forum.labradory.org

Fotografia - O fotografii to i owo

Bora - 04-05-2010, 20:19
Temat postu: O fotografii to i owo
Zauważyłam, że na forum mamy wielu pasjonatów fotografii. Proszę dzielcie się swoją wiedzą i spostrzeżeniami w tym temacie. Zapraszam :haha:
Ewelina - 04-05-2010, 20:22

No Madziu w końcu jakiś fajny temacik ;* UJa jestem laikie fotografi.Dopiero co się uczę.Swoją pierwszą lustrzankę dostałam od męża pod choinkę.Na razie fotografuję głównie moje psiaki i próbuję w makro, ale chciałabym zająć się fotografią portretową :) zaczynam poszukiwania modelki! :-P
słowiczek - 04-05-2010, 20:37

Bora, Fajnie, że wyodrębniłaś temat, chciałam coś takiego zaproponować...

Ewelina, Psiaki i dzieciaki to fajny temat na modeli ale niecierpliwi i tu się liczy moment. Trochę takie utrudnione zadanie ale jakie wdzięczne...
Pozowane zdjęcia portretowe nie mają tego czegoś...aczkolwiek sama robię zdjęcia w studio i to jest też duże wyzwanie. Dużo zależy od modela, czy potrafi pokazać jakieś emocje, wczuć się w rolę, tu model musi być troszkę aktorem.
Dlatego wolę dzieci...

Ewelina - 04-05-2010, 20:43

słowiczek, Tak dokładnie!Ja chcę się sprawdzić we wszystkim po trochu.na razie dużo czytam, szukam i uczę się :) Ale fotografoa jest tym co mnie pociąga uwielbiam trzymać w ręku aparat i śmiało z nim podążać szukając inspiracji :)Niebawem planuję zmianę obiektywu, bo mam pikusia 18-55 i wszystkie swoje zdjęcia muszę kadrować.Robiąc makro kładę się pokrakiem jak żaba co nie jest fajne :confused:
Bora - 04-05-2010, 20:56

Nie mam lustrzanki, mam maga zooma sony hx1, ale fotografia bardzo mnie zainteresowała. Zaczęłam na początku uczyć się co to przysłona, migawka itp i zaczęłam robić zdjęcia na manualu a nie na auto. Wiem, że moje zdjęcia nigdy nie bedą takie jak robione lustrem, ale na czymś ćwiczyć trzeba.
Dużą radość sprawia mi robienie zdjęć makro,a na mojej suce uczę się robić ostre zdjęcia w ruchu.
Chętnie kupiłabym książkę o fotografii, taką na razie prostą, dla amatora. Możecie coś polecić ?

Ewelina - 04-05-2010, 21:00

Bora napisał/a:
Wiem, że moje zdjęcia nigdy nie bedą takie jak robione lustrem,

I tu się Madziu z tobą nie zgodzę!Nie aparat robi zdjęcia tylko człowiek.Liczy się człowiek i jego zdolności nie aparat.Znam wiele osób, które robią kompaktem lepsze zdjęcia niż ja lustrem :)
Bora napisał/a:
Chętnie kupiłabym książkę o fotografii,

Ja też chciałam kupić książkę, ale stwierdziłam, że w internecie znajdę wszystko co mnie interesuję :)

Bora - 04-05-2010, 21:03

Ewelina napisał/a:
Ja też chciałam kupić książkę, ale stwierdziłam, że w internecie znajdę wszystko co mnie interesuję :)

Niby tak, ale ja jestem tradycjonalistką i wolałabym książkę. Mam nawet takie w wersji elektronicznej, ale to nie to samo.

Ewelina napisał/a:
Nie aparat robi zdjęcia tylko człowiek.

Podobno. Jednak nigdy nie osiągnę takiego efektu, głębi ostrości jak lustro.

Ewelina - 04-05-2010, 21:13

Lustro jest fajne, ale te obiektywy, ta skarbonka bez dna :( Teraz zbieram na obiektyw, który kosztuję prawie 3 tys. do makro a obiektyw do portretów kosztuję 1,5 tys.i jak się nie załamać!
słowiczek - 04-05-2010, 21:52

Ewelina napisał/a:
Robiąc makro kładę się pokrakiem jak żaba co nie jest fajne

a Ty myślisz, że jak ja robię zdjęcia?? Na kolanach, na brzuchu, często też na plecach...często wracam z plenerów urąbana po same łokcie...ale czego się nie robi jeżeli chce się osiągnąć to co sobie człowiek wymyśli :-P
Bora napisał/a:
Chętnie kupiłabym książkę o fotografii, taką na razie prostą, dla amatora. Możecie coś polecić ?

Bardzo polecam ksiązki Scotta Kelby'ego. Są rewelacyjnie napisane, z humorem, łopatologicznie. Tematy są opisane krótko, często ze wskazówkami, konkretnie. Miła lekka lektura.

Bora napisał/a:
Jednak nigdy nie osiągnę takiego efektu, głębi ostrości jak lustro

I tu się mylisz. Jakieś półtora roku fociłam kompaktem i uwierz, można dużo wyciągnąć...
Ewelina napisał/a:
i jak się nie załamać!

ja już dawno załamana...
A Ty masz Nikona czy Canona??Jakoś przeoczyłam tę informację...

Ewelina - 04-05-2010, 22:02

Ja mam Canona 500d!ale jak tam wracam taka urąbana po łokcie wrzucam swoje wypociny na kompa to czasem pojawia się uśmiech :)
Kofi - 04-05-2010, 22:16

No w końcu... :) Mój temat :D

Zajmuję się fotografią od 5lat, mam swój zakład zajmujący się fotografowaniem okolicznościowym oraz portretowym. Używam aparatu NIKON D300s, nie jest to tani sprzęt, ale dostałem na niego dotacje... :) Moimi specjałami są zdjęcia w ruchu, portrety i makro.. :)

Jakby ktoś miał jakieś pytania proszę pisać, chętnie pomogę.. :)

słowiczek - 04-05-2010, 22:22

Fajnie, ze tu ktoś zawodowo...bo my tu amatorki.
Jak będę mieć pytania to na pewno zapytam.

A ja choruję na D300. Choć chciałabym D700 ale na pełną klatkę mnie nie stać...
Ewelina napisał/a:
wrzucam swoje wypociny na kompa to czasem pojawia się uśmiech
no własnie o te zadowolenie chodzi, a że brudasy, co z tego...
AnTrOpKa - 05-05-2010, 00:21

Ewelina napisał/a:
Robiąc makro kładę się pokrakiem jak żaba co nie jest fajne :confused:

Jest fajne!!! :P Ewelinka dosłownie rzuca się na ziemię, gdy ujrzy coś ciekawego :greedy: Mówię Wam! Niesamowity widok ;D Jest świetna i zwinna :lookdown:
Ja mam nikona d90 ale narazie nie umiem jeszcze robić zdjęć. Przeczytałam instrukcje obslugi, ale nic mi ona nie mówi. Musze poszukać sobie jakiegoś nauczyciela, który mi wyjaśni co i jak :P

Ewelina - 05-05-2010, 10:52

AnTrOpKa napisał/a:
Jest fajne!!! Ewelinka dosłownie rzuca się na ziemię, gdy ujrzy coś ciekawego Mówię Wam! Niesamowity widok Jest świetna i zwinna

hahah dziekuję ci bardzo :D :-P

mala85 - 05-05-2010, 11:59

słowiczek, jeżeli chorujesz na D300 to nie lepiej nazbierać więcej pieniązków na pełna klatkę D700?? Ja mam D300 ale gdybym teraz miała kupować to wybrałabym D700 :)
olusia23 - 05-05-2010, 12:46

Bora, Mozna gdzies zobaczyc zdjecia Twojej Bory?
słowiczek - 05-05-2010, 12:51

Między d300 a d700 jest dla mnie duża przepaść cenowa.A poza tym kupowałam obiektywy pod DX, które w większości nie będą pasowały pod FX. I tu pojawiłby się kolejny wydatek...
mawi27 - 05-05-2010, 13:48

no to tez sie podlacze pod temat, ja od ponad dwoch lat mam wlasne studio fotograficzne gdzie razem z moim wspolnikiem tworzymy i rodza sie kolejne nasze ,,dziela"
zajmujemy sie typowo fotografia sesyjna i reklamowa, pracujemy na dwoch sprzetach Canona jeden D400 drugi 5D markII
najwieksza frajde sprawia nam jednak praca sami ze soba gdy wypuszczamy sie w teren i dzialamy :) a ze zajmuje sie modelingiem i wizazem juz jakies 13 lat to w polaczeniu naszych pasji i z osoba ktora czuje moj klimat potrafi cos z tego wyjsc

a ksiazke jaka moge polecic to encyklopedia fotografi cyfrowej Tim Daly, prosto napisana, przejrzyscie podparta roznymi przykladami w formie zdjec, mozna smialo cwiczyc

olusia23 - 05-05-2010, 13:59

mawi27, super :) :) pochwal sie jakimis studyjnymi fotkami :>
mawi27 - 05-05-2010, 14:24

pokaze zdjecie z jednej sesji ktora dala nam wiele frajdy a i efekt uwazamy ze wyszedl calkiem przyjemny :) zaprazentowac moge jedynie zdjecia z moim udzialem gdyz klienci nie wyrazaja zgody na publikacje swoch zdjec

http://images44.fotosik.p...f234d6femed.jpg

i jedno z jeszcze innego tematu

Rozmiar zdjęcia niezgodny z regulaminem.

Ewelina - 05-05-2010, 14:27

mawi27, Pięknie :) Bardzo mi się podoba te drugie zdjęcie :)
olusia23 - 05-05-2010, 14:38

noo ładnie :) to ostatnie podoba mi sie bardzo :)
mawi27 - 05-05-2010, 14:39

w fotografi podoba mi sie wlasnie to ze mozna sie wcielac w kazda osoba w kazda postac jaka nam wpadnie tylko do glowy, mozna przybierac nawet nawymyslniejsze metamorfozy a w tym ja sie czuje doskonale ;) bo modeling to tak po trochu aktorstwo z tym ze przed obiektywem aparatu :)

tu jeszcze z sesji z moja coreczka

Ewelina - 05-05-2010, 14:44

Pięknie :)
olusia23 - 05-05-2010, 14:53

mawi27, cudowne zdjecie :) :)
słowiczek - 05-05-2010, 20:34

mawi27, super zdjęcia, ale najbardziej podoba mi się pierwsze zdjęcie. Ma klimat, który uwielbiam.

To ja też się pochwalę swoimi amatorskimi wypocinami z domowego studia.
Portret kolegi

kolega z dziołchą

moja sister w wersji przebieranej- pokojówki

Ewelina - 05-05-2010, 20:36

słowiczek, Super :)
olusia23 - 05-05-2010, 20:36

ekstra! :)
Bora - 05-05-2010, 20:37

olusia23 napisał/a:
Bora, Mozna gdzies zobaczyc zdjecia Twojej Bory?

Eee nie ma co oglądać. Na razie uczę sie robić zdjęcia.

Kofi - 05-05-2010, 22:20

Bora,
Nie nazwał bym tego nauką.. ;)
Profesjonalizm.. ;D

Ewelina - 05-05-2010, 22:27

Bora napisał/a:
Eee nie ma co oglądać. Na razie uczę sie robić zdjęcia.
Nie słuchać :-P Madzia robi śliczne zdjęcia a Bora jest piękna :) Naciągać Madzię na zdjęcia :)
Bora - 05-05-2010, 22:40

Kofi napisał/a:
Bora,
Nie nazwał bym tego nauką.. ;)
Profesjonalizm.. ;D

No proszę cie :haha: Do profesjonalisty to mi jeszcze baaardzo daleko...Poza tym skąd wiesz ? Nie publikuje tutaj moich zdjęć.

Ewelina - 05-05-2010, 22:44

Bora, avatarek wystarczy :)
olusia23 - 05-05-2010, 23:00

Bora, oj napewno jest co ogladac :> pokaz cos prosze :) najlepiej Bore bo ja jej nawet nie widzialam :)
słowiczek - 06-05-2010, 13:24

Bora napisał/a:
Na razie uczę sie robić zdjęcia.

To brawo!! Ale na błędach też się człowiek uczy. Proponuję coś pokazać a my wtedy powiemy co jest ewentualnie nie tak... co do poprawy, albo okaże się, że wcale nie będzie krytyki. :-P
Ja ucząć się i pokazując fotki, bardzo często byłam krytykowana ( i to jak, aż zła czasami bywałam) ale to wychodziło mi na dobre, bo dowiedziałam się co robię źle...

Kofi - 06-05-2010, 16:16

No tutaj jest kilka moich prac.. ;)

Mam nadzieje, że się spodobają :)

mawi27 - 06-05-2010, 18:15

Kofi, swietne foty bardzo mi sie podoba
Ewelina - 06-05-2010, 21:36

Ostatnie i pierwsze bardzo mi się podobają!W jakim programie je obrabiasz?
Mistic - 07-05-2010, 11:23

Świetne zdjęcia, w ciekawym klimacie. Na fotografii cyfrowej wogóle się nie znam, moja lustrzanka to Zenit 12XP, uwielbiam wpakować do niego czarno-biały film, w jednej ręce trzymać aparat w drugiej ruski światłomierz i szukać inspiracji. Potem w domciu wytargać koreks, wywołać film i robić odbitki w kuchni. Bawić się czasem naswietlania, czasami troszkę barwników np: sepia. Wtedy czuję ducha fotografii.
A na codzień cykam zdjęcia najzwyklejszym soniakiem :-P

olusia23 - 07-05-2010, 11:30

Kofi, super :) :)
Kofi - 07-05-2010, 17:05

Obrabiam w programach do obróbki filmów głównie, ale także w innych,
-Sony Vegas
-Adobe After Effect
I głównie tylko to.. :)

[ Dodano: Czw 19 Sie, 2010 ]
Witam, po mojej długiej nieobecności potrzebuje pomocy, bardzo ale to bardzo potrzebne jest mi zdjęcie osoby pod słońce (czarny kontur osoby wraz z czarnym wypełnieniem i kolorowe tło lecz lekko ciemnawe), chodzi mi o zdjęcia typu: http://www.google.pl/imgr...ved=0CB0Q9QEwAQ

Tylko że zamiast Pani Pan :) Zdjęcie jest mi potrzebne, ponieważ mam pewien pomysł i potrzebuje takiego zdjęcia, efekt pokaże :)

Labradore - 21-07-2011, 19:21

odświeżam temacik :-P
Wy robicie takie ładne zdjęcia... :)
Tez bym chciała, ale jestem zielona w takich sprawach :(

A tak w temacie sprzętu może jest ktoś kto może mi doradzić ;P
Mam lustrzanke sony a390 i przymierzam sie do kupna lepszego obiektywu. Jest jakiś godny polecenia do 2 tys. Najprędzej do portretów :P

luLulu - 03-08-2011, 15:43

Cóż, ja polecę Sony 70-400mm f/4-5.6 G-Series Telephoto tak się składa, że ten obiektyw do Sony jest rewelacyjny :)
Troyan - 09-10-2011, 19:54

Kofi, super zdjęcia :)

Ja wysmarowałem kilka zdań na bloga o fotografii, może się komu spodoba :)

http://www.psiefoty.pl/in...otografii-psow/

Pattina - 09-10-2011, 20:00

My mamy Nikona body : D90, z obiektywami :
Nikkor 35mm f/1.8
Nikkor 50mm f/1.8 AF D
Tamron 70-200 f/2 Macro DI
Do tego lampa Nikon SB700
Szczerze mogę polecić :)

Troyan - 09-10-2011, 20:13

Labradore napisał/a:
odświeżam temacik :-P
Wy robicie takie ładne zdjęcia... :)
Tez bym chciała, ale jestem zielona w takich sprawach :(

A tak w temacie sprzętu może jest ktoś kto może mi doradzić ;P
Mam lustrzanke sony a390 i przymierzam sie do kupna lepszego obiektywu. Jest jakiś godny polecenia do 2 tys. Najprędzej do portretów :P

Jeśli masz jakis sklep z Sigma Center to warto się wybrac któregoś dnia i przetestować portretowki 50 f/1,4 mm szczególnie z Sigmy ten obiektyw jest magiczny. Mają też fajne 30mm f/1,4.

Za 2k można nabyć już 70-200 f/2,8 Sigmy :)

Labradore - 09-10-2011, 23:22

Troyan napisał/a:
Sigma Center

najbliższy 2h drogi ale może na necie coś wygrzebie ;)
Troyan napisał/a:
50 f/1,4 mm

ten jest dobry i się nad nim nawet zastanawiałam :-P

Ewelina - 10-10-2011, 10:54

Pattina napisał/a:
Tamron 70-200 f/2 Macro DI
Ten ma chyba f/2.8 :) Ja się właśnie czaję na jakies fajne macro w cenie tak do 2 tysiaczków :)
Pattina - 10-10-2011, 14:01

Ewelina napisał/a:
Ten ma chyba f/2.8
Tak jest zgadza się ucięło mi tekst :P My z tamrona naaajbardziej jesteśmy zadowoleni :)
rafalkudlaty - 19-10-2011, 11:39

no to i ja wepchnę swoje 5groszy :) idąc od razu pod prąd powiem, że nie zgadzam się z powszechnym twierdzeniem, że jakość zdjęcia zależy tylko od fotografa, a dobre fotki można pstrykać pudełkiem zapałek... bzdura, jeżeli tak, to dlaczego zawodowi fotografowie używają sprzętu, na który nas nie stać??. wiadomo, że aparat nie zrobi z nas profesjonalisty-artysty, ale kilka prostych dodadków takich jak dobry statyw, wężyk spustowy, filtry, a przede wszystkim dobra lufa niwelują chociaż trochę przepaść między amatorem, a zawodowcem. cała reszta to jakiś wrodzony zmysł estetyczny (moim skromnym zdaniem można go szlifować, ale albo się go ma, albo nie ma) i ciężka praca. wstawanie rano, wypady w plener, tysiące zdjęć i całe dnie spędzone na dokształcaniu. nie narzekajcie na wydatki, jak każdy poważnie traktowane hobby, fotografia jest droga i to się raczej nie zmieni.

http://3832666.springnote.com/pages

Troyan - 19-10-2011, 13:11

rafalkudlaty napisał/a:
no to i ja wepchnę swoje 5groszy :) idąc od razu pod prąd powiem, że nie zgadzam się z powszechnym twierdzeniem, że jakość zdjęcia zależy tylko od fotografa, a dobre fotki można pstrykać pudełkiem zapałek... bzdura, jeżeli tak, to dlaczego zawodowi fotografowie używają sprzętu, na który nas nie stać??. wiadomo, że aparat nie zrobi z nas profesjonalisty-artysty, ale kilka prostych dodadków takich jak dobry statyw, wężyk spustowy, filtry, a przede wszystkim dobra lufa niwelują chociaż trochę przepaść między amatorem, a zawodowcem. cała reszta to jakiś wrodzony zmysł estetyczny (moim skromnym zdaniem można go szlifować, ale albo się go ma, albo nie ma) i ciężka praca. wstawanie rano, wypady w plener, tysiące zdjęć i całe dnie spędzone na dokształcaniu. nie narzekajcie na wydatki, jak każdy poważnie traktowane hobby, fotografia jest droga i to się raczej nie zmieni.

http://3832666.springnote.com/pages

Dokładnie, już to pisałem na kilku forach i często spotykam się z oburzeniem. Ale na moje pytanie o podanie przykładów najbardziej znanych fotografów na świecie, którzy pstrykają amatorskim sprzętem się nigdy nie doczekałem odpowiedzi. Profesjonalizm i zawodowstwo to nie tylko jakość zdjęcia. Bo można zrobić super zdjęcie nawet kompaktem, chodzi o powtarzalność efektu, o to że jak ktoś powie zrób mi takie zdjęcie nocą, podczas śnieżycy w temp. -20 to sprzęt w żaden sposób nie wpłynie na wynik pracy. Kultowe portfolia fotograficzne powstają całe lata, fotograf żyje z tego i zarabia, bierze odpowiedzialność za zlecone zadania i musi mieć choć jedną rzecz z głosy, jeśli można ją wyeliminować to się to poprostu robi. Nie wiem z czego wynika takie uporczywe wmawianie wszystkim że sprzęt nie ma znaczenia. Może z tego że niejednokrotnie taki uniwersalny zestaw kosztuje ponad 30k ? W każdym razie: zdjęcia można zrobić zajefajne nawet kompaktem ale nie ma co liczyć że ten kompakt sprosta każdemu zadaniu.

rafalkudlaty - 19-10-2011, 15:46

myśłę, że wiem skąd się wzięło takie twierdzenie... powodem jest zdyskredytowanie nastolatków, pstrykających sobie słitfocie w łazience, czasem całkiem dobrym sprzętem. niejednokrotnie widziałem zestawy, na widok których slinka leciała i ludzi posługujących się tylko syst. "auto". rasowy przerost formy nad treścią...
najśmieszniejsze jest to, że same korpusy niewiele różnią się od siebie (dla nas amatorów) - mówię tu o sprzęcie z średniej półki, a najważniejszym pozostaje szkło, czego wiele osób nie dostrzega lub nie chce się z tym pogodzić, bo skoro wydałem/am 3-4k na aparat ze standartowym obiektywem to nie może on być zly, bo przecież KOSZTOWAŁ PRAWIE 4 TYŚ!!
niestety mam tylko jeden aparat, wysłużonego już nieco sony alfa 300 (przyznam szczerze, że czasem przydałby się lepszy korpus) ale szkła minolty robią robotę. inna sprawa, że cena lufy 18-70mm jest 3razy większa od wartości korpusu.
wcale nie trzeba być milionerem (ja przynajmniej nie jestem :) żeby mieć taki sprzęt. bierzcie udział w konkursach (można się wiele nauczyć, super zabawa, smaczek konkurencji, no i oczywiście nagrody), pójdzcie do burmistrza przekonajcie go do swojego projektu np. obfotografowania czegoś ciekawego w waszej miejscowości (działa to na zasadzie umowa-zlecenie), pozwólcie się waszemu hobby rozwijać i przynajmniej w części zarabiać na siebie :) to wcale nie jest tak strasznie trudne, trzeba w siebie uwierzyć no i praca, praca i jeszcze raz praca.
pozdrawiam :-P

Troyan - 19-10-2011, 16:03

No tak, nastolatki ze sprzętem z "urodzin" to plaga nie tylko jeśli chodzi o dysonans poznawczy ogółu dyskutantów na forach. Ludzie w młodym wieku nie mają świadomości wartości swojej pracy i często wielkie koncerny medialne wykorzystują to na polu usług fotograficznych. Ale to temat na rozmowę przy piwie ;)
cainees - 19-10-2011, 16:24

Troyan napisał/a:
nastolatki ze sprzętem z "urodzin"

no fajnie fajnie, czyli, że nastolatki to już nie mają prawa robić zdjęć? ja akurat nie pstrykam na automacie, uczę się i staram teraz uzbierać na lustro więc proszę, nie wrzucajcie wszystkich do jednego worka, ok? każdy od czegoś zaczyna.

cieju - 19-10-2011, 16:44

cainees napisał/a:
czyli, że nastolatki to już nie mają prawa robić zdjęć?

cainees, chyba nie o to chodziło :)

idąc dalej:
Troyan napisał/a:
Ludzie w młodym wieku nie mają świadomości wartości swojej pracy i często wielkie koncerny medialne wykorzystują to na polu usług fotograficznych.

nie tylko na polu usług fotograficznych :P potocznie jest to nazywane psuciem rynku :) i spotykane jest już prawie wszędzie.

cainees, to że robisz fotki, uczysz się tego i poznajesz coraz więcej tajników fotografii jest jak najbardziej w porządku :)

cainees - 19-10-2011, 16:46

nie wiem, ale ja to tak odebrałam - że w dzisiejszych czasach młodzież w kierunku fotografii to obchodzą tylko słit focie i nic więcej...
Troyan - 19-10-2011, 16:46

cainees napisał/a:
Troyan napisał/a:
nastolatki ze sprzętem z "urodzin"

no fajnie fajnie, czyli, że nastolatki to już nie mają prawa robić zdjęć? ja akurat nie pstrykam na automacie, uczę się i staram teraz uzbierać na lustro więc proszę, nie wrzucajcie wszystkich do jednego worka, ok? każdy od czegoś zaczyna.

Mają prawo, oczywiście :) Ale pisałem to w kontekście patologicznie eksploatowanego tzw. dziennikarstwa obywatelskiego gdzie koncerny medialne zakładają spółki matki i pod przykrywką pracy społecznej budują swoje medialne fortuny mamiąc młodych ludzi obietnicą zdobycia doświadczenia, rozreklamowania się i nie wiadomo jeszcze czego. Wysyłają młodych ludzi na koncerty w celu zrobienia relacji obiecując wejściówkę. A "mody" w podnieceniu zapomina, że to przecież żadna przysługa, przecież bez wejściówki nie da się zrobić relacji więc co to za łaska ? Już abstrahuję od poziomu takich relacji ale w dobie internetowej bylejakości ważny jest tylko tytuł linka a nie zawartość ;)

Nie pisałem tego z jakimś negatywnym podtekstem do tych co fotografują ale do tych którzy jak to mówi Cieju, psują rynek.

rafalkudlaty - 19-10-2011, 17:30

"uczę się i staram teraz uzbierać na lustro więc proszę, nie wrzucajcie wszystkich do jednego worka, ok? " - bez obrazy, nie mówię tego jako docinki ale po prostu mnie rozwaliłaś. wyszło na to, że lustrzankę już masz tylko na lustro (łazienkowe?) teraz zbierasz... hahaha no to, rzeczywiście nie dajesz się wrzucić do jednego worka.
ps, wiadomo każdy od czegoś zaczyna i chwali Ci się, że chcesz się uczyć - nikt nie ma tego za złe, ale na przyszłość czytaj uważnie i ze zrozumieniem.

"tzw. dziennikarstwa obywatelskiego gdzie koncerny medialne zakładają spółki matki i pod przykrywką pracy społecznej budują swoje medialne fortuny mamiąc młodych ludzi obietnicą zdobycia doświadczenia, rozreklamowania się i nie wiadomo jeszcze czego" przypomniało mi to wizytę w redakcji lokalnej gazety, gdzie chciałem sprzedać cykl fororeportaży o cmentarzach wojennych. pomysł się spodobał, naczelny był zachwycony, zarówno zdjęciami jak i tekstem (pierwszego, próbnego artykułu), zaproponował mi "posadę wolnego strzelca", (myślałem, że spadnę z krzesła, taaaaaki fart), a na koniec dodał, że jest to czyn społeczny. popatrzyłem na gościa, na zegarek, stwierdziłem grzecznie, że właśnie zmarnował 30min mojego czasu i wyszedłem nawet nie trzaskając drzwiami. nie jestem profesjonalistą i nie mam się za niewiadomo kogo ale czyn społeczny skończył się wraz z komuną.

cainees - 19-10-2011, 17:49

rafalkudlaty napisał/a:
bez obrazy, nie mówię tego jako docinki ale po prostu mnie rozwaliłaś. wyszło na to, że lustrzankę już masz tylko na lustro (łazienkowe?) teraz zbierasz... hahaha no to, rzeczywiście nie dajesz się wrzucić do jednego worka.

nie ma to jak czepiać się słówek, mhm :) tak zbieram na lustro żeby zrobić sobie jak najlepsze słit focie ;)

Troyan - 19-10-2011, 19:05

cainees napisał/a:
rafalkudlaty napisał/a:
bez obrazy, nie mówię tego jako docinki ale po prostu mnie rozwaliłaś. wyszło na to, że lustrzankę już masz tylko na lustro (łazienkowe?) teraz zbierasz... hahaha no to, rzeczywiście nie dajesz się wrzucić do jednego worka.

nie ma to jak czepiać się słówek, mhm :) tak zbieram na lustro żeby zrobić sobie jak najlepsze słit focie ;)

Hahaha, nie od dzisiaj wiadomo że brudne i ochlapane lustro nieodzownym elementem słitfoci jest ;)

No właśnie Rafale smutne to. Ale dzisiaj czytałem niezłą historię. Wiesz jakei są stawki za sprzątanie biura mniej wiecej 100m2 ? Od 300 do 600pln. Za jednorazową wizytę: pościeranie kurzy, odkurzanie. Bez mycia okien.

Praca na 2-3h.

Powiedzcie mi co to za rynek i co to za patologiczny kapitalizm że czynność niewymagająca wiedzy, umiejętności i sprzętu za dziesiątki tysięcy złoty ma stawkę godzinową na poziomie 200pln a fotograf gdy powie 350pln za sesję (w któą trzeba wsadzić ok. 8h pracy) wyzywany jest od naciągacza ? Dobra, koniec marudzenia :D Ja tam sobie jakoś radzę ale szkoda mi młodych fotografów chcących połączyć pasję z zarabianiem poprostu.

cainees - 19-10-2011, 20:27

Troyan napisał/a:
Hahaha, nie od dzisiaj wiadomo że brudne i ochlapane lustro nieodzownym elementem słitfoci jest ;)

A no fakt, nie na czasie coś jestem :<

rafalkudlaty - 20-10-2011, 20:51

[/quote]No właśnie Rafale smutne to. Ale dzisiaj czytałem niezłą historię. Wiesz jakei są stawki za sprzątanie biura mniej wiecej 100m2 ? Od 300 do 600pln. Za jednorazową wizytę: pościeranie kurzy, odkurzanie. Bez mycia okien.

Praca na 2-3h.

Powiedzcie mi co to za rynek i co to za patologiczny kapitalizm że czynność niewymagająca wiedzy, umiejętności i sprzętu za dziesiątki tysięcy złoty ma stawkę godzinową na poziomie 200pln a fotograf gdy powie 350pln za sesję (w któą trzeba wsadzić ok. 8h pracy) wyzywany jest od naciągacza ? Dobra, koniec marudzenia :D Ja tam sobie jakoś radzę ale szkoda mi młodych fotografów chcących połączyć pasję z zarabianiem poprostu.[/quote]

ze swojego wcześniejszego doświadczenia z pracą, (nie wiem jak jest teraz) to problemem jest to, że tę kasę bierze firma, a pracownik otrzymuje małą część.
odnośnie tego zarabiania poprzez pasję, to już nawet tego nie oczekuję ale przecież, tak jak w moim przypadku taki fotoreportaż kosztuje dojazd, prowiant, nocleg, kilkanaście/dziesiąt kilometrów w nogach bezdrożami, czy w ciężkim terenie, jakieś zdolności pisarskie (ładnie sobie słodzę :) no i wiedza na temat tego co piszę, bo cmentarze to jest pasja jeszcze z lat liceum :) dobra, powiecie przyjemność dla mnie, nie powinienem narzekać ale jeżeli mam opisywać takie rajdy i dzielić się wiedzą, zdjęciami itp. to przynajmniej niech cholera zapłacą za dojazd, prowiant i nocleg, a nie zainkasują gotowy artykuł na biurko!!

Troyan - 04-11-2011, 08:03

dobra, nie ma co marudzić a zabrać się do roboty/warsztatowania ;)

W niedzielę o 12.00 w Parku Miejskim w Bytomiu prowadzimy warsztaty fotograficzne dla poczatkujących. Uczymy jak obslużyć aparat żeby pies (i nie tylko) na zdjęciu miał ręce i nogi.

Więcej szczegułów tutaj:

http://www.psiefoty.pl/index.php/2011/10/2291/