Przyjaciele forum Zgłoszenie
FAQFAQ    SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  ProfilProfil
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: AnIeLa
02-10-2012, 16:51
Książki o rasie
Autor Wiadomość
Kesja 

Mój labrador: Ajrusia
Suczka urodziła się:
15.06.2011

Wysłany: 18-05-2012, 14:49   

A czytał ktoś z was książkę "zapomniany język psów"? :)

dominika92 

Mój labrador: Demi Z Grodu hrabiego Malmesbury
Suczka urodziła się:
04.2005

Mój labrador: Hela Błotna Sadzawka
Suczka urodziła się:
7.10.2010

Wysłany: 18-05-2012, 14:51   

Kesja, ja, ale to jest o szkoleniu, które opiera się na teorii stada i samca alfa. Z tych łagodniejszych, można parę rzeczy na pewno wynieść bo wszystko opiera się na konsekwencji..ale ja nie wierzę w tę teorię więc..

Pikuś 

Wysłany: 18-05-2012, 14:51   

Kesja, ja mam i czytam, babeczka ma ekstra podejście tak mi się przynajmniej wydaje dopiero zaczęłam, choć na początku trochę się przerazilam to później wszystko wytłumaczyła ;D

[ Dodano: 18-05-2012, 14:55 ]
z resztą jak dla mnie z każdej książki da się wyciągnąć to 'coś' co jest nam potrzebne, ja nie traktuję żadnej takiej książki tak bardzo dokładnie ;)

dominika92 

Suczka urodziła się:
04.2005

Suczka urodziła się:
7.10.2010

Wysłany: 18-05-2012, 15:00   

Pewnie się da, ale jednak dla mnie niektóre założenia są bez sensu. Ale można przeczytać..jednak wolę szkolenie pozytywne, niż to opierające się na teorii stada, w którą nie wierzę. :)

Pikuś 

Wysłany: 18-05-2012, 15:04   

Ja również :) Piąteczka :D
Ale może będzie w tej książce coś co mi przyda :)

neravia 

Mój labrador: Kami (Bushbane Syrah)
Suczka urodziła się:
13.08.2011

Wysłany: 18-05-2012, 15:14   

dziękuję za odpowiedzi :) coś wybiorę z tych książek :)

Kesja 

Suczka urodziła się:
15.06.2011

Wysłany: 18-05-2012, 19:53   

Dzięki dziewczyny za odpowiedź ;* Bo mam sobie wybrać jakąś książkę na koniec roku(od nauczycielki) i chciałabym coś o szkoleniu :) Tylko nie wiem jaką wybrać...

dominika92 

Suczka urodziła się:
04.2005

Suczka urodziła się:
7.10.2010

Wysłany: 18-05-2012, 20:38   

Kesja, a masz coś o klikerze? Może to co pokazałam neravi? Fajne :)

beatrix 
beatrix

Mój labrador: Rafa
Suczka urodziła się:
19.02.2012

Ostrzeżeń:
 3/3/6
Wysłany: 19-05-2012, 21:19   

Pozytywne szkolenie psów Barbara Waldoch.polecam

[ Dodano: 19-05-2012, 21:21 ]
bdb jest tez ksiazka TRESURA PSÓW -BRUCE FOGLE

Karoola 

Mój labrador: Browni
Pies urodził się:
02.02.2003

Wysłany: 20-05-2012, 00:12   

Wiecie, na dogo jest fajny wątek o książkach które należy przeczytać i tych, które trzeba omijać łukiem. W jednej podobno jest napisane, że żeby pies nie uciekał, trzeba mu zawiązać na szyi belkę, tak, żeby przy biegu uderzała go w łapy :beated:
Myślę, że w książkach obecnie wydawanych nie ma już podobnych kwiatków, więc można je bezpiecznie czytać (oczywiście z pewną dozą zdrowego rozsądku).
Jeśli ktoś zaczyna z klikerem, warto kupić sobie taką książkę, ale nie oszukujmy się, jak dziewczyny pisały, Ameryki nie odkrywają, ale dobre jest to, że wszystkie porady są zebrane w jednym miejscu i nie trzeba szukać po forach ;)
Ja także polecam Barbarę Waldoch. A jak ktoś jest bardzo zaintrygowany klikaniem i nie zrazi się wątkami historycznymi i naukowymi, koniecznie Najpierw wytresuj kurczaka. Mam i polecam.

Kesja 

Suczka urodziła się:
15.06.2011

Wysłany: 20-05-2012, 09:54   

dominika92, wiesz co mam taką książkę ogólnie o psach i tam jest też mowa o klikerze, tylko ja jakoś specjalnie klikera nie stosuję, bo Ajra bardzo ładnie wszystko łapie bez niego :)
beatrix napisał/a:
Pozytywne szkolenie psów Barbara Waldoch

beatrix, dzięki, nad tą książką też się zastanawiałam :)
Karoola napisał/a:
żeby pies nie uciekał, trzeba mu zawiązać na szyi belkę, tak, żeby przy biegu uderzała go w łapy

:-o :-o :-o to chyba jakiś niesprawny umysłowo człowiek pisał :bad: A potem ktoś kto takie bzdury przeczyta stosuje je na swoim psie :bad: Masakra...

dominika92 

Suczka urodziła się:
04.2005

Suczka urodziła się:
7.10.2010

Wysłany: 20-05-2012, 10:59   

Nie rozumiem, czemu się tak bronicie przed klikerem, to naprawdę super sprawa i pies wszystko łapie szybciej i chętniej się uczy. Jasne, że bez klikera też się nauczy, moja też łapie bez klikera, ale z klikerem to zdecydowanie inna praca, więcej pies sam myśli, a i można się w to wciągnąć i chętniej się z psem pracuje. Polecam chociaż popróbować jakiś czas. :)

Kesja 

Suczka urodziła się:
15.06.2011

Wysłany: 20-05-2012, 11:07   

dominika92, ja się wcale przed klikerem nie bronię ;-) Jakiś czas ćwiczyłam z Ajrą z klikerem, ale nie widziałam różnicy. Każdy pies jest inny i każdemu co innego pasuje. :)

dominika92 

Suczka urodziła się:
04.2005

Suczka urodziła się:
7.10.2010

Wysłany: 20-05-2012, 11:18   

a tu się akurat nie zgodzę..czy jednemu psu będzie pasowała kolczatka, a drugiemu nie? Moim zdaniem każdemu tak samo nie będzie pasowała i każdego tak samo będzie boleć.
To raczej właścicielowi jednemu coś pasuje, a drugiemu nie. :)
Szkoda, ja uważam, że jak się rozkręci z klikerem, to jest super jednocześnie zabawa i nauka. :)

Kesja 

Suczka urodziła się:
15.06.2011

Wysłany: 20-05-2012, 11:25   

Ale czy przy nauce bez klikera zadaje się psu ból? Kolczatka to zupełnie inna sprawa i ja też jestem jej przeciwna, a tutaj mówimy o nauce ;-)
dominika92 napisał/a:
ja uważam, że jak się rozkręci z klikerem, to jest super jednocześnie zabawa i nauka.

Dla mnie świetna współpraca z psem nie musi być wynikiem klikania. Ja gdy uczę czegoś Ajrę chwalę ją głosem i myślę że dla psa pochwała od właściciela-ukochanej osoby jest lepsza niż kliknięcie :-P W każdym razie wszyscy mogą mieć odmienne zdanie w tej sprawie i dopasowywać sposób do siebie i do swojego psa :)

neravia 

Mój labrador: Kami (Bushbane Syrah)
Suczka urodziła się:
13.08.2011

Wysłany: 20-05-2012, 11:31   

dominika92, ja też nie bronię się przed klikierem :) mam go nawet w domu :D chodzimy na szkolenie bezklikerowe i nie widzę sensu uczyć np chodzenia przy nodze bez klikera a w domu z klikerem :-o Jak zakończymy szkolenie podstawowe myślę, że chętnie potem wypróbuję "klikać" przy nauce czegoś innego, lub poprawy tego czego ewentualnie nie nauczymy się perfekcyjnie. Nie chcę mieszać psiakowi, ale książki o klikerze mam przeczytane i tak jak mówię kiedyś wypróbujemy ale nie na chwilę obecną bo chcemy skupić się na podstawach posłuszeństwa zgodnie ze szkoleniem. Moim zdaniem jeżeli podejmujemy się jakiegoś szkolenia - np klikerowego to należy z konsekwencją je ćwiczyć a nie kiedy mi się spodoba, czy w naszym przypadku tylko w domu bo nie na szkoleniu.
Zgadzam się z Kesją..nie na każdego psa wszystko działa tak samo. mam koleżankę z zootechniki, która pisała pracę na ten temat i może to potwierdzić. Na jedne psy działa rewelacyjnie, a na inne po prostu słabo.
Porównanie działanie klikera i kolczatki jest dziwne :-P Kliker to metoda szkolenia pozytywnego, kolczatka narzędzie awersji, zupełnie dwie inne bajki. Kolczatki nie powinno stosować się u żadnego psa, a kliker - to tylko wybór metody szkolenia pozytywnego.

[ Dodano: 20-05-2012, 11:33 ]
Zresztą można naprawdę wyćwiczyć zamiast "klik" - słowo "dobry pies" u nas działa :haha:

Kesja 

Suczka urodziła się:
15.06.2011

Wysłany: 20-05-2012, 11:36   

neravia, my też na szkoleniu nie stosujemy klikera. Ja wolę pochwalić psa głosem niż klikerem. Jeśli zaczęłabym z klikerem musiałabym mieć go później wszędzie ze sobą, a to nie jest w każdej sytuacji wygodne, natomiast swoje słowa mogę zabrać wszędzie i użyć kiedy chcę :-P
neravia napisał/a:
Kolczatki nie powinno stosować się u żadnego psa, a kliker - to tylko wybór metody szkolenia pozytywnego.

Zgadzam się :)

dominika92 

Suczka urodziła się:
04.2005

Suczka urodziła się:
7.10.2010

Wysłany: 20-05-2012, 11:47   

Chodziło mi bardziej o mechanizm.
Cytat:
Ja gdy uczę czegoś Ajrę chwalę ją głosem i myślę że dla psa pochwała od właściciela-ukochanej osoby jest lepsza niż kliknięcie

ale to co napisałaś, świadczy o tym, że nie wiesz o co chodzi w szkoleniu klikerowym..kliker nie jest nagrodą. Kliker jest zaznaczeniem dobrego zachowania, czego nie jesteś w stanie wychwycić i tak dokładnie zaznaczyć głosem. Pochwała to swoją drogą po kliknięciu i nagroda. Samo kliknięcie nie ma być dla psa nagrodą, a jedynie zaznaczeniem dobrego zachowania, klikerem jesteś w stanie to wychwycić, bo robisz to w sekundę, głosem jak bardzo byś chciała, nie dasz rady tego zrobić, bo po prostu będziesz za wolna. :) Klikera nie trzeba nosić wszędzie ze sobą, bo kliker służy na początku tylko do wyuczenie zachowania, nie używasz go zawsze już do końca życia. A nawet przy nauce, jak zapomnisz to też nic się nie stanie.

Moim zdaniem nie do końca można wyćwiczyć zamiast klik "dobry pies", to nie będzie to samo, bo nie jesteś w stanie tak szybko tego powiedzieć, by w ułamku sekundy zaznaczyć odpowiednie zachowanie, zawsze będzie jakieś opóźnienie, już prędzej jakieś krótkie słowo "tak". :)
neravia, nie chodziło mi o porównanie klikera z kolczatką. Raczej o mechanizm, że na każdego psa będzie działało tak samo źle, to tylko narzędzie do pracy, które działa na jakiejś określonej zasadzie.
Oczywiście, że nie ma co mieszać, że tu z klikerem tam bez.
Ale czasem warto się przekonać do czegoś, a podstawą do tego jest zrozumienie, jak to działa bo wydaje mi się po tym co Kesja napisałaś, że jednak nie bardzo wiesz o co w tym chodzi. :)

[ Dodano: 20-05-2012, 11:54 ]
Oczywiście, nie zamierzam was na siłę przekonywać, tak tylko rozmawiamy. :) To oczywiste, że każdy wybiera, to co uważa za słuszne, ja tylko polecam, bo jak się w to już wkręci, to naprawdę jest to przyjemność i dla psa i dla właściciela. Mi się też na początku wydawało, że nie widzę żadnej różnicy i oczywiście, że to samo da się wypracować też bez klikera.
Aczkolwiek mnie to interesuje i jest to dla mnie fascynujące, jak pies nagle mi zaczyna sam myśleć, kombinować i mało się nie skicha później jak zobaczy kliker. :)
Jak już się wkręci i przekona to można wpaść w klikeromanię :D

Kesja 

Suczka urodziła się:
15.06.2011

Wysłany: 20-05-2012, 12:14   

dominika92 napisał/a:
kliker nie jest nagrodą. Kliker jest zaznaczeniem dobrego zachowania

Wiem o tym, ale skoro Ajra dobrze wykonuje moje polecenia to po co to zaznaczać klikerem jak można głosem? :)
dominika92 napisał/a:
klikerem jesteś w stanie to wychwycić, bo robisz to w sekundę, głosem jak bardzo byś chciała, nie dasz rady tego zrobić, bo po prostu będziesz za wolna.

Nie rozumiem... To jak wydajesz psu komendę siad, on siądzie a po sekundzie wstaje? Ajra wie, że jak ma siąść to nie wstaje dopóki jej nie pozwolę i od początku tak było. Nie wykonywała żadnej komendy tylko na chwilę. ;-)
dominika92 napisał/a:
Ale czasem warto się przekonać do czegoś, a podstawą do tego jest zrozumienie, jak to działa bo wydaje mi się po tym co Kesja napisałaś, że jednak nie bardzo wiesz o co w tym chodzi

Hmmm... wiem o co w tym chodzi. Może źle się wypowiedziałam w poprzednim poście :-P Wiem też jednak, że tego samego można nauczyć psa bez klikera. Dla mnie po prostu posługiwanie klikerem nie jest wygodne, wolę już zaznaczyć dobre zachowanie głosem- słowem "tak", lub "dobrze" :)
dominika92, życzę powodzenia w dalszej nauce :) Nie wiem, może kiedyś też spróbujemy z klikerem jednak na razie zostaję przy tradycyjnych metodach, żeby Ajrze nie mieszać w głowie :D
Ale się tu rozpisałyśmy... A to temat o książkach przecież :-P

dominika92 

Suczka urodziła się:
04.2005

Suczka urodziła się:
7.10.2010

Wysłany: 20-05-2012, 12:18   

Kesja, ale wiesz i piszesz dwa razy, że Twoim zdaniem lepszą nagrodą jest słowo niż klik. :P A klik nie jest nagrodą.

A z tym zaznaczeniem zachowania, to nie chodzi o to, że wstanie, tylko, że masz zaznaczyć to, jak pies siada, samo wykonanie tej czynności ,a nie trwanie w niej.

Fakt, koniec OT.

Odpowiedz do tematu