forum.labradory.org

Psychika i zachowanie - Labrador spioch

Magdaa87 - 07-01-2015, 23:25
Temat postu: Labrador spioch
Jezeli taki temat juz istnieje lub jest podobny to prosze o przeniesienie :) Trzy tygodnie temu wyjechalismy na dwa tygodnie na swieta do Polski. Przed wyjazdem moja psina byla bardzo zywiolowym psem ,zreszta jak kazdy roczny labrador. Juz nie raz z nami podrozowala i nigdy nie mielismy z nia problemow, nie stresowala sie zmiana miejsca lecz tym razem bylo inaczej. Prawie dwa tygodnie pobytu w Polsce moja psina przespala, wstawala na spacery na ktorych szalala i na jedzienie a tak reszte czasu spala. Tydzien temu wrocilismy do domu i Elza dalej cale dnie przesypa. Apetyt ma taki jak zawsze a moze nawet i wiekszy, musimy zachecac ja do zabawy bo inaczej sama sie nie ruszy co do niej jest nie podobne . Na spacerach piega i nawet sama domaga sie aportowania a w domu tylko spi. Nawet gdy wychodzimy z domu czego wczesniej nie lubila teraz nie zwraca na to uwagi. Przed wyjazdem ciagle zachecala Nas do zabawy , kupywalismy jej rozne gryzaki zeby zajmowala sie troszke sama zabawa a teraz sama nie ruszy pilki. Zrobila sie wiekszym przytulakiem niz wczesniej ale przyznam ze te jej ciagle spanie martwi mnie troche.
kamil8406 - 07-01-2015, 23:49

Magdaa87, patrzyłem w twoją historię postów około 2 miesiące temu Elza miała cieczkę może to ciąża urojona http://forum.labradory.org/viewtopic.php?t=1587
Magdaa87 - 08-01-2015, 00:16

Tez tak myślałam bo powiększyły jej się troszkę sutki, byłam z tym u weterynarza 4 dni temu ale lekarz powiedział ze gruczołów mlekowych powiększonych nie ma i mamy ja obserwować . Elza nie przykłada sobie zabawek ani się nimi nie opiekuje . Za 2 tygodnie kończy rok i dopiero jest po pierwszej cieczce wiec czy to możliwe żeby juz przechodziła ciąże urojona ? Chciałam ja wysterylizować ale dopiero po trzeciej cieczce.
kamil8406 - 08-01-2015, 01:08

Ciąża urojona zazwyczaj występuje 2 - 3 miesiące po cieczce i przebiega w różnej formie i natężeniu różnym natężeniu. Na szczęście moja Ina takiego problemu nie miała :) .
tenshii - 08-01-2015, 08:41

Ciąża urojona może być i po pierwszej cieczce. Ropomacicze również.
Magdaa87 - 08-01-2015, 09:40

Elzie cieczka skończyła się miesiąc temu. Sutki powiększyły się 2 dni po cieczce , nie wiedziałam czy to normalne czy nie , myślałam ze moja sunią dojrzała i dlatego trochę piersi jej urosły . To mój pierwszy pies dlatego sama nie wiem co moze byc przyczyna . Dziwi mnie tylko to ze na spacerach szaleje tak jak zawsze a w domu tylko spi

[ Dodano: 08-01-2015, 10:35 ]
Moze zapytam inaczej . Jak zachowują się Wasze laby w ciagu dnia? Moze moja psina wydoroślała , moze nie chce się juz tylko bawić ? Moze jest trochę zestresowana po podróży , moze tez tak mieliście ? Mam nadzieje ze to nie ciąża urojona :cring:

kamil8406 - 08-01-2015, 12:16

Magdaa87, moja w domu tylko śpi i je :) ale to dlatego że nie ma sił już szaleć codziennie ma 3-4 godziny spacerów
Magdaa87 - 08-01-2015, 12:50

kamil8406, Dziekuje za odpowiedz. Moze troche panikuje ale Elza nie jest dla mnie tylko psem. Bardzo zalezy mi na niej dlatego moze tak bardzo panikuje . Bylam z nia u weterynarza i fizycznie jest z nia wszytsko ok. Moze to faktycznie poczatek ciazy urojonej oby nie bo chcialam jeszcze troszke z jej sterylizacja poczekac az troszke podrosnie
tenshii - 08-01-2015, 12:57

Magdaa87, to, że ma powiększone sutki to normalne po pierwszej cieczce. Takie już zostaną.

Moje laby mają po 5 lat i w domu są bardzo spokojne. Między spacerami w zasadzie tylko śpią albo gryzą swoje ukochane wołowe kości :)

Ale jeśli Twoja psinka nagle przestała szaleć to obserwuj. Ropomacicze to podstępna choroba. Jeśli będziesz miała wrażenie, że sunia jest smutna, jeśli zacznie więcej pić czy cokolwiek innego to skontrolujcie to u weterynarza.

A wysterylizować możesz ją spokojnie już teraz

Magdaa87 - 08-01-2015, 13:20

tenshii, Pytalam sie juz weterynarza o sterylizacje , wstepnie jestesmy umowieni na polowe lutego tylko chcialam troszke poczekac az podrosnie. Przyznam sie ze troszke sie sterelizacja stresuje choc wiem ze musimy to zrobic i to koniecznie.
tenshii - 08-01-2015, 13:23

Magdaa87, im wcześniej zrobisz sterylizację tym mniejsze ryzyko raka sutka w przyszłości.

A kiedy Elza skończyła cieczkę?

kamil8406 - 08-01-2015, 13:29

Magdaa87 napisał/a:
pamiętaj że okres między cieczkami odlicza się od początku pierwszej cieczki. W przypadku labków zazwyczaj jest co pół roku chociaż to nie reguła moja Inuśka powinna mieć miesiąc temu a nie ma (chyba że miała utajoną co też czasem się zdarza).
mibec - 08-01-2015, 13:41

tenshii napisał/a:
im wcześniej zrobisz sterylizację tym mniejsze ryzyko raka sutka w przyszłości.
za to wieksze ryzyko problemow ze stawami czy zerwanymi wiezadlami - kazdy kij ma dwa konce ;)
gohan8 - 08-01-2015, 19:04

Z czystej ciekawości jaki to ma wpływ na stawy i więzadła?
tenshii - 08-01-2015, 19:19

Licząc w takich przypadkach korzyści i straty to z dwojga chorób, które mogą się wydarzyć, a nie muszą, wolałabym zerwane więzadło albo chorobę stawów, niż ukryte ropomacicze.
Ja osobiście jakoś boję się tego schorzenia bo jest podstępne i bywa śmiertelne.

Magdaa87 - 08-01-2015, 20:55

Elza skończyła cieszę na początku grudnia
mibec - 08-01-2015, 22:31

gohan8 napisał/a:
Z czystej ciekawości jaki to ma wpływ na stawy i więzadła?

dla znajacych angielski artykul: http://www.dogsnaturallym...-joint-disease/
W skrocie brak hormonow plciowych w okresie dojrzewania skutkuje nienaturalnym rozwojem kosca. Czesto widac po psie golym okiem ze zostal za wczesnie wykastrowany, bo ma dluzsze lapy niz inni przedstawiciele rasy, kosci tez sa lzejsze, o mniejszej gestosci.

tenshii napisał/a:
wolałabym zerwane więzadło albo chorobę stawów, niż ukryte ropomacicze.
wiesz kazdy ma swoje strachy.
Sarrai - 09-01-2015, 08:07

U mojej suczki bardzo, bardzo późno pojawiła się ciąża urojona.. Tzn na początku miała takie objawy jak Twoja (oczywiście, te objawy mogą świadczyć o masie innych rzeczy..) - ale tak, była ospała, jakby to powiedzieć - szybciej się męczyła... A i u weta też byliśmy i nie pojawiła się u niej laktacja. Za to tydzień później - już tak.
tenshii - 09-01-2015, 08:51

mibec napisał/a:
wiesz kazdy ma swoje strachy.

no jasne

Magdaa87 - 09-01-2015, 17:42

No to teraz jestem wystraszona :( :cring: Dzisiaj rano była bardzo wesoła i zaczepiała nas do zabawy. Mam nadzieje ze to wszystko jest spowodowane urlopem :cring:
kamil8406 - 09-01-2015, 18:18

Magdaa87, nie wiem jaka pogoda w Holandii ale czy zabezpieczyliście Elzę przeciwko kleszczom
Małgosia35 - 09-01-2015, 21:24

kamil8406 napisał/a:
nie wiem jaka pogoda w Holandii

W Holandii aktualnie + 10 czyli jakby wiosna :)
A tak poza tym to kamil8406 ma rację ,tutaj nawet w okresie zimowym wskazane zabezpieczenie na kleszcze ,bo one tu nie zimują. Są i cały czas aktywne :bad:

kamil8406 - 09-01-2015, 21:30

Małgosia35, u nas dzisiaj +12 i kleszcze są więc każda zmiana w zachowaniu psa moze tez byc spowodowana chorobą odkleszczową
Magdaa87 - 09-01-2015, 23:56

Elza w poniedzialek dostala nowa obroze Seresto na pchly i kleszcze. Jak narazie pomagala , zobaczymy jak bedzie i tym razem. Dodam ze jest pozna godzina a Elza ciagle chce sie bawic takze chyba jej przechodzi. Zjadla moje kapcie wiec chyba humor jej wraca :haha: Musze ja obserwowac mam nadzieje ze te zle nastroje byly spowodowane ciaglymi zmianami miejsc na urlopie i sama podroz ktorej nie lubi. Musze jak najszybciej przemyslec sterylizacje bo z jednej strony wiem ze trzeba to zrobic ,rozmawialam tez na ten temat z weterynarzem ale sam ten zabieg strasznie mnie przeraza . Wiam ze moze to byc dla Was dziwne ale sama mysl o operacji jest straszna
tenshii - 10-01-2015, 12:56

Magdaa87 napisał/a:
sama mysl o operacji jest straszna

to sobie pomyśl o ewentualnej operacji, kiedy sunia będzie starsza i trafi się jej ropomacicze. Wtedy też jest konieczna sterylizacja, a wiek i stan zapalny zwiększają ryzyko.

Magdaa87 - 17-01-2015, 10:04

Po następnej cieczce ja wysterelizujemy , decyzja zapadła . Elzie humor wrócił , zachowuje sie juz tak jak przed wyjazdem wiec myśle ze to całe jej zachowanie było przez wyjazd ale mimo wszystko bede ja obserwowała
czarnamamba_ - 07-04-2015, 14:31
Temat postu: 2miesięczny szczeniak
Witam.
Od kliku dni jestem szczęśliwa posiadaczką 2miesięcznego szczeniaka. Mała pobawi się godzinę, po czym kolejne 3 śpi.
I pytanie do Was: Wasze pieski też były takimi śpiochami, czy przeciwne, wolały harcować?
Wiem, że szczeniaki powinny sporo spać, ale mimo wszystko martwię się troszkę.

tenshii - 07-04-2015, 14:32

czarnamamba_, to noworodek niemalże
Przesypia 22h na dobę.

Zresztą takie wątki już na forum istnieją - użyj opcji szukaj

Weronika_S - 07-04-2015, 15:26

Pomijam już fakt, że szczenię zostało zabrane za wcześnie od matki....