forum.labradory.org

Psychika i zachowanie - Pies nie chce jeść z miski

karpik - 01-03-2011, 21:22
Temat postu: Pies nie chce jeść z miski
Cześć, przepraszam Was jeśli post umieściłem w niepoprawnym miejscu ale mam pewien problem i potrzebuję pomocy.

Mój 12 letni Labrador "Carlosek" ma dziwny problem z apetytem. Od jakiegoś niedługiego czasu miał zmniejszony apetyt. Był jakby niespokojny, nie chciał za bardzo jeść. Byliśmy u weterynarze, jednak stan zdrowia nie wskazuje na nic niepokojącego. Zgodnie z moimi przemyśleniami, weterynarz wspomniał, że może być to spowodowane rują u suk. Jak wiadomo ma to różny wpływ na zachowanie naszych psiaków.

Od kilku dni apetyt jakby wrócił jednak pies nagle zaczął niechętnie jeść z miski. Ma tą miskę praktycznie przez całe życie, a zaczął jeść z niej niechętnie. Kiedy zamieniłem miskę na inną, było podobnie. Kiedy podałem mu karmę z ręki lub wysypałem np. na gazetę - zjadł od razu. Śmiesznym zjawiskiem jakie towarzyszyło temu wszystkiemu było szczekanie na miskę i "czekanie" psa aż ktoś podjedzie i "coś z tym zrobi".

Proszę, doradźcie jaka może być przyczyna tego zachowania? Niepokoję się mimo, że pies nie gorączkuje, jest ruchliwy i aktywny jak zawsze. Carlos jest w niebywale świetnej kondycji jak na swój wiek. Każdy z weterynarzy jest zawsze pełen podziwu dla jego wyglądu i zdrowia w tym wieku. Mimo wszystko, każde "niecodzienne" zjawisko wywołuje u mnie duży niepokój ze względu na wiek mojego ukochanego psiaka.

Mistique - 01-03-2011, 21:36

Leina też nie chce jeść z miski. Zachowuje się dokładnie tak, jak napisał karpik. Chodzi za ludzmi jeśli mają jakieś jedzenie, od razu biegnie do kuchni kiedy ktoś tam jest. Z ręki zje wszystko, z podłogi raczej też. Natomiast nie chce tknąć niczego z miski. :/

Na początku myśleliśmy o tym, że nie je, bo była na antybiotykach, ale antybiotyki się już skończyły. Drugie o czym myśleliśmy to rosnące u niej ząbki, ale podajemy jej już chyba wszystko co się da od rozmoczonej karmy po makaron z gotowanym kurczakiem i rosołem (myśleliśmy, że może zje chociaż to co my, skoro tak się pcha do naszych misek). Tak czy inaczej nie chce jeść z miski.

Miskę też oczywiście już zmieniliśmy. Myśleliśmy bowiem, że może w domu u matki miała inną i kupiliśmy jej jakąś złą, która jej się nie spodoba. Dzwoniliśmy do właścicieli matki małej i kupiliśmy jej taką samą miskę jaką miała tam. I w sumie na nic, bo ona dalej swoje. :/

Może macie jakieś pomysły o co chodzi z tymi miskami?

nata - 01-03-2011, 21:41

karpik, a czym go karmisz? Tzn jaką karmą?
Takie pytanie pasuje do tego tematu: http://forum.labradory.or...ab1ab3aa#207267 :)

karpik - 01-03-2011, 21:42

Mistique napisał/a:
Leina też nie chce jeść z miski. Zachowuje się dokładnie tak, jak napisał karpik. Chodzi za ludzmi jeśli mają jakieś jedzenie, od razu biegnie do kuchni kiedy ktoś tam jest. Z ręki zje wszystko, z podłogi raczej też. Natomiast nie chce tknąć niczego z miski. :/

Na początku myśleliśmy o tym, że nie je, bo była na antybiotykach, ale antybiotyki się już skończyły. Drugie o czym myśleliśmy to rosnące u niej ząbki, ale podajemy jej już chyba wszystko co się da od rozmoczonej karmy po makaron z gotowanym kurczakiem i rosołem (myśleliśmy, że może zje chociaż to co my, skoro tak się pcha do naszych misek). Tak czy inaczej nie chce jeść z miski.

Miskę też oczywiście już zmieniliśmy. Myśleliśmy bowiem, że może w domu u matki miała inną i kupiliśmy jej jakąś złą, która jej się nie spodoba. Dzwoniliśmy do właścicieli matki małej i kupiliśmy jej taką samą miskę jaką miała tam. I w sumie na nic, bo ona dalej swoje. :/

Może macie jakieś pomysły o co chodzi z tymi miskami?

Problem w tym, że mój piesek ma już 12 lat i miska nigdy nie była problemem. Ma cały czas tą samą "zastawę'. Czyżby na starość zrobił się nagle wybredny:)?

Mistique - 01-03-2011, 21:43

No widzisz, a moja mała niby w tamtym domu też jadła normalnie. Z resztą kiedy jadła u nas przez pierwszy dzień też wszystko było w porządku. Teraz jej się coś odmieniło :/
karpik - 01-03-2011, 21:46

nata napisał/a:
karpik, a czym go karmisz? Tzn jaką karmą?
Takie pytanie pasuje do tego tematu: http://forum.labradory.or...ab1ab3aa#207267 :)

Carlosowi podaję Royal Canin dla Labradorków. Racjonuję porcję w taki sposób aby nie przejeść psiaka ze względu na skłonności naszych pociech do tycia, szczególnie w podeszłym wieku. Nie zauważyłem raczej znudzenia tą karmą wcześniej, czyżby przyszło tak nagle? Zachęcając go do zjedzenia w inny sposób np. podając mu z ręki czy wysypując - kolacja czy śniadanie zostaje zjedzone.

Mistique - 01-03-2011, 21:48

Myślę, że Carlosa może dotyczyć coś innego niż Leine, ale ja już zmiane karmy sprawdzałam. Nic nie dała :P
aganica - 01-03-2011, 21:48

karpik napisał/a:
Ma cały czas tą samą
Może, z racji zużycia, jest porysowana i gdy ją chce "wylizać" to ma dyskomfort?
Mistique - 01-03-2011, 21:50
Temat postu: Re: 12 letni pies nie chce jeść z miski
karpik napisał/a:
Kiedy zamieniłem miskę na inną, było podobnie.

Miskę piesek dostał już nową :)

karpik - 01-03-2011, 21:54
Temat postu: Re: 12 letni pies nie chce jeść z miski
Mistique napisał/a:
karpik napisał/a:
Kiedy zamieniłem miskę na inną, było podobnie.

Zamieniłem mu miski między tą od wody, a miską od karmy. Potem podałem karmę w misce od wody, która stoi zawsze na parterze w domu. Również zjadł niechętnie.

aganica - 01-03-2011, 21:56

Mistique napisał/a:
To nie mam pojęcia :beated: może jakaś, przejściowa fanaberia :dreaming:
Mistique - 01-03-2011, 22:02

karpik a wodę pije z tej miski po wymianie?
joanna - 02-03-2011, 12:17

nie wiem czy to ma jakiś sens ale moze piesek ostatnio niedowidzi z racji wieku,wygodniej mu jesc z ręki czy z gazety niz trafiac dziobem do michy?
Ewelina - 02-03-2011, 13:19

karpik, a nie dokucza mu kamień nazębny?
karpik - 02-03-2011, 14:32

joanna napisał/a:
nie wiem czy to ma jakiś sens ale moze piesek ostatnio niedowidzi z racji wieku,wygodniej mu jesc z ręki czy z gazety niz trafiac dziobem do michy?

Nie zauważyliśmy aby miał problemy ze wzrokiem...:/

[ Dodano: 02-03-2011, 14:33 ]
Ewelina napisał/a:
karpik, a nie dokucza mu kamień nazębny?

Kamień miał jakiś czas temu ściągany. Jeśli pojawia się coś większego to zwykle udaje się go wykruszyć.

tenshii - 02-03-2011, 17:17

Co prawda jadł z gazety, ale można spróbować postawić miskę wyżej. Może boli go kark albo plecy? W końcu on już w słusznym wieku jest. Spróbuj
Mistique - 03-03-2011, 23:29

A może go troszkę rozpuściliście ostatnio?:) W sensie - więcej jedzenia z ręki, jakiś przekąsek podczas zabawy? Może po prostu kiedy dostaje miskę nie jest na tyle głody, żeby z niej jeść. Nie wiem czy to się może tyczyć też o tyle starszego pieska od Leiny, ale na nią głodówki pomiędzy posiłkami podziałały i zaczęła jeść z miski. Ma jeszcze pewne "muchy w nosie", ale je :)
karpik - 05-03-2011, 15:43

Zobaczymy, mam nadzieję, że mu minie:) Może ma taki kaprys i tyle:) Postaram się go poobserwować, może zmienię karmę na jakiś czas. Wrzucam poniżej kilka zdjęć mojego 12 letniego Carolka (kwiecień 2010).

bietka1 - 05-03-2011, 15:46

Ależ on piękny :mmm: :)
AnIeLa - 05-03-2011, 17:28

cudo ;*
karpik - 19-03-2011, 12:05

Witajcie ponownie! Myślę, że mój problem na razie zniknął. Postanowiłem zmienić Carlosowi karmę i chyba zadziałało:) Dotychczasowe "kulki" już mu się znudziły więc nastał czas na zmianę.

Kiedy kurier przywiózł worek z jedzeniem, Carlos pilnował go cały czas:) Kiedy przyszła pora na kolację, piesek był wniebowzięty. Jak na razie wcina aż mu się uszy trzęsą. Poprzednią karmę miał dość długo więc zrozumiałym jest, że coś nowego pobudziło jego apetyt:) Kaloryczność nowej karmy jest zbliżona więc mam nadzieję, że mój Seniorek pozostanie przy swojej prawidłowej wadze. Pozdrawiam!

tenshii - 19-03-2011, 12:05

karpik, cieszy mnie to bardzo :)
Powodzenia :)

kasiek - 19-03-2011, 12:17

karpik, to dobre wiesci :)