|
Będzie zakaz handlu psami i kotami. |
| Autor |
Wiadomość |
Chelsea

Mój labrador: CHELSEA Królowa jest tylko jedna
Suczka urodziła się:
31.10.2010
Mój labrador: SZANTA
Suczka urodziła się:
2010
Wiek: 43 Dołączyła: 06 Sty 2011 Posty: 19766 Skąd: śląskie
|
|
|
|
 |
Nikaaa
Nika i Chudolab :)

Mój labrador: Jesse (My Ebony Myst)
Suczka urodziła się:
08.09.2011
Wiek: 36 Dołączyła: 24 Lis 2011 Posty: 5653 Skąd: UK/Kraków
|
Wysłany: 26-12-2011, 18:06
|
|
|
| Cytat: | | Od nowego roku za znęcanie się nad zwierzęciem sąd będzie mógł wymierzyć karę do dwóch lat ograniczenia lub pozbawienia wolności (obecnie jest to rok), a za znęcanie się ze szczególnym okrucieństwem do trzech lat (obecnie dwa lata). Osoba, która będzie znęcała się nad zwierzęciem, będzie mogła ponadto stracić prawo do jego posiadania na okres od roku do 10 lat. | Ciągle mało...
Dobrze, że coś ruszyło, chociaż znająć życie na ustawie się skończy i nikt nie będzie egzekwował przepisów, ale obym się myliła. |
|
 |
zuzia

Mój labrador: Lunia (*)
Suczka urodziła się:
14.04.2008r. - 16.11.2018 r.
Mój labrador: Dżok (*)
Pies urodził się:
ok. 2000r. - 19.08.2014 r.
|
Wysłany: 26-12-2011, 23:36
|
|
|
| Powolutku powolutku i może w końcu dojdziemy do sensownych uregulowań |
|
 |
Salerno

Mój labrador: Bazylek [*]
Pies urodził się:
25.01.2008-26.08.2021
|
Wysłany: 26-12-2011, 23:49
|
|
|
| Pewnie, że mało... Z badań wynika, że okrucieństwo wobec zwierząt powiązane jest z okrucieństwem wobec ludzi. Wielu skazanych 'zaczynało' od znęcania się np. nad psami, kotami... |
|
|
|
 |
effcyk

Pies urodził się:
Wiek: 38 Dołączyła: 24 Lis 2008 Posty: 2487 Skąd: z nikąd
|
Wysłany: 27-12-2011, 09:01 handel zwierzętami - 1 stycznia 2012
|
|
|
wklejam wazne rozpozadzenia z ustawy wazne od 1 stycznia 2012
Art. 10a. 1. Zabrania się:
1) wprowadzania do obrotu zwierząt domowych na targowiskach, targach i giełdach;
2) prowadzenia targowisk, targów i giełd ze sprzedażą zwierząt domowych;
3) wprowadzania do obrotu psów i kotów poza miejscami ich chowu lub hodowli.
2. Zabrania się rozmnażania psów i kotów w celach handlowych.
3. Zabrania się puszczania psów bez możliwości ich kontroli i bez oznakowania umożliwiającego identyfikację właściciela lub opiekuna.
4. Zakaz, o którym mowa w ust. 3, nie dotyczy terenu prywatnego, jeżeli teren ten jest ogrodzony w sposób uniemożliwiający psu wyjście.
5. Zakaz, o którym mowa w ust. 1 pkt 3, nie dotyczy podmiotów prowadzących schroniska dla zwierząt oraz organizacji społecznych, których statutowym celem działania jest ochrona zwierząt.
6. Zakaz, o którym mowa w ust. 2, nie dotyczy hodowli zwierząt zarejestrowanych w ogólnokrajowych organizacjach społecznych, których statutowym celem jest działalność związana z hodowlą rasowych psów i kotów.
Art. 10b. 1. Zabrania się nabywania:
1) zwierząt domowych na targowiskach, targach i giełdach;
2) psów i kotów poza miejscami ich chowu lub hodowli.
2. Zakaz, o którym mowa w ust. 1 pkt 2, nie dotyczy nabycia psów i kotów od podmiotów prowadzących schroniska dla zwierząt oraz organizacji społecznych, których statutowym celem działania jest ochrona zwierząt.”;
spotkałam się z opinią, aby za wczasu się nie cieszyć, bo ustawa nie obowiązuje chociażby wszelkich aukcji internetowych - co z tym idzie, na allegro może pojawić się coraz więcej aukcji ze sprzedażą szczeniąt - no bo jak na bazarkach zakazane, to gdzieś "pokazać się " ludziom trzeba. No a pozatym którym pseudohodowocom się rozmnażanie opłaca, to mogą tylko iść i się zarejestrować tj swoją działalności i są nietykalni ....
Po drugie i z tym się zgodzę - ustawa faktycznie ma wnieść coś dobrego w sprawie zwierzaków, ale napewno na początku możemy się spodziewać nagminnego wyrzucania przez pseudohodowców swoich psów - już teraz ogłaszają swoje kilkuletnie psy i suki na aukcjach do odsprzedania czy oddania , jeśli zwierzaki nie znajdą nowych domów - kto wie jaki los je czeka ....
cytat wypowiedzi jeden z forumowiczek molosów ( benia-b)
| Cytat: | | Najpierw będzie gorzej, zanim będzie lepiej...już się pojawiają ogłoszenia o hurtowej wymianie suń( ostatnio cztery bordożki kobita chciała wymienić na odkurzacz)..Podczas interwencji pro zwierzecych organizacji pseudohodowcy chętnie oddają im psy-nie walczą, nie oponują -bo "nowa ustawa" i tak nie będzie z nich pożytku. |
to dopiero początek, zanim odczujemy pozytywne skutki tej ustawy ( jeśli w ogóle ), najpierw odczujemy dość spory chaos - oby tylko nie trwał zbyt długo, chociaż w naszym kraju wszystko jest możliwe . |
|
 |
joanna

Mój labrador: BRANDO
Pies urodził się:
15 01 2010
Wiek: 56 Dołączyła: 30 Sty 2010 Posty: 568 Skąd: Bielsko biała
|
Wysłany: 27-12-2011, 18:05
|
|
|
| nie musze stawiac tarota aby zobaczyc olbrzymie ilosci psów ze zlikwidowanych pseudo..juz niedawno sie zaczęło,albo zostawiają psy na pastwe losu,bez jedzenia i opieki bo sie juz nie zarobi,albo wyrzucaja na raz albo Bóg wie co jeszcze,ten rok będzie ciężki na to wychodzi ale te pseudo musza byc zlikwidowane raz na zawsze |
_________________ "Miłość do psa jest najdziwniejszą rzeczą,przy niej relacje z ludźmi stają się nudne jak owsianka" John Grogan "Marley and me'--------------------
galeria Brandusa-zapraszamy http://forum.labradory.or...er=asc&start=40
 |
|
|
|
 |
effcyk

Pies urodził się:
Wiek: 38 Dołączyła: 24 Lis 2008 Posty: 2487 Skąd: z nikąd
|
Wysłany: 27-12-2011, 18:40
|
|
|
| joanna napisał/a: | | ale te pseudo musza byc zlikwidowane raz na zawsze |
tego to nigdy nie dostąpimy .... nie ma się co łudzić |
|
 |
Lelejka
Lelejka

Mój labrador: Lejla
Suczka urodziła się:
16.10.2010
Wiek: 33 Dołączyła: 14 Wrz 2011 Posty: 307 Skąd: okolice krakowa
|
Wysłany: 27-12-2011, 19:45
|
|
|
| effcyk napisał/a: | | to dopiero początek, zanim odczujemy pozytywne skutki tej ustawy ( jeśli w ogóle ), najpierw odczujemy dość spory chaos - oby tylko nie trwał zbyt długo, chociaż w naszym kraju wszystko jest możliwe |
ahhh dokładnie ....aż ciezko myśleć jak to wszystko bedzie wyglądać i czy te przepisy (choć idą w dobrą strone) będą egzekwowane bo co tu dużo mówić policja nie radzi sobie z kradzierzami żeby zajmować sie pożądnie prawami zwierząt mało jest organizacji a przydałaby sie taka na wzór SPCA (program o tym jest na Animal Planet)
wiem że jest ktoś kto chce sie podjąć założenia podobnej organizacji ale czy to dojdzie do skutku nie wim wiem że dużo wody w wiśle upołynie nim będzie lepiej i dużo naszych kochanych czworonogów bardzo ucierpi......2012 będzie w pewnym
sensie końcem świata .. będzie to barzo ciężki rok miejmy nadzieje że jednak owocny |
_________________ LejLa-najukochańszy pies w świecie takiego już nie znajdziecie!!!
http://forum.labradory.org/viewtopic.php?t=6340
Przyrodnia siostra Fifa również zaprasza do galerii!!!:)
http://forum.labradory.org/viewtopic.php?t=6405
Cezarek
http://forum.labradory.or...263#283263<a |
|
|
|
 |
Lilitu
Spacerowicz nałogowy

Mój labrador: Odie
Pies urodził się:
23.01.2010
Mój labrador: w małym ciele ;) Theli
Pies urodził się:
08.9.2006-17.08.2018
Wiek: 36 Dołączyła: 06 Lut 2011 Posty: 634 Skąd: Kraków/Stanisławice
|
Wysłany: 27-12-2011, 21:50
|
|
|
| Lelejka napisał/a: | | 2012 będzie w pewnym sensie końcem świata .. |
A może rokiem przemian? Końca jednego a początkiem innego "świata"? Na pewno zmiany nie zajdą z dnia na dzień i potrzebne będzie sporo osób chętnych do działania i pomocy. Likwidacja samych bazarków to już spory krok. Co do allegro to sama jestem ciekawa co oni mają do powiedzenia na ten temat. Nawet z ciekawości maźnę maila Szarej strefy raczej nie uda się wyeliminować, ale zmniejszyć skalę zjawiska. |
|
 |
agata01510

Mój labrador: RAMZES
Pies urodził się:
07.01.2009
Wiek: 42 Dołączyła: 16 Sie 2010 Posty: 523 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 29-12-2011, 08:38
|
|
|
Ja również jestem ciekawa jak to wszystko wyjdzie w praktyce,może to i postęp jeśli chodzi o likwidację sprzedaży zwierząt na bazarach,ale jak sami piszecie jest jeszcze internet,dziwi mnie fakt,że zakaz sprzedaży zwierząt nie dotyczy też zakazu sprzedaży zwierząt przez internet,kiedy teraz sieć internetowa jest zjawiskiem masowym,Ci którzy sprzedawali zwierzęta na bazarach czy giełdach będą to robić w internecie . Kiedy się widzi jak ludzie w okrutny sposób pozbywają się zwierząt,kiedy te plątają się bez celu po ulicach to aż serce się kraje,ludzie nadal w dalszym ciągu nie rozumieją,że zwierzę czuje,tęskni i chce być potrzebnym nam ludziom i być kochanym przez nas ludzi ,to smutne,ale niestety prawdziwe |
_________________ "Nie ma znaczenia ile masz pieniędzy, ani ile rzeczy, możesz być biedakiem, ale mając psa jesteś bogaty" - Louis Sabin
Galeria Ramzesa,zapraszamy:):):)!!!
http://forum.labradory.or...p=182162#182162
 |
|
|
|
 |
Iris

|
Wysłany: 29-12-2011, 11:55
|
|
|
bo tak naprawde przez internet to nie karton, psu się krzywda nie dzieje, tak to jest rozumiane, choć jak wiadomo prawda jest inna, bo wystarczy niekiedy popatrzec na foto z takich aukcji w jakich warunkach sa trzymane z tym że teraz aby kupić to bedzie się trzeba osobiście pofatygowac do domu pseudo, badz doplacic za dojazd, gdzie dotąt wystarczylo na gielde podjechac i wybór był że ho ho, a teraz jest troche pole ograniczone, bo nie bedzie jeździl taki nabywaca od domu do domu szukać, tam miał podane na tacy, więc moze chociaż to zniechęci, ale watpie oni sobie znajdą sposob na sprzedarz albo bedzie tak że po pewnym czasie sprawa troche przycichnie to i tak beda na gieldy jeździź ze slodkimi klusiami |
|
|
|
 |
Rysia88
Gaba&Okruszek

Mój labrador: Atos
Pies urodził się:
5.09.2011
|
Wysłany: 05-01-2012, 15:45
|
|
|
A ja dzisiaj się załamałam jak znalazłam TO... :
WALCZYMY O PRAWA ZWIERZĄT BEZ RODOWODU DO ŻYCIA-DOŁĄCZ DO NAS
Koszalin Dodane: 20:08, 04 Sty 2012
WALCZYMY O PRAWA ZWIERZĄT BEZ RODOWODU DO ŻYCIA-DOŁĄCZ DO NAS ZATWIERDZONA USTAWA O OCHRONIE ZWIERZAT Z 2011 ROKU. SENAT ZATWIERDZIŁ I PREZYDENT PODPISAŁ. LOS YORKA,SHIH-TZU,WESTA,MALTAŃCZYKA,SZNAUCERKA ITP BEZ RODOWODU PO 01.STYCZNIA 2012 ROKU JEST ZAGROŻONY A CO ZA TYM IDZIE "KONIEC PRZEDŁUŻENIA IM ŻYCIA" DLA TYCH PIĘKNYCH RAS. HODOWLE TYCH RAS NIE GENERUJĄ BEZDOMNOŚCI O CZYM NIE MÓWIŁA PREZES KRYSTYNA SROCZYŃSKA Z FUNDACJI dla Ratowania Zwierząt Bezdomnych "EMIR" GDZIE BYŁA GOŚCIEM W TVP 2 "PYTANIE NA ŚNIADANIE" CO JEST KŁAMLIWE I OBRAŻLIWE PONIEWAŻ NIE UJAWNIŁA WSZYSTKICH WIADOMYCH JEJ INFORMACJI ZAMIAST CHRONIĆ TE ZWIERZĘTA USTAWA CHCE JE WYELIMINOWAĆ DO ZERA!!!!!!!!(ZAKAZ ROZMNAŻANIA I SPRZEDAŻY-
NIE UŚWIADCZYMY WYMIENIONYCH WYŻEJ RAS W ŻADNYM SCHRONISKU W POLSCE JEST TO BLISKIE ZERU O CZYM DOWIEDZIELIŚMY SIĘ Z ROZMOWY TELEFONICZNEJ Z PANIĄ KRYSTYNA SROCZYŃSKA)
(WYMIENIONE RASY POSIADAJĄ WŁOS A NIE SIERŚĆ MOGĄ JE POSIADAĆ ROWNIEŻ ALERGICY) DLACZEGO MAJĄ MIEĆ PRAWO DO ŻYCIA TYLKO ZWIERZĘTA Z RODOWODEM. ZBIERAMY PODPISY DO PROJEKTU OBYWATELSKIEGO O OCHRONIE ZWIERZĄT BEZ RODOWODU
NA ZDJĘCIU OD LEWEJ SUCZKA LONIA I PIESEK FILUŚ
(NIE BĘDZIEMY MOGŁY PRZEDŁUŻAĆ SWEGO GATUNKU PO 1 STYCZNIA 2012roku DLATEGO JESTEŚMY TAKIE SMUTNE )
MUSIMY WALCZYĆ O PRAWO DO ŻYCIA I ROZMNAŻANIA TYCH ZWIERZĄT
Nie popieramy ras które generują "bezdomność" stwierdzamy to z przykrością i nie popieramy PSEUDOHODOWLI tylko kontrolowane hodowle(psy rasowe bez metryk,które nie generują bezdomności).
ZBIERAMY NA FUNDUSZ O PRAWA ZWIERZAT DO ŻYCIA BEZ RODOWODU KOMENTARZE I WSPARCIE PROSZĘ WYSYŁAĆ NA MEILA
WSZYSCY ZAINTERESOWNI NUMER KONTA OTRZYMAJĄ NA MEILA
ŻADNYCH KORZYŚCI MAJĄTKOWYCH NIE OTRZYMALIŚMY I NIKT NAS NIE BĘDZIE STRASZYŁ !
|
_________________ Pamiętając o przeszłości, tworzę przyszłość...
Galeria Atosa: http://forum.labradory.or...der=asc&start=0
 |
|
|
|
 |
Monisiaczek

Mój labrador: SAMBA (Samba de Janeiro vel Luna)[*]
Suczka urodziła się:
styczeń 2009 - 16.02.2021
Mój labrador: Skipper Lab Commando
Pies urodził się:
25.02.2011
Mój labrador: Zulus [*]
Pies urodził się:
23.09.1993 - 24.07.2005
Wiek: 51 Dołączyła: 27 Lip 2011 Posty: 5954 Skąd: Mazowsze
|
Wysłany: 05-01-2012, 16:11
|
|
|
| Rysia88 napisał/a: | | NIE UŚWIADCZYMY WYMIENIONYCH WYŻEJ RAS W ŻADNYM SCHRONISKU W POLSCE JEST TO BLISKIE ZERU |
Jak ktoś w schroniskach nie bywa albo widzieć nie chce, to nie zobaczy
Przecież pieska bez rodowodu mogą oddać za darmo - tego ustawa nie zabrania.
I co to w ogóle za bzdury o rasach "generujących bezdomność" ?
Po prostu, szkoda zrobiło się łatwo zarabianych pieniążków, to teraz walczą o swoje
Obawiam się, że wiele osób da się na to nabrać |
|
 |
Rysia88
Gaba&Okruszek

Mój labrador: Atos
Pies urodził się:
5.09.2011
|
Wysłany: 05-01-2012, 16:19
|
|
|
Szkoda słów... Jestem pewna, że wiele osób już się nabrało, jednak mi najbardziej szkoda psiaków które są w rękach twórców tego 'ogłoszenia' |
_________________ Pamiętając o przeszłości, tworzę przyszłość...
Galeria Atosa: http://forum.labradory.or...der=asc&start=0
 |
|
|
|
 |
siulentas

Mój labrador: Walley (Fallend Franklin)
Pies urodził się:
09.02.2011
Mój labrador: Honey (Hiraethog Rose Honey)
Suczka urodziła się:
25.05.2011
Pies urodził się:
Wiek: 40 Dołączyła: 07 Kwi 2011 Posty: 2222 Skąd: UK/Kwidzyn
|
Wysłany: 06-01-2012, 17:15
|
|
|
niestety pseudohodowcy wymyslaja teraz glupoty i propaguja swoje bzdurne i niepojete przekonania na fb i roznorakich forach.
Niestety sa na tyle bezczelni i hamscy ze teraz sprzedaja poslanka , obrozki, i inne pse akcesoria za 250,300 czy 600zl a szczenie w gratisie umieszczaja to w kategori sprzedaz zwierzat wtedy mozna zglosic naduzycie wiec jak znajdziecie takie ogloszenia zglaszajcie uwagi do portalu gdyz jest to uprzedmiotowanie zywego zwierzecia a to zdaje sie jest regulowane jakas ustawa... trzeba z tym powalczyc gdyz ustawa ustawa a organow kontrolujacych przestrzeganie tychze uchwal nie ma wiec robia to milosnicy zwierzat, osoby ptywatne poswiecajac swoj wlasny prywatny czas, ktory mogli by spozytkowac na oglaszanie i aktywne szukanie domu zwierzetom w schroniskach, DT itd |
|
|
|
 |
ktosia

Mój labrador: Nera
Suczka urodziła się:
08.05.2010
|
Wysłany: 06-01-2012, 17:40
|
|
|
| dziś usłyszałam hasło, że hodowla jest legalną jeśli jest zgłoszona jako działalność gospodarcza i wcale nie musi być to hodowla psów rasowych, czyli ta pod patronatem ZK. Powiedzcie mi, jak to się ma do tej nowej ustawy, czy w jakiś sposób jest w niej określone co to są legalne hodowle? |
_________________ zapraszam na mojego bloga: http://okiemwychowawcy.blogspot.com/
a także do galerii Nery: http://www.facebook.com/m...=1&l=d9970f9b96 |
|
|
|
 |
Lilitu
Spacerowicz nałogowy

Mój labrador: Odie
Pies urodził się:
23.01.2010
Mój labrador: w małym ciele ;) Theli
Pies urodził się:
08.9.2006-17.08.2018
Wiek: 36 Dołączyła: 06 Lut 2011 Posty: 634 Skąd: Kraków/Stanisławice
|
Wysłany: 06-01-2012, 18:44
|
|
|
ktosia, znalezione w ustawie:
Art. 10a.
[...]
2. Zabrania się rozmnażania psów i kotów w celach handlowych.
[...]
6. Zakaz, o którym mowa w ust. 2, nie dotyczy hodowli zwierząt zarejestrowanych w ogólnokrajowych organizacjach społecznych, których statutowym celem jest działalność związana z hodowlą rasowych psów i kotów. |
|
 |
Paseczka

Suczka urodziła się:
Suczka urodziła się:
|
Wysłany: 06-01-2012, 20:18
|
|
|
| Ustawa ustawą, a u mnie na podwórku coraz więcej psów. Mieszkam niedaleko giełdy i potrafię dostawać telefony "nie sprzedało się- do rzeki, czy weźmiesz?" |
|
|
|
 |
FadGoś
czekoladaaa

Mój labrador: Fado
Pies urodził się:
22.05.2009
Mój labrador: Layla
w planach :D
Wiek: 46 Dołączyła: 30 Gru 2009 Posty: 675 Skąd: Uk/kiedyś Wrocław
|
|
|
|
 |
oleska2803

Mój labrador: Snickers (BIGRAF Grzybowskich Pól)
Pies urodził się:
25.06.2010
|
Wysłany: 06-01-2012, 22:17
|
|
|
osobiście już wole żeby mieli swój związek niż tak jak do tej pory zupełna samowolka, można mieć nadzieję, że większości pseudo i tak nie będzie się chciało w to bawić, ceny mają jak ZK więc koszty wzrosną, nie będzie to już tak opłacalne. Jeśli ceny psów z pseudo pójdą w górę to może ludzie będą bardziej myśleć nad zakupem takiego psiaka. Niestety idealnie to nigdy nie będzie |
_________________ Zapraszamy do pysznej galerii Snickersa http://forum.labradory.or...?t=4590&start=0
oraz na nadmorskie spotkania naszych psiaków
http://dogosfora.pl |
|
|
|
 |
|
|