Przyjaciele forum Zgłoszenie
FAQFAQ    SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  ProfilProfil
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Próba dominacji czy zwykłe zachowanie?
Autor Wiadomość
Krencu 

Wysłany: 21-07-2011, 23:50   Próba dominacji czy zwykłe zachowanie?

Mój lablador am 5 lat ostatnio zauważyłem ze jak każe mu usiąsc to kładzie mi łape na kolanie ja ja strącam ale kiedy np mówie "daj łape" to daje normalnie choć zdarzyło mu sie położyć na kolanie(zazwyczaj wykonuje też polecenia bez oporu zdarzy sie ze nie usiadzie jak mówie nawet 3 razy ale jak krzykne to siada bez ociagania) czasem jak siada również przydeptuje moją stope(wyczytałem gdzieś ze moze to być próba dominacji) ale kiedy ja mu "przedeptuje" po tym noge on nie robi już tego znów jedynie po kilku sekundach cofa noge i trzyma ją już z dala również nie patrzy mi sie w oczy kiedy ja mu spojrze w oczy on szybko odwraca glowe. Więc pytam czy musze go nauczyć pokory czy to nic niezwykłego i nie ma sie c zym martwić?
Ostatnio zmieniony przez tenshii 02-10-2012, 18:59, w całości zmieniany 1 raz  

siulentas 

Mój labrador: Walley (Fallend Franklin)
Pies urodził się:
09.02.2011

Mój labrador: Honey (Hiraethog Rose Honey)
Suczka urodziła się:
25.05.2011

Pies urodził się:
Pomogła: 3 razy
Wysłany: 22-07-2011, 00:04   

popracuj nad relacjami czlowiek-pies. wzmacniaj wiez z psem nim zaczniesz cokolwiek z nim robic badz oczekiwac bo bez odpowiedniego kontaktu i wiezi nic nie osiagniesz.
nauczyc pokory? hmmm nasuwaja mi sie rozne pomysly... mozesz rozwinac?
naucz psa skupiania sie na tobie i kontaktu wzrokowego, polecam prace z klikierem to bardzo ulatwia dalsze szkolenie...
praca poprzez zabawe sprawi wiele przyjemnosci i tobie i psu zarazem wzmocni wiez miedzy wami noi jak wiadomo labradory to zarloki za jedzenie zrobia wkorzystaj to :)
mi sie wydaje ze twoj psiak dostawal smaka za wykonanie komndy np siad i teraz traca cie lapka mowiac '' no daj ciacho jestem grzeczny'' :) moge sie mylic ale mysle ze to bardziej o to chodzi niz o'' dominacje''.
P.S. nie powtarzaj komendyawia kilkukrotnie psu bo to sprawia ze on cie nie rozumie.
wypowiada sie raz i czeka sie na efekt jesli po kilkunaststu sekundach nie ma efektu mozna powtorzyc i znow czekac jesli pies nie reaguje widocznie ma cos lepszego do robienia bardziej ciekawego nic ty albo po prostu nie rozumie (psa trzeba nauczyc pierw znaczenia slowa nim zaczniesz wymagac) krzyczec nie nalezy bo psiak skojarzy dana komende z krzykiem czyli czyms nieprzyjemnym dla niego i wprowadzisz psa w stres. nim sie spostrzezesz bedziesz mial agresora badz psa ktory bedzie gluchy na twoje slowa (bezradnosc).

Krencu 

Wysłany: 22-07-2011, 00:15   

czasem krzycze dlatego ze nie wykonuje komendy którą rozumie bo jeśli wiem że nie rozumie to jestem cierpliwy, aha i zawsze zanim powtórze komende czekam kilka sekund ale raczej nie więcej jak 5. Ale dzięki troche mnie uspokoiłaś popracuje i zaobacze.

siulentas 

Pies urodził się:
09.02.2011

Suczka urodziła się:
25.05.2011

Pies urodził się:
Wysłany: 22-07-2011, 11:58   

mnie tez czasem krew zalewa jak moj psiak patrzy na mnie oslimi oczami i nic nie chce robic ale staram sie opanowac bo przeiez ja tez czasem mam chwile ze mi sie nic nie chce i nie mam checi sluchac nikogo...
gdy bedziesz na psa krzyczal podczas nauki komend badz ogolnie podczas ich wykonywania pies zinterpretuje krzyk jako nagrode tym samym pochwalisz go za to ze nie robi czegos jak nalezy. jesli pies nie ma checi wspolpracowac odpusc sobie i sprobuj sie z nim pobawic poszalec wybiegac i pozniej zacznij znow mysle ze powinno byc lepiej i chwal za kazdym razem gdy zrobi to dobrze . ja swojego chwale i nagradzam chocby miziankiem za uszkiem nawet gdy lezy na swoim koju badz gdy siedzi spokojnie podczas gdy ja robie cos w kuchni i widze ze to daje efekty :)

amroz
[Usunięty]

Wysłany: 23-07-2011, 09:24   

Krencu : to już kroczek do dominacji. Ale może są też inne zachowania, takie typowe jak wchodzenie do domu przed właścicielem, nadstawianie się do głaskania a może i nawet chęć wskakiwania na wasze posłanie, czyli klasyka. Przyjrzyj się całościowo na zachowanie psa, może po prostu tylko próbuje na ile mu można i czy jest szansa na dominację ;D To już duży pies i na pewno wie już na którym miejscu stoi w Waszym stadzie.

tenshii 
Ania & labradość

Mój labrador: Teyla
Suczka urodziła się:
30.09.2009

Mój labrador: Fido
Pies urodził się:
15.06.2009

Mój labrador: Daisy [*]
Suczka urodziła się:
20.06.2007 - 26.10.2009

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 23-07-2011, 11:49   

amroz, pies NIE dominuje....
piszesz o MITACH

Pies może być dowolnej rasy, pod warunkiem, że jest
to labrador

amroz
[Usunięty]

Wysłany: 23-07-2011, 12:06   

a to ciekawe co piszesz :) Może i lepiej w to nie wierzyć :)

tenshii 
Ania & labradość

Suczka urodziła się:
30.09.2009

Pies urodził się:
15.06.2009

Suczka urodziła się:
20.06.2007 - 26.10.2009

Wysłany: 23-07-2011, 12:15   

Teoria dominacji została już dawno obalona. Zresztą sam John Fisher wycofał się z niej przed śmiercią.

Prosty przykład na temat tego co piszesz o pierwszeństwie w drzwiach.
Pies wychodzący na dwór próbuje przecisnąć się przez drzwi pierwszy, ciągnie na smyczy i próbuje nas zaprowadzić tam gdzie on chce iść. Wg teorii dominacji to jedna z jej objawów.
Co ciekawe - ten sam pies - intensywnie wymęczony, wracając do domu, nie ciągnie, nie przechodzi pierwszy przez drzwi. Przestał być dominujący?
Nie. On po prostu a) jest zmęczony b) nie idzie w atrakcyjne dla niego miejsce.
Pies, który przechodzi pierwszy przez drzwi i ciągnie na spacerze robi to bo nie nauczyliśmy go inaczej. Nie pokazaliśmy mu, że nie należy tego robić. Chce jak najszybciej dotrzeć do tego co kocha - spaceru, innych psów, obwąchiwania wszystkiego. Lubi to, więc chce to dostać jak najszybciej. I nie ma to nic wspólnego z byciem przywódcą stada.

Teoria dominacji 'działała' nie ze względu na swoje zasady, a ze względu na wszechobecną KONSEKWENCJĘ. Nie trzeba zatem konsekwentnie zabraniać psu wchodzić na łóżko żeby nas nie zdominował, a raczej konsekwentnie wymagać, aby zszedł kiedy otrzyma taką komendę.
Nie trzeba jeść przed psem aby nas szanował, a raczej konsekwentnie wymagać aby np siadał czekając na miskę.
To nie sprawia, że my dominujemy psa. Ustalamy po prostu jasne zasady, dzięki którym obu stronom żyje się łatwiej.

to labrador

amroz
[Usunięty]

Wysłany: 23-07-2011, 14:59   

oczywiście można polemizować nikt tak na prawdę nie wie co siedzi w głowie psa. Fakt jest taki że myśli po swojemu i instynkty jakieś pierwotne ma. Z labem raczej problemów i tak nie będzie nawet jeśli przyjmiemy że stanie się tym dominującym (jeśli teoria jest prawdziwa) ale znam ludzi którzy mieszkają z pittbulami, amstaffami i twierdza że odkąd stosują się do zasad teorii dominacji to zdecydowanie lepiej im się żyje z psami.

tenshii 
Ania & labradość

Suczka urodziła się:
30.09.2009

Pies urodził się:
15.06.2009

Suczka urodziła się:
20.06.2007 - 26.10.2009

Wysłany: 23-07-2011, 15:04   

amroz napisał/a:
Z labem raczej problemów i tak nie będzie

będą, jeśli się o to zadba - świadomie lub mniej świadomie

amroz napisał/a:
znam ludzi którzy mieszkają z pittbulami, amstaffami i twierdza że odkąd stosują się do zasad teorii dominacji to zdecydowanie lepiej im się żyje z psami.

ze względu na konsekwencję, a nie samą teorię
to to, o czym mówiłam

dla labów rzadko jesteśmy tak konsekwentni, bo to na ogół niezłe pierdoły, z psami typu bull konsekwencji musi być więcej
Podobna zasada działa w stosunku do małych psów. One są w zasadzie najbardziej agresywne. Dlaczego? Bo wszyscy z reguły, ze względu na wielkość psa, ignorują jego możliwości - "mały piesek nic mi nie zrobi", nie szkolą go, często droczą "bo tak fajnie wygląda jak ten mały yorczek się denerwuje".

To nie teoria dominacji - to konsekwencja.

to labrador

siulentas 

Pies urodził się:
09.02.2011

Suczka urodziła się:
25.05.2011

Pies urodził się:
Wysłany: 23-07-2011, 15:12   

tak teoria dominacji jak i stada zostaly dawno obalone.... pies nie uwaza czlowieka za czlonka swojego stada gdyz czlowiek i pies to dwa odrebne skrajnie rozne gatunki....
a czemu z labem problemow nie bedzie? labrador to pies jak kazdy inny i problemy moga byc jak najbardziej gdy sie psa nieodpowiednio wychowa badz nie wychowa sie wcale. owszem labradory to lakomczuchy i za zarelko zrobia wiele ale jesli ktos nieumiejetnie to wykorzystuje to nie wychowa sobie cudownego psiaka jak z reklamy...

ania
[Usunięty]

Wysłany: 25-07-2011, 09:41   

pierwsza ksiazka ktora przeczytalam to byla ksiazka fishera i myslalam ze to objawienie ,
potem przeczytalam pare innych w tym samym stylu a potem zaczelam patrzec na mojego psa jak sie zachowuje
otoz moja jest generalnie pieszczocha i bojkiem
boi sie nawe swojego cienia i odbicia w oknie i wtedy na nie szczeka , uwielbia wskakiwac na lozko i spac na mojej nnodze - dominujace ? moze ale jak jej powiem na podloge to schodzi bez ociagania , jak jej daje kolejne komendy wykonuje bez ociagania przy czym niektore zachowania typowo "dominujace" - i czego tu sluchac????
zdrowego rozsadku , siebie i psa!!! tylko wlasciciel ktory jest zzyty z psem bedzie wiedzial co jest ok a co jest no no :)

katerina 
Ami i 2 oswojonych

Mój labrador: Ami
Suczka urodziła się:
21.12.2010

Wysłany: 28-10-2011, 21:17   Czy pies próbuje mnie zdominować??

Hej. Mam taki problem, mianowicie od pewnego czasu Ami jest bardzo pobudzona. Wygląda to dokładnie tak, że podchodzi do mnie zaczyna mnie obwąchiwać, ale nie tak spokojnie tylko nerwowo po czym zaczyna skubać moje ubrania i wykonywać takie ruchy jak pies wiecie przy czym. Oczywiście, nie pozwalam jej na to, natychmiast każę jej usiąść, podać łapę żeby odwrócić jej uwagę. Jednak ona od pewnego czasu zachowuje się wręcz natarczywie wobec mnie, próbuje na mnie wskakiwać, ciągnie za ubrania. Myślałam sobie pójdę ją wybiegać to się uspokoi. Wróciłyśmy, padła jak nieżywa, a za pół godziny znów to samo. Zaczynam mieć takie podejrzenie, że ona myśli że ja jestem w stadzie kimś mniej ważnym niż ona i próbuje mnie zdominować. Nie wiem jak mam sobie z nią poradzić czasami. Co o tym myślicie??

Galeria Amuli Żabuli:
http://forum.labradory.org/viewtopic.php?t=5205

tenshii 
Ania & labradość

Suczka urodziła się:
30.09.2009

Pies urodził się:
15.06.2009

Suczka urodziła się:
20.06.2007 - 26.10.2009

Wysłany: 28-10-2011, 21:23   

katerina, zanim założysz nowy temat użyj opcji szukaj.

to labrador

Martuś 

Mój labrador: Lady
Suczka urodziła się:
20.04.2011r.

Wysłany: 15-11-2011, 23:35   

a jak można by wytłumaczyć to, że moja Lady jak np. ma zabawkę czy kość wręcz wchodzi na mnie z nią i dotyka mi nią twarzy? oczywiście innym członkom rodziny również. Rano gdy chodzi po łóżku lub gdy chce obudzić również w ten sam sposób chodzi po nas, po głowie- obojętne i liże i liże... nie wiem co wtedy robić, nie chciałabym by to zachowanie się utrwaliło. Często jak kucam czy coś ona bierze zabawkę i wskakuje mi na plecy, nie wykonuje żadnych przy tym innych ruchów, tylko się cieszy.

aganica 
Junior Admin

Mój labrador: Hermiona (*)
Suczka urodziła się:
30.08.2003-02.05.2018

Mój labrador: Fiona (*)
Suczka urodziła się:
23.01.2008-12.12.2019

Mój labrador: LOVE STORY Lualaba(*)
Pies urodził się:
14.09.2008-19.06.2022

Pomogła: 17 razy
Wysłany: 16-11-2011, 07:59   

Martuś napisał/a:
ma zabawkę czy kość wręcz wchodzi na mnie z nią i dotyka mi nią twarzy?
Ja bym odczytała to, jako zaproszenie do zabawy w przeciąganie.
To zależy, co robi gdy weźmiesz do ręki proponowany przedmiot? oddaje czy szarpie ?
Martuś napisał/a:
chodzi po nas, po głowie- obojętne i liże i liże
Wstawaj bo chcę siusiu :D

AnIeLa 

Mój labrador: Asior
Pies urodził się:
27.06.2005 -08.02.2021

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 16-11-2011, 11:39   

Martuś napisał/a:
moja Lady jak np. ma zabawkę czy kość wręcz wchodzi na mnie z nią i dotyka mi nią twarzy?

Asior też tak mi robi :P tyle, że on jest na wyższym szczeblu wtajemniczenia i potrafi wyłapać moment ziewania aby zabawkę umieścić w moim otworze gębowy :P

Martuś napisał/a:
Rano gdy chodzi po łóżku lub gdy chce obudzić również w ten sam sposób chodzi po nas, po głowie- obojętne i liże i liże... nie wiem co wtedy robić, nie chciałabym by to zachowanie się utrwaliło.

Może jej się nudzi? Ona się wyspała to co Wy jeszcze śpicie ? :-o U Nas Asior odsyłany jest na miejsce,gdy wchodzi do sypialni a Nam jeszcze nie nie w głowie wstawanie.

Jak będziesz wstawać gdy Lady tak robi to wtedy jej się zakoduje w módżku, że taki sposób pobudki jest opłacalny.

Dokite 
Dokite

Mój labrador: ZARGO (Zagros Bella Mare)
Pies urodził się:
20.06.2011r.

Wysłany: 03-12-2011, 18:16   

Czy takie zachowanie można nazwać próbą zdominowania swojego opiekuna??? ;D ;D ;D

zanka 

Mój labrador: Largo
Pies urodził się:
01.06.2011

Pomogła: 4 razy
Wysłany: 03-12-2011, 23:57   

oprócz śmichu nic innego nie przychodzi mi do głowy. też miewam takie sytuacje :D :D
zapraszamy do galerii Largosława http://forum.labradory.or...p=252970#252970

Nie ma znaczenia ile masz pieniędzy, ani ile rzeczy, możesz być biedakiem, ale mając psa jesteś bogaty

donia457 

Mój labrador: (husky)RONA
13.01.1999-28.11.2008[*]

Mój labrador: Reda
Suczka urodziła się:
03,12,2010

Mój labrador: Bonnie
Suczka urodziła się:
10.04.2014

Wysłany: 04-12-2011, 00:22   

zanka napisał/a: