Przyjaciele forum Zgłoszenie
FAQFAQ    SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  ProfilProfil
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
UWAGA WROCŁAWSCY WŁAŚCICIELE LABKÓW !
Autor Wiadomość
tenshii 
Ania & labradość

Mój labrador: Teyla
Suczka urodziła się:
30.09.2009

Mój labrador: Fido
Pies urodził się:
15.06.2009

Mój labrador: Daisy [*]
Suczka urodziła się:
20.06.2007 - 26.10.2009

Wysłany: 11-05-2011, 22:50   UWAGA WROCŁAWSCY WŁAŚCICIELE LABKÓW !

Cytat:
Dziś Wrocław rozpoczął ogólnomiejską, obowiązkową deratyzację. Walka ze szczurami potrwa cały miesiąc. Do 15 maja.

Za trutkę odpowiedzialni są właściciele nieruchomości, współwłaściciele, użytkownicy wieczyści czy osoby zarządzające. Muszą oni wyłożyć preparaty do zwalczania gryzoni nie później niż 15 kwietnia.

Gdzie będą one wykładane? - W szczególności powinno się je umieszczać w narożnikach pomieszczeń i wzdłuż ścian, na ścieżkach zwierząt i w miejscach ich żerowania - informuje Ewa Mazur, rzecznik prasowy ZDiUM. - Wykładający muszą również pamiętać o tym, by umieścić napisy ostrzegawcze: „UWAGA! Wyłożono preparat do zwalczania gryzoni o nazwie ………! Niebezpieczeństwo zatrucia ludzi i zwierząt!”.

Właściciele nieruchomości winni także pamiętać o stałym uzupełnianiu preparatów do zwalczania gryzoni.

Przed rozpoczęciem deratyzacji należy:

1) dokonać naprawy wszystkich uszkodzeń, które mogą służyć gryzoniom jako drogi dostępu do budynków i pomieszczeń, np. otwory w drzwiach, podłogach;

2) usunąć z terenu nieruchomości i pomieszczeń wszelkie odpady mogące stanowić pożywienie dla zwalczanych gryzoni.

- Odpowiednie służby będą przeprowadzać kontrole i mogą zażądać m.in. rachunku za zakup preparatu do zwalczania gryzoni, umowę z firmą specjalistyczną świadczącą usługi w zakresie deratyzacji. Po upływie terminu obowiązkowej deratyzacji wyłożone preparaty do zwalczania gryzoni powinny zostać usunięte.

Co z terenami zielonymi?

- Zarząd Zieleni Miejskiej zlecił przeprowadzenie deratyzacji w miejscach wytypowanych - powiedziała Anna Mularczyk, dyrektor Zarządu Zieleni Miejskiej. - Wykonawca zobowiązany jest do wyłożenia trutek oraz wywieszenia ostrzeżeń.

Oto lista miejsc, gdzie można będzie je spotkać:

- zieleniec przy Dworcu Głównym (ul. Stawowa, Peronowa i Piłsudskiego)

- zieleńce przy ulicach: Świdnickiej, Bogusławskiego i Piłsudskiego

- Powstańców Warszawy

- skwer Zygmunta Krasińskiego

- skarpy fosy miejskiej

- okolice fontanny przy pl. Grunwaldzkim

- wyspy: Bielarska, Słodowa, Piaskowa

- skwer przy bulwarze Piotra Włostowica

- park Tołpy

- Wszystkie trutki będą posiadały atesty - informuje dyrektor ZZM. - Na skwerach akcja deratyzacji jest przeprowadzana dwa razy do roku. Najczęściej dzieje się to w kwietniu i październiku. Z kolei fosa wymaga większej uwagi i tam trutki wykładane są od marca do grudnia. Stale wykonawca prowadzi również monitoring tych miejsc. Myślę, że od jutra zaczną już się pojawiać w tych miejscach trutki i ostrzeżenia o ich wystawieniu.

wiadomość późna, sama dopiero się dowiedziałam, ale mimo wszystko uważajcie

Źródło

Pies może być dowolnej rasy, pod warunkiem, że jest
to labrador

Odpowiedz do tematu