| |
forum.labradory.org
|
 |
Zdrowie Labka - Kłopoty po wypadku - jak pomóc psu?
yakuzapl - 11-04-2014, 16:46 Temat postu: Kłopoty po wypadku - jak pomóc psu? Witam . Dzis moja 5 miesieczna Luna zostala potracona przez jakiegos %#$%# który nawet do niej nie podszedł . Na szczescie u weta dowiedzialem sie ze to tylko potłuczenia . Ma 2 małe ranki które są czerwone . Chodzi tutaj o lewa tylnia lape z tylu . Piesek grzecznie śpi . Dostał 2 zastrzyki i ma zdezynfekowaną ranę jakimś płynem w szarym kolorze ( śmiejemy się , że mała ma teraz pasemka ) . Lecz jest jeden klopot . Ndal nie moze wstawac a jak juz wstanie to piszczy i kuleje . Z koscmi jest wszystko w porządku . Jak mogę pomóc jej w załatwianiu się , bez stwarzania jej niepotrzebnego bólu ? ( Piesek normalnie je , merda ogonem gdy ktoś przyjdzie i szczeka gdy ktoś wejdzie )
tenshii - 11-04-2014, 17:00
yakuzapl, a ona bardziej ma kłopot ze stawaniem na tył, czy na przód?
Można pod brzuch czy pod klatkę włożyć ręcznik czy koc, czy jakiś długi kawałek materiału, złapać go nad plecami i odciążyć jej stawy podczas chodzenia podnosząc ją lekko. Tzn łapy muszą dotykać ziemi oczywiście, ale jak użyjecie swojej siły to jej stawy będą mniej obciążone i nie będzie jej tak bolało.
yakuzapl - 11-04-2014, 17:04
Ma kłopot z tylnimi łapami.
tenshii - 11-04-2014, 17:05
No to podłóżcie psu ręcznik pod brzuch i tak pomóżcie jej chodzić.
yakuzapl - 11-04-2014, 17:12
Jest jeden problem i zaczynam się martwic . Probowalem jej podlozyc ten recznik z drugiej strony tj nie ze strony obolałej nogi tylko z tej drugiej ale gdy tylko podlozylem zaczela wic sie z bólu .
tenshii - 11-04-2014, 17:15
yakuzapl, a miała prześwietlenie? USG?
Może ma obrażenia wewnętrzne?
Jak ją badał lekarz? I po jakim czasie od wypadku była u lekarza?
Bo jak szybko to mogła być jeszcze pod wpływem adrenaliny, szoku, strachu, i mogła nie okazywać bólu, a teraz jej przechodzi i ból się wzmaga.
yakuzapl - 11-04-2014, 17:26
USG ani przeswietlenia nie bylo tak samo jak obrazen wewnetrznych .Lekarz "obmacał" tylko uszkodzona lape . Po wypadku byla u niego za jakies 40-60 minut
tenshii - 11-04-2014, 17:30
yakuzapl, no to ja bym się wybrała do lepszego weta.
Myślę, że USG powinno zostać zrobione
aganica - 11-04-2014, 17:38
| tenshii napisał/a: | | USG powinno zostać zrobione | To podstawowe badanie bo może być wylew wewnętrzny lub pęknięta wątroba, śledziona i wiele, wiele innych rzeczy których nie da się zdiagnozować bez USG.
tenshii - 11-04-2014, 18:06
| aganica napisał/a: | | To podstawowe badanie bo może być wylew wewnętrzny lub pęknięta wątroba, śledziona i wiele, wiele innych rzeczy których nie da się zdiagnozować bez USG. |
Otóż to
Lorena - 11-04-2014, 19:12
Powinniście wykonać zdjęcie rtg przeglądowe choć i usg, potłuczenie owszem boli, ale nie do tego stopnia że pies nie może się poruszać. Radziłabym udać się do lekarza ponownie.
yakuzapl - 11-04-2014, 20:26
Rozumiem . Dostałem od niego radę żeby smarowac to altacet'em i za 8 dni spowrotem się złosic lecz jutro jedziemy do weterynarza i robimy to usg i wszystkie potrzebne badania. jbc tam znać . BTW chce jeszcze powiedziec ze piesek dziwnie lezy tj prawa noge normalnie rusza a lewa nie moze zginac . Caly czas jest wyprostowana . Dodatkowo nie wysikal sie od czassu wypadku tj od jakiejs 12
tenshii - 11-04-2014, 20:30
yakuzapl, a dziś nie możecie pojechać?
Jeśli ma obrażenia wewnętrzne to jutro może być za późno
AniaCz. - 11-04-2014, 21:03
yakuzapl, jedź jak najszybciej do innego weta. Ja bym do jutra nie czekała bo tak jak pisze tenshii, może już być za późno.
Trzymam kciuki za Lunę.
Ewelina - 11-04-2014, 22:27
yakuzapl, Jejku ja bym nie czekała, mała na pewno cierpi może mieć obrażenia wewnętrzne, nie bójcie się tylko dzwońcie ktoś jej musi pomóc
yakuzapl - 12-04-2014, 05:38
Więc mała nie miała większych kłopotów z ncoą.sama już ppotrafi wstać i przejść kilka metrów. Je pije i wiem czemu nie mogła się wysikac.po prostu nie zbieraliśmy jej tam gdzie robiła to najczęściej .kamień spadł mi z serca
kamil8406 - 12-04-2014, 07:57
yakuzapl, nawet jak wygląda że wszystko jest w porządku trzeba zrobić jej USG i RTG żeby wykluczyć obrażenia wewnętrzne. Większość organów wewnętrznych nie ma zakończeń nerwowych i nawet przy dużym urazie mogą nie dawać symptomów bólowych.
yakuzapl - 12-04-2014, 08:14
Wiem. Dzis jedziemy zrobic te badania
Ewelina - 12-04-2014, 10:20
yakuzapl, Daj znać co i jak
yakuzapl - 12-04-2014, 10:39
Witam. Dzis mialem duzy strach przed przeswietleniem ale godzine później bylem oazą spokoju . Na prześwletleniu USG oraz RTG nic nie wyszło. Psiak ma jedynie obtłuczoną prawą tylnią łapkę i nadciągnięte ścięgno - stąd problemy ze wstawaniem
Mamy się lepiej
Ewelina - 12-04-2014, 14:07
yakuzapl, Ufff całe szczęście Zdrówka dla Dody. jakaś galeria by się przydała na forum. Może zostaniecie z nami?
yakuzapl - 12-04-2014, 14:18
Jasne tyle , że to juz nie Doda . Zmienilismy jej imie na Luna ( chyba 30 na tym forum )
Ewelina - 12-04-2014, 14:33
yakuzapl, acha
nathaliena - 12-04-2014, 16:25
ufff. z łzami w oczach czytałam o suni.
Do nas niedawno trafiła potrącona znaleziona suczka. Na pierwszy rzut oka było widać tylko kłopoty ze stawaniem. Pojechała do najbliższego gabinetu i wet stwierdził tylko, że jest poobijana.
Wczoraj jej stan drastycznie się pogorszył, przestała chodzić, jeść, pic, załatwiać się. Zaczęła wymiotować krwią.
W tej chwili walczy o życie pod kroplówkami itp.
ZAWSZE po wypadku należy porządnie zbadać psiaka.
[ Dodano: 12-04-2014, 16:45 ]
edit: właśnie dostałam informacje, że sunia nie żyje.
|
|