestal wchodzic pod samochody i przy okazji mnie pod nie wciagal,

Skoro Twój pies ma dopiero pół roku a Ty już nie potrafisz sobie z nim poradzić to ciekawa jestem dalszych efektów :-P Skoro jesteś z nim 24h to czemu nie wykorzystasz tego na naukę pozytywnymi metodami?
A i dla sprostowania - obroże półzaciskowe nie służą do duszenia psów i przez to oduczania ciągnięcia na smyczy. Dobrze dopasowana obroża półzaciskowa nie dusi - chodzi o to żeby pies z niej nie "wyszedł" jak ze zwykłego zatrzasku.
marti_899 napisał/a:
O latwiznie juz pisalam, czemu wszyscy tez ida na latwizne szkoloc psy i uzywaja smakow zeby icxh sluchac?? Uczcie psa poszlusenstwa bez nich dla mnie to tez pojscie na latwizne i przekupstwo psa zeby sluchal...

To ty używając kolczatki nie nagradzasz psa kiedy ładnie idzie?? No to już w ogóle pięknie się nauczy (sam oczywiście) ladnie chodzić i NA PEWNO później na zwykłej obroży też nie będzie ciągnął...

szalej 

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 14-11-2013, 14:27   

mój conventer filmików robi sobie ze mnie żarty więc nie moge zrobić filmu :( Jak się uspokoi to pokaże jak psy chodzą przy wózku i jak haker pięknie chodzi i wykonuje cwiczenia. Wybrałam w takim razie tylko filmik z bliską która robiła coś takiego PIERWSZY RAZ więc to jej absolutny debiut a chciałam pokazać, że psa z taką energią ( którą napewno widać ) też da się nauczyć wszystkiego metodami pozytywnymi i bezbolesnymi.

Ostatnio zmieniony przez mibec 14-11-2013, 14:33, w całości zmieniany 1 raz  

Ewelina 
wesoła rodzinka

Mój labrador: Yoko
Suczka urodziła się:
25.05.2007

Mój labrador: Serdusia
Suczka urodziła się:
01.09.2015

Suczka urodziła się:
Pomogła: 10 razy
Wysłany: 14-11-2013, 14:36   

szalej, super współpraca :haha:

Basia i Barni 
Sasza i Barni

Mój labrador: Sasza i Barni
Wysłany: 14-11-2013, 14:50   

No przeca oto chodzi :haha:

aganica 
Junior Admin

Mój labrador: Hermiona (*)
Suczka urodziła się:
30.08.2003-02.05.2018

Mój labrador: Fiona (*)
Suczka urodziła się:
23.01.2008-12.12.2019

Mój labrador: LOVE STORY Lualaba(*)
Pies urodził się:
14.09.2008-19.06.2022

Pomogła: 17 razy
Wysłany: 14-11-2013, 15:12   

szalej napisał/a:
psa z taką energią ( którą napewno widać ) też da się nauczyć wszystkiego metodami pozytywnymi i bezbolesnymi.
No właśnie ..da się? ... da.
Dodam że Blisia ma DOPIERO półtora roku a jak wszyscy wiemy to .. najgorszy wiek dla labka .
Widać że sunia jest zadowolona z tego co robi a...ciekawe czy..tak radośnie by ćwiczyła na....kolcach.

Kesja 

Suczka urodziła się:
15.06.2011

Wysłany: 14-11-2013, 15:29   

szalej, ale jej dupka tańcuje :haha: Świetny filmik, dla takich szczęśliwych psiaków warto włożyć trochę sił i chęci w naukę ;*

Milena 

Mój labrador: ZEFIR
Pies urodził się:
01.05.2007

Mój labrador: PUMA
Suczka urodziła się:
18.09.2009

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 14-11-2013, 16:16   

szalej, super :)

AnIeLa 

Mój labrador: Asior
Pies urodził się:
27.06.2005 -08.02.2021

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 14-11-2013, 16:29   

aganica napisał/a:
Dodam że Blisia ma DOPIERO półtora roku a jak wszyscy wiemy to .. najgorszy wiek dla labka .

Zleży jakiego labka. Każdy pies jest inny.

kasia1209 

Mój labrador: Tośka
Suczka urodziła się:
27.03.2013

Wysłany: 14-11-2013, 17:13   

szalej, super :haha: Co do energii Bliskiej- potwierdzam :D

Ostaś 

Mój labrador: Harry (Wilcze Ługi)
Pies urodził się:
11.11.2005

Wysłany: 14-11-2013, 18:24   

aganica napisał/a:
szalej napisał/a:
psa z taką energią ( którą napewno widać ) też da się nauczyć wszystkiego metodami pozytywnymi i bezbolesnymi.
No właśnie ..da się? ... da.

Ludzie zamieniają "nie potrafię" na "nie da się". To nie pies jest ograniczeniem, a człowiek. Przy czym to ograniczenie wynika głównie z własnego umysłu. Stawiania sobie samemu sztucznych ograniczeń i utwierdzania w błędnym przekonaniu.
Dominika, szczerze gratuluję. Film robi wrażenie :)

Milena 

Mój labrador: ZEFIR
Pies urodził się:
01.05.2007

Mój labrador: PUMA
Suczka urodziła się:
18.09.2009

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 14-11-2013, 18:28   

Kto chce ten szuka sposobów, kto nie chce szuka powodów.

Nikaaa 
Nika i Chudolab :)

Mój labrador: Jesse (My Ebony Myst)
Suczka urodziła się:
08.09.2011

Pomogła: 15 razy
Wysłany: 14-11-2013, 21:24   

marti_899, a ja mam umysł otwarty (nie to co reszta ludzi na forum :lookdown: ) i chętnie poznam Twoje zdanie :) Mogłabyś napisać więcej o swoich metodach szkoleniowych?
Zakładasz psu kolczatkę i on się uczy (sam) że ma nie ciągnąć bo przecież wie że ma kolczatkę która do tego służy, nie nagradzasz go za to bo to pójście na łatwiznę, ale oczekiwanie że pies przeczyta nam w myślach jakiego zachowania pożądamy już nie. Czyli Ty go niczego nie uczysz, pies ma to poprostu wiedzieć i się nauczyć sam, tak? Naprawdę chcę zrozumieć w jaki sposób działasz i dalczego jest to lepsze od klikera i worka przysmaków, ale chyba musisz mi wyjaśnić jak dokładnie działasz bo mi się całość nie klei :P

Basia i Barni 
Sasza i Barni

Mój labrador: Sasza i Barni
Wysłany: 14-11-2013, 21:58   

Każde narzędzie szkoleniowe "działa" tylko na początku, bo pies coś ma nowego, ale szybko uczy się jak wypracować strategię, żeby to coś nowego było normalnością. Nic nie zastąpi pracy z psem, jak coś nie działa to zmieniamy strategię, ale niekoniecznie zmieniając obrożę na kolczatkę, bo poważnie to jest początek samych problemów, bo kolczatka karci sama, nawet nie mając świadomości, każde przypadkowe pociągnięcie karci psa. Kara w nieodpowiednim momencie, kara która niczego psa nie uczy, kara, która psu nie daje jasnych wskazówek, bo czy chwalisz psa, gdy nie ciągnie? Kolczatka to unikanie, nie nagradzanie poprawnych zachowań.

maraolo1 

Mój labrador: Bleki
Suczka urodziła się:
27.04.2012

Wysłany: 25-01-2014, 11:27   Piesek pokuty kolczatką

Witam, Kiedyś wstawiałem fotki swojej bleki. Była w kolczatce i tak chodziła do tego czasu. Gdy mocniej się szarpneła to kolczatka się zacisneła i zblokowała (karabińczyk chiński szajs). Zblokowało się to tak że nie dało się odblokować rękoma kolczatki, Rozebrana została dopiero kombinerkami. Kolczatka trafiła do śmietnika a zastąpił ją kantarek który bardzo dobrze się sprawuje. Bleki ma się już dobrze i mineło już parę tygodni więc rany się zagoiły.

Nie wiem tylko kto dopuścił kolczatki do sprzedaży? Jest to bardzo niebezpieczne dla psa!

Ja już się przekonałem że kolczatka to badziew. Uprzedzam nowych właścicieli aby nie nabywali kolczatek, Lepiej kupić kantar :)

Pozdrawiam

Ewelina 
wesoła rodzinka

Mój labrador: Yoko
Suczka urodziła się:
25.05.2007

Mój labrador: Serdusia
Suczka urodziła się:
01.09.2015

Suczka urodziła się:
Pomogła: 10 razy
Wysłany: 25-01-2014, 14:59   

maraolo1, Współczuję przeżyć :(

Kesja 

Suczka urodziła się:
15.06.2011

Wysłany: 25-01-2014, 16:09   

Szkoda tylko, że ludzie uświadamiają sobie jaki to niebezpieczny badziew dopiero jak coś się stanie :( A jak się pisze i tłumaczy to nie dociera...

maraolo1 

Mój labrador: Bleki
Suczka urodziła się:
27.04.2012

Wysłany: 25-01-2014, 17:19   

myślałem że jak jest to dopuszczone do sprzedaży to musi być bezpieczne

Agunia222s
[Usunięty]

Wysłany: 07-06-2014, 14:43   

Moja desperacja spacerowa siegła już takiego miejsca że pojawiła się myśl "półkolczatka" ale żal mi psa mimo wszystko. Poczytałam podumałam i kupiłam obrożę uzdową. Za mną drugi spacer i ręka nie odpada a piesiol szybko załapał że jeśli nie ma reakcji na "nie" to jest inny sposób i nie targa mną na wszystkie strony! Wiadomo chce zdjąć i próbuje ale nie jest tragicznie i póki co przy drugim założeniu był mniejszy obłęd niż przy pierwszym -> oby było lepiej i lepiej!
Póki co w wielkiej euforii piszę słowa TO DZIAŁA (obym z każdym kolejnym spacerem powtarzała to samo!)

Odpowiedz do tematu