forum.labradory.org

Zdrowie Labka - Wystające ostatnie żebra - czy to normalne?

Siekiera - 16-08-2013, 00:54
Temat postu: Wystające ostatnie żebra - czy to normalne?
Jak w temecie troche sie martwie maly ma 3,5 miesiaca i widac mu ostatnie zebra jakby mu odstawaly od reszty czy to sie hnormuje skoro rosnie? Czy potrzebna bedzie i gerecja wetA?
Chelsea - 16-08-2013, 14:04

Siekiera, najlepiej wstaw zdjęcie :)
Siekiera - 16-08-2013, 15:28

Ciezko bedzie widac ale postaram sie jutro
Elazar - 17-08-2013, 13:45

Wystające końce ostatnich żeber są objawem postępującej krzywicy. Proponuje szybko udać się do weta. W wieku 3,5 miesiąca można jeszcze zadziałać i nie dopuścić do nieodwracalnych zmian.
Siekiera - 06-09-2013, 00:30

Tutaj widać jak mu wystaje ciężko uchwycić bo raz nie widać raz widać zależy jak się ułoży wet mówił ze rośnie więc narazie nie mam sie czym martwić że to sie ustabilizuje tak samo jak taki guzek na górze główki nie wiem już sam co z tymi żeberkami wstawiam foto może mi poradzicie...

Grapy - 06-09-2013, 12:49

Z całą pewnością nie jest to normalne,zapytaj innego weta...
Siekiera - 06-09-2013, 15:20

No to mega super:( to też jak pisałem zależy jak się ułoży
Elazar - 06-09-2013, 16:24

Siekiera, Możesz sam sprawdzić czy żebra "wystają". Kiedy pies stoi wystarczy obiema dłońmi zjechać od kręgosłupa wzdłuż ostatnich "tylnych" żeber. Powinny być zaokrąglone do wewnątrz i tworzyć typową obłą klatkę żebrową. Jeśli ostatnie żebra - są krótsze od pozostałych i zakończone wyrostkami chrzęstnymi - przy dotyku są wyczuwalnie odchylone na zewnątrz to jest to oznaka krzywicy u psa. Z reguły wiąże się to ze złą dietą, brakiem wapnia i zaburzaniami syntezy i wchłaniania witaminy D3.
Wet powinien określić dodatkową dawkę Wit D3 i czas jej stosowania. Możesz podać skład karmy którą je Twój Blade ?
Według mojego doświadczenia związanego z karmieniem szczeniąt w tym wieku to skład karmy powinien być następujący - analiza składu na przykładzie Heritage Growth dla szczeniąt:
Tłuszcze 15.0%, Białko 27.0%, Węglowodany 39.0%, Błonnik 2.70%, Popiół 6.50%, Wapń 1.30%, Fosfor 1.00%, Potas 0.50%, Magnez 0.12%, Witamina A 12 500 iu/kg, Witamina D 1 250 iu/kg, Witamina E 110 mg/kg, Cynk 150 mg/kg, Miedź 15mg/kg, Selen 0.20 mg/kg, NNKT: 3.58% Omega 6: Omega 3 5:1

Siekiera - 06-09-2013, 17:38

Mały je cały czas karmy rc largedog weterynaryjna jeśli cię mogę prosić to zobacz czy skład ok bo aktualnie mam neta tylko w telefonie więc nawet nie wiem jak to skopiować wcześniej dodawalem do tej karmy fosforan wapnia ale na forum mi odradzili bo karmy są odpowiednia zbilansowane więc już sam nie wie. Jak stoi prosto to wszysto jet ok nie.widać najwięcej widać jak się schyla pomóżcie ?

[ Dodano: 06-09-2013, 23:32 ]
próbowałem tam jakoś to wymacać to z tego co mi sie wydaje to te żebro tam na końcu jest jakby przy końcu bardziej zaokrąglone nie wiem juz sam :( :(:((

[ Dodano: 06-09-2013, 23:53 ]
Bo jak sobie śpi na boku to nic wyczuć nie mogę gdzieś czytałem że te ostatnie żebra nazywają sie mięśniowe że nie są polączone z mostkiem nie wiem naprawde co robić żaden z waszych piesków tak nie miał za malucha?

[ Dodano: 07-09-2013, 12:36 ]
Dziś byliśmy u pana piotra z ul.chwialkowskiego i powiedział że każdy piesek inaczej się rozwija i napewno nie mam się niczym przejmować...i kazał mi jednak dawać dodatkowo ten fosforan wapnia puki rośnie i napewno nic mu nie będzie

snowflake - 07-09-2013, 19:03

Kurcze, myślałam, że dodałam tu komentarz, a teraz patrzę i nie ma. Może dodałam go w innym wątku :D Albo nie dodałam w ogóle, mniejsza z tym.
Powtórzę się.
Moja suka jest wieku Twojego psa i ma dość podobnie. W dodatku pisałeś w innym wątku, że Twój pies skośnie chodzi - mój tak samo. Więc objawy "mamy" te same. Powiedz mi, jak patrzysz na Blade z z góry, to jest chudszy koło tyłka? Nie wiem, jak mam Ci to wytłumaczyć, ale jeśli pies tak ma, to pewnie rozumiesz. I czy ma tak od momentu, kiedy go zabrałeś do domu? Bo Cece tak ma początku.
Ja idę w poniedziałek do weta, zobaczymy co on mi powie. W dodatku moja sunia ostatnio zrobiła sobie coś w łapkę i lekko kuleje, więc sprawa jest trochę bardziej skomplikowana.
Wybieracie się na rtg?

Silver69 - 07-09-2013, 19:49

U Carry też widać żebra w niektórych pozycjach, jak dla mnie jest w dobrej formie. Weterynarz mówi, że też jest idealnie. U owczarka mojego chłopaka żebra są bardzo widoczne a je dziennie 1kg brita. Jeśli chodzi o zachowanie to nie widzę nic dziwnego. Zero kulenia, nic złego w budowie. Siekiera, może taka jego "uroda"?
Tu masz zdjęcia Carry, żebra są ? Są:)

Siekiera - 07-09-2013, 20:11

Tak jest cudzy myślę że tk ok wet mówił że się rozwija i napewno wszystko jest ok mały jest radosny ma siłę a zabawy więc chyba wszystko ok;) tych żeber u ciebie nie.wiedzę sprawdze jeszcze na kompie ;)
snowflake - 07-09-2013, 20:55

U Cece wygląda to tak:

choć na tym zdjęciu nie widać tego za dobrze. :p

pysiagrzes - 07-09-2013, 22:40

Bilbo ma wystające ostatnie żebra w momencie kiedy pysk ma niżej...np. przy jedzeniu, lub wąchaniu:) Ale nie zauważyłam u niego niczego niepokojącego w postawie czy stylu chodzenia. Ma również lekkie wcięcie bliżej doopki:P ...i również ma 3,5 miesiąca:)
Siekiera - 07-09-2013, 22:55

dokładnie chodzi mi o te ostatnie dwa ostatni z lewej i ostatni z prawej i jak mowisz najbardziej widać jak je lub jest schylony .. Na waszych zdjęciach widze o wilele mniej a możecie zrobić jak jest schylony albo coś takiego mogę was prosić?
snowflake - 08-09-2013, 11:57

Słuchajcie, może to po prostu uroki szczeniaków? :P
Mogę zrobić, ale jak jest schylony, to znaczy? Jak stoi, a pysk ma skierowany w dół? O takie zdjęcie będzie trudno, bo Cece jest bardzo ruchliwa, a w dodatku je na siedząco :D Ale postaram się znaleźć jakieś zdjęcie, na którym bardziej to widać.

iness8@o2.pl - 08-09-2013, 12:43

snowflake napisał/a:
Słuchajcie, może to po prostu uroki szczeniaków? :P

Też tak mi się wydaje :-P

Suri też tak widać żebra ;)

snowflake - 08-09-2013, 12:48

Hm, może tutaj?

choć tutaj to wyszło aż za bardzo :D

Siekiera - 08-09-2013, 15:29

Mówimy cały czas o tych dwóch ostatnich tak?
Mistycom - 08-09-2013, 21:49

Mi się wydaje, że nie ma się czym martwić na zapas. U maluchów, szkielet nie jest jeszcze całkowicie ukształtowany i niektóre kości mogą mniej lub bardziej wystawać. Z czasem wszystko wróci do normy.
Siekiera - 08-09-2013, 23:36
Temat postu: tez mam taka.nDzieje i w to wieze teraz mi tylko.powiedzcie.
Tez mam taka nadzieje... I w to wiezę powiedzcie mi jeszcze jak już pisałem w.innym temacie jaki najlepszy preparat na stawy itd mogę bez żadnych problemów dać małemu? Jak daje k
Karme rc.... ? Dziękuje wam za zangazowanie

Karoola - 09-09-2013, 00:15

nie ma znaczenia, prawie wszystkie te preparaty maja taki sam skład. Kup ArthroVet albo ArthroVet Complex, następnym razem ArthroFos, jeszcze innym ArthroFlex... To *prawie* nie ma znaczenia, a na pewno nie takie, żeby sprawiło różnicę Tobie czy Twojemu psu :) Ceny są podobne, składy również. Szukaj preparatu zawierającego glukozaminę i chondroitynę. Te nazwy, które Ci podałam, to sprawdzone suplementy, mające największą popularność, więc śmiało możesz po nie sięgnąć.
I przestań tak świrować :)

Siekiera - 09-09-2013, 10:25

Ok dzięki;) a co ile się to podaje jak skończę jedno opakowanie to jakieś przerwy?
Chelsea - 09-09-2013, 10:29

Siekiera, 3 miesiące przerwy powinno być i nastepny preparat :)