Przyjaciele forum Zgłoszenie
FAQFAQ    SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  ProfilProfil
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Narkoza: czy odbierać psa wybudzonego czy nadal śpiącego?
Autor Wiadomość
ambird
[Usunięty]

Wysłany: 27-12-2012, 20:54   

tenshii napisał/a:
wiesz, ja nie dałabym rady pomóc psu gdyby przestał oddychać albo zatrzymałoby mu się krążenie.
Myślę, że wiele osób też nie wiedziałoby co robić. Masaż serca i sztuczne oddychanie też nie zawsze wystarczą.

Idąc tym torem, pies powinien zostać w lecznicy 24 godziny po zabiegu, tyle czasu mniej więcej schodzi narkoza.
Ja narkozę miałam, w nosie miałam budzących :-P

tenshii napisał/a:
zdziwiłabyś się jacy potrafią być weci...

Ale tu chyba każdy ma dobre doświadczenia w tej kwestii z własnym weterynarzem.
Ostatnio zmieniony przez tenshii 27-12-2012, 21:24, w całości zmieniany 1 raz  

Paseczka 

Suczka urodziła się:
Suczka urodziła się:
Pomogła: 1 raz
Wysłany: 27-12-2012, 21:33   

tenshii, to też nie jest wycieczka w niczyja strone, ale gdy Luna miała zabieg nie zabrałabym jej jeszcze z jednego powodu- byłam po zabiegu kolan i chodzenie sprawiało mi dużą trudność, więc wiedziałam, że nie podejmę się takiego ryzyka. Sama byłam niesprawna, miałam być sama z psem w domu, więc logiczne, że gdyby się coś działo z psem, moja reakcja byłaby opóźniona. Przy zabiegach innych psów byłam sprawna i wiedziałam że albo sobie poradzę, albo wet szybko dojedzie gdyby się coś stało, więc nie widziałam problemu, aby je jeszcze śpiace odebrać z kliniki.

'Co do porównywania które użyłaś:

szczególnie wówczas gdy te osoby tak bardzo walczą o podawanie dobrej karmy, żeby kupy były mniejsze, robieniu RTG dla profilakt'yki, stosowaniu jak najlepszych obróż i szkolenia itp itd - mogłabym wymieniać długo.

To nie widzę związku. Co innego jak pies źle zareagował na narkozę (a to wiem z doświadczenia widać bardzo szybko) bądź były komplikacje przy przeprowadzaniu zabiegu, a co innego w chwili w której pies musi się jedynie wybudzić.

Nie popadajmy w paranoje.

W takim razie po szczepieniach pies powinien również zostać u weterynarza na obserwacji przez minimum 24h. Alma na szczepienie zareagowała wysoką temperaturą i drgawkami po dwóch godzinach od podania środka. Gdybym była wtedy u weterynarza to zapewne pomoc by miała od razu, a tak musiałam z nią jechać te całe trzy kilometry znów do lecznicy.

Odpowiedz do tematu