forum.labradory.org

Karmy suche - Karmy bez zbóż

ewusia81 - 11-01-2011, 21:02
Temat postu: Karmy bez zbóż
Nie wiem czy była już mowa o karmach bez zbóż typu WhiteWolf czy też Wolfsblut albo Taste of The Wild a szczerze nie chce się wertować aż tyle stron na temat karm(jeśli tak proszę o przeniesienie) :-P Osobiście mnie przekonują wersje bezzbożowe, ich składy podają rewelacyjne i zastanawiam się tylko czy ktoś z Was karmi którąś z nich swojego labka?? Na dogo w założonych tematach są różne opinie i zachwalania ludzi którzy je sprzedają.. Ale czy u Nas na forum ktoś może cokolwiek powiedzieć na ich temat?? Jakoś "Naszym" bardziej ufam :-P
Jira - 12-01-2011, 08:39

Ja uważam, że przez tysiące lat przystosowywania się do czlowieka pies przystosował się też do tego, czym go człowiek karmi. Ewolucja mimo wszystko jakoś postępuje i pies jest bardziej wszystkożerny niż jego wilczy przodkowie. Karmę bez zbóż mogę zastosowac jako smakołyk, nagrodę, urozmaicenie odczasu do czasu... jeżeli psiakom by ona bardzo zasmakowała. Ale jakoś nie czuję potrzeby karmić nią psa na codzień. Może i ten skład jest rewelacyjny, ale przeciętny pies nie potrzebuje diety takiej jaką mieli jego dzicy przodkowie. No i te karmy bardzo drogie są. A jeszcze jak pies od małego je karmę z zawartością zbóż to nie wiem czy nie lepiej na tym już pozostać.

Ja daje teraz acanę, która ma ograniczoną ilość zbóż, ale jednak coś tam zawiera. I jak narazie jestem bardzo zadowolona.

oleska2803 - 12-01-2011, 11:06

o ile też dobrze kojarzę te karmy bez zbóż mają również bardzo dużą ilość białka, a to tez nie jest tak do końca dobre dla każdego psa.
ewusia81 - 13-01-2011, 14:44

jesli chodzi o białko to znalazlam cos takiego na stronie Acany ( http://www.acana.com.pl/a...wane-pytania,9) :
"Ponieważ krąży tak wiele mitów na temat wysokiej zawartości białka w diecie, klienci bardzo często pytają o ten problem w naszym biurze obsługi klienta. Niezliczone badania publikowane od ponad 15 lat potwierdzają że mit wysokiej zawartości białka jest nieprawdziwy (często podtrzymywany przez firmy handlowe, które ciągle produkują niskobiałkową karmę opartą na zbożu).

Prawda jest bardzo prosta – wysokobiałkowe diety są Biologicznie Odpowiednie dla wszystkich ras kotów i psów. Dzięki temu, że lepiej pasują do naturalnej diety oraz fizjologii psów i kotów, wysokobiałkowa i niskowęglowodanowa karma lepiej odżywia oraz wspomaga ich zdrowie.

Dzisiejsze konwencjonalne karmy dla psów i kotów zawierają mniej białka, ale za to bardzo dużo węglowodanów (40-50%). Węglowodany nie są częścią naturalnej diety, więc nie powinien zaskakiwać fakt, że psy i koty ich wcale nie potrzebują (w żadnej ilości). Psy i koty ewoluowały tak, aby czerpać energię z białka i tłuszczy zwierzęcych, a nie węglowodanów pochodzących ze zbóż.

Związek pomiędzy węglowodanami i białkami jest ważnym aspektem w diecie seniorów. Kiedy poziom białka jest wysoki, poziom węglowodanów jest niski. Innymi słowy, wysokobiałkowe diety z natury są ubogie w węglowodany, co jest bardzo korzystne dla seniorów jako, że duża ilość niepotrzebnych węglowodanów (które są po prostu cukrami) jest zbędna w naturalnej diecie Twojego seniora."

Jedno jest pewne, jest tyle różnych opinii, że nie wiadomo kogo słuchać :-P Na formu goldenów znalazłam taką opinie "...cóż Pies to nie Kura..":haha: , "Dokladnie pies to nie kura,nie gęś, ani kaczka, indyk i zadne inne piórkowate stworzenie SmileSmile pies to mięsożerca - on trawi i przyswaja białko zwierzęce a nie roslinne Smile nie dla niego pszenica,żyto, proso, jęczmien, kukurydza, ryż itd bo to doskonałe zródło węglowodanów a pies potrzebuje białek i tłuszczy do zycia i zdrowia.my ludzie dajemy im te ziarna jako uzupelniacze bo nam wygodniej:) ale pies tego nie musi jesć i nawet nie powinien:)"
i szczerze mówiąc mnie to przekonuje stąd cały ten temat

futrzak - 14-01-2011, 13:00

pies to też nie świnia :haha: więc dlaczego w bezzbożówkach sa ziemniaki .

Myślę że warto uważać z dużą ilością białka , 40% które widuje to naprawdę sporo i może mocno obciążać nerki.

Normalnie jedzący mokre mięso pies nie jest w stanie otrzymać jednorazowo takiej dawki białka , surowe mięso ma go w zależności od rodzaju do 25%

osobiście nie widzę potrzeby żeby tak karmić psa jeśli on nie pracuje ciężko.

Przykładem karmy bez zbóż o normalnym poziomie białka jest Pronature Holistic, w którym jest podobna ilość mięsa jak w Orijenie ale nie ma np. jajek a ilośc białka dochodzi do max 30%.

Witokret - 17-01-2011, 18:13

Trochę fachowych informacji można przeczytać w artykule
http://www.vetopedia.pl/a...a_dla_psa.html.

Karmy super premium bez zbóż z zawartością mięsa w suchej masie ponad 50% dają ok.30% białka w karmie. Jeżeli psy tak bardzo zmieniły się przez tysiąclecia i dopasowały do żywienia zbożami, to dlaczego coraz częściej słyszy się o alergiach pokarmowych?? Niestety ani pszenica, ani owies, ani soja czy kukurydza nie są naturalnym pożywieniem psów. Pies prędzej pożywi się ziemniakami i burakami niż zbożami, których nie potrafi przetrawić i przyswoić białka roślinnego.
Karmy marketowe oferują naszym psom wszystko to, czego one jeść nie powinny, a powód tego jest jeden: PRODUKCJA TYCH KARM JEST TANIA.
Pies to nie krowa, trawę może zajadać tylko jako środek przeczyszczający żołądek ;)

Mam 4 psy w wieku od 5 do 19 lat, wadze od 6 do 36kg - 2 z nich są silnie alergiczne, m.in. na pszenicę, kukurydzę, soję i kurczaka, a więc wszystko to, czego w karmach jest pod dostatkiem.
Dla nich jedynym wyjściem było znalezienie dobrej mięsnej suchej karmy (gotowanie przy takiej ilości futrzaków nie wchodzi w rachubę). Przez kilka miesięcy były na Royalu Hypoallergenicu - ale takie żywienie groziło nam szybkim bankructwem ;)
Od ponad roku karmię wszystkie psiaki White Wolfem - problemy z alergiami i sensacjami żołądkowymi mam w końcu z głowy :)

Żeby uniknąć późniejszych oskarżeń o autokreklamę (i tak łatwo sprawdzicie to na dogomanii :) - niedawno nasz sklep www.free-dog.pl został przedstawicielem karm White Wolf.
Jednak zanim się na to zdecydowaliśmy przetestowaliśmy te karmy na naszych osobistych ;) psach.

Chcielibyśmy także uświadamiać właścicieli psów, że najważniejszy w karmach jest ich skład i tym powinniśmy się kierować przy wyborze konkretnej marki karmy. Skład ten powinien być zdecydowanie dopasowany do zwierząt mięsożernych jakimi są psy.

ewusia81 - 17-01-2011, 23:24

Witokret napisał/a:
Trochę fachowych informacji można przeczytać w artykule
http://www.vetopedia.pl/a...a_dla_psa.html.
no wlasnie ten artykul tez czytalam :)
futrzak napisał/a:
pies to też nie świnia :haha: więc dlaczego w bezzbożówkach sa ziemniaki .
w najlepszych karmach na swiecie (wg rankingu) mozna znalezc ziemniaki. Mit o ziemniakach dla psa juz dawno zostal obalony bo ziemniak jakby nie patrzec to warzywo i wazne jest tylko jak sie je podaje (tak samo wazne z reszta jak dla ludzi)
Witokret napisał/a:
Żeby uniknąć późniejszych oskarżeń o autokreklamę (i tak łatwo sprawdzicie to na dogomanii :) - niedawno nasz sklep www.free-dog.pl został przedstawicielem karm White Wolf.
Jednak zanim się na to zdecydowaliśmy przetestowaliśmy te karmy na naszych osobistych ;) psach.
czytalam tematy o karmach na dogo i wlasnie dlatego na labowym forum zalozylam taki temat zeby sie wypowiedzieli ludzie ktorzy karmia bezzbozowkami swoje psiaki i jej za razem nie sprzedaja :-P

Przewertowalam wszystkie rodzaje dostepne w Polsce i porownalam i okazuje sie ze kazda z karm ma jeden rodzaj o nizszej zawartosci bialka (ok 25 i z reguly to wersja z ryba) najwiecej miala zas jedna bo 43, tak wiec rozrzut jest dosc duzy czyli dla kazdego cos dobrego ;)

Witokret - 18-01-2011, 11:11

ewusia81 napisał/a:
czytalam tematy o karmach na dogo i wlasnie dlatego na labowym forum zalozylam taki temat zeby sie wypowiedzieli ludzie ktorzy karmia bezzbozowkami swoje psiaki i jej za razem nie sprzedaja :-P

Może i jestem teraz mniej wiarygodna niż jeszcze 3 miesiące temu ;) ale mimo wszystko staram się zabierać głos i mówić o doświadczeniach z żywieniem naszych psiaków.
Około 2 lat temu zaczęłam szukać karmy, która w swoim składzie nie miałaby kukurydzy, pszenicy ani drobiu. Przyznam, że była to ciężka sprawa... Właściwie dostępne były tylko karmy weterynaryjne dla alergików. Szukałam dalej i znalazłam Wolfsbluta. Karma sprawdziła się doskonale. Po drodze próbowałam Koebersa, ale niestety karma ta nie jest pozbawiona zbóż i znowu zaczęły się kłopoty.
Rok temu zamiast Wolfsbluta w zamówieniu przyszedł White Wolf. W stosunku do tej poprzedniej trochę inaczej pachnie - ma mniej ziół, co akurat moim psom przypadło do gustu :) Z punktu widzenia właściciela mogę powiedzieć, że żywienie karmami bez zbóż sprawdza się w 100%: problemy żołądkowe i skórne moich psów zniknęły bez śladu. Zresztą w przypadku zwierząt alergicznych, nie ma innego wyjścia.

ewusia81 napisał/a:
Przewertowalam wszystkie rodzaje dostepne w Polsce i porownalam i okazuje sie ze kazda z karm ma jeden rodzaj o nizszej zawartosci bialka (ok 25 i z reguly to wersja z ryba) najwiecej miala zas jedna bo 43, tak wiec rozrzut jest dosc duzy czyli dla kazdego cos dobrego ;)

To prawda, nastały czasy, kiedy każdy, jeżeli poszuka, znajdzie coś odpowiedniego dla swojego psiaka :)
Jeszcze tylko drobna uwaga odnośnie ilości białka w karmie - jeżeli jest go zbyt dużo, faktycznie mogą się pojawić problemy z nerkami. Nie dla każdego psa zawartość białka powyżej 40% jest odpowiednia.

gosia1974 - 18-01-2011, 11:16

Moim zdaniem karmy bez zbożowe są najlepsze. Karmiłam moją sunie Wolfsblutem (ryba z ziemniakiem), WhiteWolf (ryba z ziemniakiem), a teraz karmię od roku Platinum Natural (jagnięcina z ryżem). Pierwsza karma 15 kg to Wolfsblut wreszcie skończyły się mega wielkie kupale. Karma ta mocno pachnie ziołami i przy końcu worka zaczęła troszkę wybrzydzać, więc zmieniłam na WhiteWolf zjadała ze smakiem i wszystko było ok. Byłam zadowolona bardzo, ale karma mi się kończyła więc zadzwoniłam po drugi worek 15 kg, ale niestety nie mieli (miała być za tydzień). Nie mogłam czekać więc zamówiłam Platinum Natural , próbki tej karmy dostałam na Wystawie Psów. Zamówiłam od razu 15 kg (pakowane są po 5 kg) bez ryzyka, że jak coś będzie nie tak to kolega odkupi ode mnie tą karmę, on wcześniej zaczął nią karmić swojego goldena alergika. W tej chwili jest rok jak moja sunia ją wcina. Je ją z apetytem i jest wszystko ok :)
ewusia81 - 18-01-2011, 12:07

Witokret napisał/a:
Nie dla każdego psa zawartość białka powyżej 40% jest odpowiednia
tak, tak, zgadzam sie w 100 %. Wetek powidzial mi ze dla Emki ktora ma niestety powracajaca chorobe uszek karma z b.duza iloscia bialka nie bedzie odpowiednia bo bedzie jeszcze bardziej narazona na te uszy :( Obecna klasyczna Acana Dog ma 29/16 wiec to tez calkiem sporo...
W ogole ja to wariatka jestem i zrobilam sobie taka tabelke porownujaca te wszystkie karmy klasyfikujące sie jako bezzbozowe, lacznie z cena i dawkowaniem i musze przyznac ze wyglada to dosc ciekawie :) jak bede miala chwile czasu to wrzuce, moze kogos zainteresuje takie porownanie.. :)

gosia1974 - 18-01-2011, 14:34

Podoba mi się skład Acany, ale nie odpowiada mi ilość białka (jest za dużo) . Z tego co słyszałam to psa można przebiałkować i wtedy uczulenie murowane. Moja sunia jadła kiedyś PRO PLAN PUPPY LARGE BREED ATHLETIC ( dla dużych ras) i po niej zaczęła się drapać, wcześniej jadła tą samą karmę tylko nie dla dużych ras i się nie drapała. Sprawdziłam skład i okazało się że ta dla dużych ras ma dużo białka i to mogło być przyczyną drapania. Moja sunia jest po sterylce więc zwracam uwagę na zawartość białka i tłuszczy. Oczywiście są to moje spostrzeżenia.
Karoola - 18-01-2011, 14:35

Ja sobie też robię takie tabele, włącznie ze składem, ceną za jedną dawkę i średnim miesięcznym kosztem, przyznaję, że bardzo przydatne ;D :)
frodolin - 18-01-2011, 22:37

My od dzisiaj zaczynamy White Wolfa Salmon, jak Figul trochę poje to wam napiszę czy nam służy do tej pory wcinał Orijen dla szczeniaków, który mu bardzo pasował
nata - 18-01-2011, 22:49

ewusia81 napisał/a:
moze kogos zainteresuje takie porownanie.

Mnie by bardzo zainteresowało :)Będę wdzięczna ;*

ewusia81 - 18-01-2011, 23:08

frodolin napisał/a:
My od dzisiaj zaczynamy White Wolfa Salmon, jak Figul trochę poje to wam napiszę czy nam służy do tej pory wcinał Orijen dla szczeniaków, który mu bardzo pasował
to jak po bialku w Orijenie Puppy (40/20) nic Mu nie było to o White Wolfa i jego skromne 30/16 tez bym sie nie martwila :-P Jesli juz to ewentualnie moze Mu nie sluzyc jakis inny skladnik.. Ale zobaczymy, bedziemy czekac na opinie :)
Witokret - 18-01-2011, 23:09

nata napisał/a:
ewusia81 napisał/a:
moze kogos zainteresuje takie porownanie.

Mnie by bardzo zainteresowało :)Będę wdzięczna ;*

I ja, i ja! :) bardzo chętnie przyjrzę się takiemu zestawieniu.

jkasia - 19-01-2011, 10:28

Witokret napisał/a:
I ja, i ja! bardzo chętnie przyjrzę się takiemu zestawieniu.
i ja również :haha:
ewusia81 - 19-01-2011, 12:09

Na wstepie musze powiedziec ze dawka dzienna ktora podaje to dawka dla psa o wadze ok 25kg (bo tyle wlasnie ma Emka) wiec jesli psiak wazy wiecej to logiczne ze karmy tez troche wiecej bedzie sie dawalo :-P
Tabele ta robilam w oparciu o sklepy internetowe: ekozwierzak.pl, krakvet.pl, zdrowypupil.pl, zdrowypiesek.pl, superkarmy.pl :)
Dla Orijena, Applaws i Pronature nie znalazlam niestety dawki dziennej, moze ktos znajdzie...

[ Dodano: Sro 19 Sty, 2011 ]
zapomnialam dodac ze w Wolfsblut w wersjach Wild Duck i Cold River (w ktorych jest tak malo bialka) sa przede wszystkim ziemniaki i wydaje mi sie ze przewyzszaja zawartosc miesa dlatego jak wedlug mnie nie spelniaja moich oczekiwan :)

Jira - 19-01-2011, 17:06

jak kupiłam acanę 2x 13,5 kg to mi wyszlo po 11,7 za kilogram więc duze ilości wychodzą oszczędniej i warto szukać po sklepach internetowych.
Witokret - 19-01-2011, 19:51

ewusia81 napisał/a:
Na wstepie musze powiedziec ze dawka dzienna ktora podaje to dawka dla psa o wadze ok 25kg (bo tyle wlasnie ma Emka) wiec jesli psiak wazy wiecej to logiczne ze karmy tez troche wiecej bedzie sie dawalo :-P

Tabelka świetna :) Muszę przyznać, że widzę tutaj kawał dobrej roboty :tire:

Jeżeli chodzi o White Wolfa, to od razu sprostuję, że dawki podane w tabelach producenta są zawyżone i dotyczą raczej psów pracujących, których wydatek energetyczny jest wyższy.
Moje psy, które prowadzą tzw normalny domowy tryb życia wykazują zapotrzebowanie na poziomie ok. 100 gram na 10 kg masy, czyli przy 25 kg wychodzi 250 gram na dzień.

ewusia81 - 19-01-2011, 20:17

Jira napisał/a:
warto szukać po sklepach internetowych.
wiadomo :) ja zawsze przed zakupem sprawdzam sklepy internetowe bo moze akurat jest promocja :-P Ceny podane w tabelce sa orientacyjne..
Witokret napisał/a:
eżeli chodzi o White Wolfa, to od razu sprostuję, że dawki podane w tabelach producenta są zawyżone i dotyczą raczej psów pracujących, których wydatek energetyczny jest wyższy.
szkoda ze producent nie podaje takich informacji bo w obliczeniach finansowych na pewno bardzo by pomogly :)
Witokret - 19-01-2011, 20:38

ewusia81 napisał/a:

Witokret napisał/a:
eżeli chodzi o White Wolfa, to od razu sprostuję, że dawki podane w tabelach producenta są zawyżone i dotyczą raczej psów pracujących, których wydatek energetyczny jest wyższy.
szkoda ze producent nie podaje takich informacji bo w obliczeniach finansowych na pewno bardzo by pomogly :)

Producent zawsze będzie podawał dawkowanie orientacyjne, powiedzmy wypośrodkowane ze względu na różnorodność w sposobie życia i indywidualne cechy ras psiaków.
Każdy z właścicieli może dopiero po jakimś czasie ocenić jakie faktycznie powinno być indywidualne dawkowanie. To co podałam sprawdza się w przypadku moich psów, które prowadzą raczej spokojny tryb życia.

Co do promocji i niższych cen w przypadku większych zamówień, to zawsze jest sprawa otwarta, również i w naszym sklepie :)

ewusia81 - 19-01-2011, 22:37

Witokret napisał/a:
Producent zawsze będzie podawał dawkowanie orientacyjne, powiedzmy wypośrodkowane ze względu na różnorodność w sposobie życia i indywidualne cechy ras psiaków.
faktycznie tylko u Acany zetknelam sie z takim rozroznieniem w dawce na psy aktywne i mniej aktywne :) Ja zawsze staram sie wysrodkowac miare jesli faktycznie nie ma takiego podzialu..
Witokret - 22-01-2011, 19:20

[...]

REGULAMIN!
9. Dopuszcza się zamieszczanie reklam wyłącznie za zgodą administracji forum.

futrzak - 22-01-2011, 23:19

coś strasznie tanio to wychodzi ??

a gdzie jest produkowany White Wolf ?

ewusia81 - 23-01-2011, 01:56

futrzak napisał/a:
na stronie pisza tylko ze w Europie... ale gdzie dokładnie to nie wiem może wypowie się Witokret skoro prowadzi dystrybucję
Witokret - 23-01-2011, 15:26

futrzak napisał/a:

Tanio... niektórzy twierdzą, że za drogo, bo przecież karma powinna kosztować max 5zł za kg, bez względu na jej skład ;)

Proponuję zadać pytanie, dlaczego np karmy takie jak Royal, Hills, Purina są TAK DROGIE?? Skład, który proponują absolutnie nie usprawiedliwia tak wygórowanych cen.

Nastały czasy, kiedy każdy sam może doinformować się w internecie co jego pies powinien jeść, nie jest to już wiedza tajemna zarezerwowana dla weterynarzy, którzy niestety w dużej części "siedzą w kieszeni" Royala.

White Wolf jest marką niszową, nie prowadzi reklamy na duża skalę, nie opłaca przedstawicieli, którzy wizytują weterynarzy zostawiając im ładnie zapakowane próbki i gadżeciki. Reklama karmy też kosztuje, druk folderów, katalogów, ulotek.
Za produkcją i sprzedażą Acany stoi armia ludzi :) Poza tym, jak się pewnie domyślacie, żeby dostać się do sieci sklepów, trzeba im "odpalić" bardzo dużą część zysku.
To wszystko co wymieniłam powyżej kosztuje - i jak myślicie kto za to płaci??
Niestety my, ludzie często działamy w ten sposób, że jak coś jest drogie, ładnie zapakowane i dostępne w sklepie na górnej półce, to po prostu MUSI BYĆ DOBRE ;)

Producent White Wolfa skupia się głównie na tym, żeby ta karma była najlepszej jakości, produkowana z najlepszych składników i dostępna dla klientów w internecie. Sam jest hodowcą od lat i doskonale wie, jakie składniki służą, a jakie szkodzą psom.

Karmę produkuje jedna z najbardziej zaawansowanych technologicznie linii produkcyjnych karm w Wielkiej Brytanii. Tam właśnie produkuje się również karmy bardzo znanych firm, ale z o wiele gorszych składników :)
Wszystkie produkty karm White Wolf maja certyfikat niezależnych laboratoriów British Retail Consortium (BRC) Global Standard for Food Safety, a to znaczy, że produkty, które wchodzą w skład karm mają standard odpowiadający produktom spożywanym przez ludzi.

frodolin - 02-02-2011, 20:27

Hej obiecałam, że napiszę jak mój piesio toleruje Whait Wolfa
Figul po zjedzeniu 7kg White Wolfa salmon zmienił się nie do poznania, tzn jego sierść jest ślniąca jedwabista i już tak nie wypada, piecho zadowolony za garstkę karmy dałby się pociąć, zmniejszył masę ciała tak jakby wysmuklał ja i Figul jesteśmy zdecydownie na tak

Witokret - 02-02-2011, 21:37

frodolin napisał/a:
Hej obiecałam, że napiszę jak mój piesio toleruje Whait Wolfa
Figul po zjedzeniu 7kg White Wolfa salmon zmienił się nie do poznania, tzn jego sierść jest ślniąca jedwabista i już tak nie wypada, piecho zadowolony za garstkę karmy dałby się pociąć, zmniejszył masę ciała tak jakby wysmuklał ja i Figul jesteśmy zdecydownie na tak

Bardzo miło mi to słyszeć! :) White Wolf to karma, która broni się sama, wystarczy zestawić skład z innymi porównywalnymi karmami, ale zawsze cieszy mnie, kiedy kolejny psiak jest wyraźnie zadowolony, że ją zajada :D .

tomek32 - 15-06-2011, 19:14
Temat postu: Najlepsza karma bezzbożowa waszy zdaniem?
W kilku słowach dlaczego,taki mini ranking.

Ja stawiam na wolfsblut i white wolf.

Bora - 15-06-2011, 22:04

tomek32 napisał/a:
Ja stawiam na wolfsblut i white wolf.

Nie napisałeś dlaczego, też jestem ciekawa.

Chelsea - 16-06-2011, 07:27

moja Czesia zjada 4 worek Platinum Natural, natomiast jej mąż zjada Taste of the Wild :)
oleska2803 - 16-06-2011, 08:30

Snickers je white wolf i jest bardzo dobrze kupy ok, sierść też, karma mu bardzo smakuje, w przyszłości jak mu się znudzi smak to może spróbujemy wolfsbluta bo ma podobny skład i ciekawe inne smaki tylko cena wyższa.
Jira - 16-06-2011, 09:25

Moje zwierzaki jedzą Taste of the wild. Jestem bardzo zadowolona a futrzaki błyszczące i radosne, Qpy ładne, zero złych reakcji - ani biegunek ani łupieżu - co było chronicznym problemem u starszej suni. Cena jest niezła, zwłaszcza jak zamawiamy w dużych ilościach (wychodzi nam 12,80 za kg)
inkapek - 16-06-2011, 10:05

oleska2803, Jira, mogłybyście podać skąd zamawiacie te karmy? Chętnie o nich poczytam.
Chelsea - 16-06-2011, 10:35

inkapek, ja polecam sklep http://free-dog.pl/index.html
inkapek - 16-06-2011, 11:09

Chelsea, dziękuję ;)
Jira - 16-06-2011, 12:26

http://www.zooplus.pl/shop/psy ja zamawiam stąd. I przaesyłkę mam gratis i punkciki zbieram na różne gratisy.
jkasia - 16-06-2011, 19:23

Jira napisał/a:
http://www.zooplus.pl/shop/psy ja zamawiam stąd. I przaesyłkę mam gratis i punkciki zbieram na różne gratisy.
ja również. Juz 2 tydzien jemy TOTW i jest super. Jest bardzo wydajna,Kasta zjada ją ze smakiem, ładne qpeczki,zero bączków.Jak na razie jestesmy bardzo zadowolone. :)
nata - 16-06-2011, 19:49

jkasia napisał/a:
jemy TOTW

my także, ale już chyba półtora miesiąca i wszystko w porządeczku :)

jkasia napisał/a:
Jest bardzo wydajna

dokładnie! Aż sama się ostatnio zdziwiłam, że jeszcze mamy ten sam worek. Fakt, faktem daję jej 300g, bo jest po sterylce, więc pilnujemy wagi, ale to i tak naprawdę wydajnie wychodzi :)

tomek32 - 16-06-2011, 19:57

white wolf i wolfsblut maja dużo mięsa w składzie dlatego je wybrałem teraz musze wybrać między nimi i dawać edkowi wiecej czasu.
Wolfsblut green valey ma suszone mieso a white wolf świeże tak przynajmniej napisane jest na etykiecie i teraz dylemat czy suszone mieso jest gorsze od świeżego?

inkapek - 16-06-2011, 19:59

Bardzo ciekawie sie zapowiada :) A jakie podajecie chodzi o sklad, jagniecine, rybe czy co tam innego?
nata - 16-06-2011, 20:06

inkapek napisał/a:
A jakie podajecie chodzi o sklad, jagniecine, rybe czy co tam innego?

My podajemy rybkę - łososia.
Na karmie z jagnięciną poli oczka więcej łzawią, ale zastanawiam się też nad wersją TOTW z bizonem :lookdown:

inkapek - 16-06-2011, 20:07

Hmmm tylko że ryby np. nie można podawać cał czas a np. na przemian z inną karmą czyli trzeba robić przerwy.
nata - 16-06-2011, 20:10

inkapek napisał/a:
Hmmm tylko że ryby np. nie można podawać cał czas a np. na przemian z inną karmą czyli trzeba robić przerwy.

O nawet nie wiedziałam, a dlaczego?

inkapek - 16-06-2011, 20:14

A powiem ci że do końca nie wiem, wiem tylko tyle co napisałam wyżej ;) może ktoś bardziej w tym obeznany i się wypowie. Ale coś mi świta po głowie że chodzi o ilość białka.
nata - 16-06-2011, 20:18

inkapek napisał/a:
Ale coś mi świta po głowie że chodzi o ilość białka

Widzę, że w wersji z bizonem białka jest więcej (32%) a w wersji z rybką mniej (25%), ale nie wiem czy faktycznie o to może chodzić, bo poprzednio jadła pro plan i tam było tyle samo białka w jagnięcinie i rybie.
Jak ktoś wie to niech da znać, choć i tak miałam wypróbować tego bizona teraz :-P

jkasia - 16-06-2011, 20:18

My wsuwamy bizona :D tzn z dziczyzną :-P
nata - 16-06-2011, 20:20

jkasia napisał/a:
My wsuwamy bizona tzn z dziczyzną

;] ;] ;]

jkasia - 16-06-2011, 20:32

nata, no co? :D A tak na serio, to nam zależało aby karma miała dobre biało i sporo bo Kaścik cierpi na niedobór. za miesiąc zrobimy badania krwi i powiem wam jak to wpłyneło na jej stan :)
nata - 16-06-2011, 20:40

jkasia, nic, nic, tylko mój TŻ już się śmieje jak mu mówię o bizonie, zaskoczony, że jest taka karma ;] Ale teraz wezmę tego bizona, mam nadzieję, że nie będzie się więcej drapać :confused:
Jira - 16-06-2011, 20:40

My dajemy z łososiem - bo psina miała problemy z nieprzyswajainem czegoś (nie wiem czego) w innych karmach. Ta opcja wydała się najsensowniejsza. Ostatnio skusiłam się jednak na worek z bizonem - już czeka u nas w domku aż skończy się poprzedni. Jak wypróbujemy - damy znać

A w ogóle to się przyznam, że aż spróbowałam tych granulek - bo pachniały naprawdę ladnie. Karmy rzadko kiedy wydają się zjadliwe dla ludzi. Ta jest całkiem całkiem :D

jkasia - 16-06-2011, 20:47

nata napisał/a:
jkasia, nic, nic, tylko mój TŻ już się śmieje jak mu mówię o bizonie, zaskoczony, że jest taka karma
ja jak mowie ludziom że Kasta je karme z bizonem to dopiero pukają sie w głowe :D
Jira napisał/a:
aż spróbowałam tych granulek - bo pachniały naprawdę ladnie
hmmm chyba mamy inne powonienie :D dla mnie fajnie śmierdza :-P
nata - 16-06-2011, 20:51

jkasia napisał/a:
ja jak mowie ludziom że Kasta je karme z bizonem to dopiero pukają sie w głowe

A o tym to już nie wspomnę. Jakbym powiedziała jeszcze ile kosztuje, na pewno wyzwana bym została od snobek i nie wiadomo kogo jeszcze. :<

Jira - 16-06-2011, 20:52

ryba zawsze trochę śmierdzi ale to swoją drogą. Fakt faktem - jest w tej karmie zapach tej rybki i nie jest jakoś nieprzyjemny.
Moja rodzina to się puka w głowę jak im mówię ile wydaję na karme - smaki ich mało interesują.

nata - 16-06-2011, 20:55

Jira napisał/a:
ryba zawsze trochę śmierdzi ale to swoją drogą.

pro plan rybny bardziej śmierdział, niż TOTW ;-)

jkasia - 16-06-2011, 20:58

nata napisał/a:
Jakbym powiedziała jeszcze ile kosztuje, na pewno wyzwana bym została od snobek
mnie juz nie raz tak nazwano ze wzgledu na moje poglądy dotyczace rozmnazania psiaków w pseudohodowlach.Ale mam to gdzies. Jestem zadowolona ze moge karmic moja niunie dobra karmą.Poza tymi co sie pukaja w głowe mam, ze tak powiem wielu zwolenników ;D
nata - 16-06-2011, 21:05

jkasia, zgadzam się :)
inkapek - 16-06-2011, 21:21

Mi się ten bizon podoba bardzo. A jakie są w niej granulki? Takie jak w PPP athletic czy np. z rybą? Jednak dobrze mi świtało to o ilość białka chodziło, że ryba ma jej dużo.
nata - 16-06-2011, 21:39

inkapek napisał/a:
Jednak dobrze mi świtało to o ilość białka chodziło, że ryba ma jej dużo.

Ale w TOTW rybna wersja ma mniej, niż ta z bizonem :-P

Karoola - 16-06-2011, 21:55

Może z rybą to o to chodziło? Co prawda o żywieniu kotów, ale może do psów też to się jakoś ma?

Cytat:
Ryba jest bohaterem kolejnego błędnego stereotypu na temat żywienia kotów. Owszem, koty chętnie ją jedzą i od czasu do czasu nawet powinny ją dostawać. Pamiętać jednak należy, aby nie przesadzać z ilością i częstotliwością podawania kotu tego pokarmu. Ma to związek z tym, że ryby zawierają składniki, których lepiej, żeby kot nie miał dostarczanych w nadmiarze. Zawierają między innymi tiaminazę, która niszczy tiaminę. Natomiast niedobór tiaminy w organizmie kota może nieodwracalnie uszkodzić mózg i cały układ nerwowy, a także spowodować drgawki. Szkodliwe działanie tiaminazy możemy zlikwidować poprzez ugotowanie ryby (gotowanie niszczy ten składnik). Jednak ilość składników mineralnych, które znajdują się w mięsie ryb może przyczynić się do powstania kryształów i kamieni moczowych (składniki mineralne wytrącają się bowiem w moczu). Jeśli chcemy karmić kota rybą, podawajmy ją najwyżej 2-3 razy w tygodniu w niewielkiej ilości. I najlepiej niech będzie to gotowany filet, gdyż ości mogą przebić miękkie tkanki przewodu pokarmowego. Ważne jest też, aby nie podawać kotu ryb wędzonych oraz ryb z puszki – zawierają szkodliwe przyprawy oraz sól.

oleska2803 - 16-06-2011, 22:24

My kupujemy White Wolf z jagnięciną na stronce
http://www.zdrowypupil.pl/
kiedyś kupowaliśmy w free dog ale niestety już jej tam nie sprzedają
Nad TOTW się zastanawiałam ale większość ma w składzie kurczaka oprócz samej rybnej, a Snickers kurczaka nie może, samej rybnej też nie chciałam więc zaczęliśmy przygodę z WW.
Nad Wolfsblutem zastanawiam się przyszłościowo jakby smak WW się młodemu znudził, na szczęście na razie się nie zapowiada :)

inkapek - 17-06-2011, 09:30

nata napisał/a:
Ale w TOTW rybna wersja ma mniej, niż ta z bizonem

No wiem dlatego już zgłupiałam hehe :-P

gosia1974 - 20-06-2011, 12:48

oleska2803, Moja Mona jadła karmę Wolfsblut z rybą i po drugim worku zaczęła grymasić (nie podchodziła jej), a nie należy do niejadków :) . Karma ta bardzo intensywnie pachnie ziołami przypuszczam, że to był powód grymasów. Teraz je White Wolf z jagnięciną i jest wszystko ok :) .
tomek32 - 21-06-2011, 19:08

Wolfsblut green valey ma dopiero intensywny zapach ziolowy narazie żadna inna jej nie przebija.
futrzak - 24-06-2011, 00:55

Witokret napisał/a:
futrzak napisał/a:

Karmę produkuje jedna z najbardziej zaawansowanych technologicznie linii produkcyjnych karm w Wielkiej Brytanii. Tam właśnie produkuje się również karmy bardzo znanych firm, ale z o wiele gorszych składników :)

czy to znaczy że White Wolf zleca produkcje do jakiejś fabryki w GB i nie ma swojej ?

Witokret - 02-07-2011, 12:45

futrzak napisał/a:
Witokret napisał/a:
futrzak napisał/a:

czy to znaczy że White Wolf zleca produkcje do jakiejś fabryki w GB i nie ma swojej ?

Tak, dokładnie tak jest.

Na naszym rynku pojawia się coraz więcej karm bezzbożowych, naprawdę warto rozejrzeć się w ich ofercie i porównać składy. Nie zawsze cena powinna tutaj być kryterium wyboru.
W ciemno mogę każdemu polecić takie firmy jak Wolfsblut, Fish4Dogs, Taste of the Wild.
Mam nadzieję, że będzie ich coraz więcej. Moje psy z pewnością nie wrócą już do karm z mąką zbożową ;)

jkasia - 14-08-2011, 17:43

Szukałam sobie zestawienia składników pokarmowych w karmach TPTW i znalazłam, może komus sie przyda:
http://www.e-karma.pl/dat...analiza_web.pdf

ewusia81 - 15-08-2011, 09:48

jkasia świetna tabelka :)
Emka kolejny miesiąc je TOTW Pacific i jestem baaaaardzo zadowolona. Przede wszystkim "leci" kolejne 13 kg i Emma nadal zjada te karmę bez wybrzydzania a to dla mnie wielki pozytyw. Sierść stała się czarna jak węgiel, jeszcze bardziej lśniąca, w dotyku taka miła że jakby oleista (zupełnie do "sztywnego" labka niepodobna :-P ), qpki są nadal idealne, bączek czasem się zdarzy no ale inne smaczki też dostaje, a poza tym czasem przecież każdemu się wymsknie :D
Generalnie skład bardziej mi się podoba z wersji Prairie ale przeraża mnie 33,6% białka dla Emki, która prowadzi raczej spokojny jak na labka tryb życia i nie chciałabym jej zanadto obciążać... Natomiast stanowczo podoba mi się w wersji Prairie wyższa niż w naszej zawartość omega6 i innych witamin i mniej z kolei węglowodanów.....
Ogólnie karma TOTW jest rewelacyjna i broni się sama :)

Witokret - 21-08-2011, 20:36

Zgadza się :) Szkoda, że na naszym rynku nie ma chociaż połowy karm bezzbożowych dostępnych na rynku amerykańskim. Niestety firmy amerykańskie, ze względu na mały popyt (w porównaniu do rynku amerykańskiego i kanadyjskiego) nie są zainteresowane dostosowywaniem swoich produktów do wymogów rynku europejskiego (te wymogi są znacznie wyższe niż amerykańskie).
ewusia81 - 22-08-2011, 12:30

W sumie racja :) ale może i amerykanie się boją że skoro wymogi są wyższe to nie podołają z produkcją aż tak dobrej gatunkowo karmy?? :-P fakt faktem że jest tam wiele innych karm ale przeciez nie zawsze muszą byc takie super :-P Nie ma co ukrywac że w polsce powinna byc większa dostępność tych karm bo to chyba obniżyło by troszkę chociaż ich cenę. Ale mimo wszystko i tak już teraz jest w czym i gdzie wybierac. Może to i nawet lepiej że te karmy nie są "komercyjne" jak eukanuba, royal czy hills... Płacimy za nie większe pieniądze ale płacimy przecież za jakość a nie za PR i spoty w telewizji. Fakt 200zł co miesiąc boli po kieszeni ale dla Emki wszystko :-P
Jira - 22-08-2011, 12:39

my ostatnio próbujemu drugi smak TOTWa. Wcześniej było z łososiem, teraz sunia zajada z bizonem.
Smakuje jej bardzo, sierść bez zmian więc zasadniczo też jest super. Tylko dla prawie 10-letniego psa jakoś bardziej do mnie przemawia ta wersja z rybka bo ma mniej białka. Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale wydaje mi się, że większość karm dla seniorów ma mniejszy jego poziom?

jkasia - 22-08-2011, 14:59

Nam właśnie przyszedł nowy worek TOTW z rybą. Wczesniej Kasta jadła z przepiorką i bizonem z takim samym apetytem. Wziełam rybna bo cos ostatnio ją uczula a rybka najbezpieczniejsza. :)
nata - 22-08-2011, 15:13

A co powiecie o tej?

http://e-karma.pl/product...-Dog-15-kg.html

jkasia - 22-08-2011, 15:15

Ooo tańsza ;D Też jestem ciekawa opinii. Może Wiktoret sie wypowie :)
oleska2803 - 22-08-2011, 15:18

myślę że warta spróbowania, jak na tą cenę skład jest fajny :)
nata - 22-08-2011, 15:21

My ją właśnie testujemy bo skończył nam się jakiśczas temu TOTW i nie było w 3 sklepach internetowych a potrzebowałam na już czegoś i trafiłam na to.
Wydaje mi się, że skład jest w porządku a jedynym mankamentem jest "mączka".. tylko, że za tą cenę, to chyba nieźle i tak, biorąc pod uwagę, że masa karm obecnie jest z mączki.

My jemy właśnie tą z kaczką, od tygodnia :)

Aha i nie podoba mi się jeszcze worek... TZN jest taki zwykły przezroczysty... przeraziło mnie to, no ale trudno.. :-o

oleska2803 - 22-08-2011, 15:29

jest to chyba dobra alternatywa dla kogoś kto nie może wyłożyć tych ponad 200 zł na karmę z większa ilością mięsa, a jest bez zbożowa :)
My nie możemy być np na TOTW bo wszystkie mają kurczaka, jesteśmy na WW i bardzo jestem zadowolona, jak byśmy kiedyś zmieniali to pewnie na Wolfsbluta, ale dobrze wiedzieć ze na czasy kryzysu też jest dla nas jakaś karma :)

ewusia81 - 22-08-2011, 15:43

oleska2803 chyba masz racje z tym kryzysem, dobrze wiedzieć, że kryzysowa wersja bezzbożówki też jest :) Generalnie karma zła nie jest ale na pierwszym miejscu są ziemniaki no i jest ich najwiecej. Ale jest też dość sporo mięska więc i tak jak na taki skład to nie jest wygórowana cena. Pamiętam patrzyłam na nią, WW tez ma podobną chyba... ale dopóki stać mnie na lepszą to kupię lepszą. Te natomiast zostawię na czarną godzinę :-P
cainees - 22-08-2011, 15:44

No fajna jest, tylko szkoda, że na pierwszym miejscu w składzie ziemniaki 35% a na drugim dopiero zamiast mięsa, to mączka. Ale tak w sumie teraz patrzę, że to tylko w tym Duck and Potato tak jest, więc o co chodzi? :beated: A w reszcie karm skład mi odpowiada, tylko tam już zboża są. (np. w karmie z łososiem jest owies)
nata - 22-08-2011, 15:54

oleska2803 napisał/a:
na czasy kryzysu też jest dla nas jakaś karma
ewusia81 napisał/a:
Te natomiast zostawię na czarną godzinę

Dokładnie, dobre podsumowanie ;-)

ewusia81 - 22-08-2011, 18:06

cainees napisał/a:
Ale tak w sumie teraz patrzę, że to tylko w tym Duck and Potato tak jest, więc o co chodzi?
w WW też jest jakiś smak gdzie na pierwszym miejscu nie jest mięsko, chyba z groszkiem... i też jest tańsza. Myślę sobie, że może jest tak, że każdy producent wśród swoich najlepszych (i najdroższych zarazem) karm wypuszcza też jedną linię trochę uboższą i tańszą ale nadal atrakcyjną pod względem zawartości... Być może właśnie dla tych, którzy chcą karmić psa zdrowo, dobrze ale nie mogą sięgnąć po karmę z najwyższej półki bo jest za droga. W każdym razie ja tak to rozumuję ale mogę się mylić oczywiście :-P
oleska2803 - 22-08-2011, 18:31

w WW z kaczką tez na pierwszym miejscu jest mięso tylko nie podana jest ilość w procentach tak jak w pozostałych więc można podejrzewać że jest go mniej niż w tych pozostałych wersjach, zresztą właśnie ta wersja jest tańsza.
Tutaj chodzi raczej o to że w pozostałych wersjach są również inne zboża i pewnie razem procentowo jest ich więcej niż mięsa ale są rozbite na te różne rodzaje. W wersji z kaczką są ziemniaki i groszek tylko.

ewusia81 - 22-08-2011, 19:57

przyznam szczerze że tak tylko pomyslałam, natomiast przy wyborze karmy dla Emki kierowałam się bardziej zasadą, którą w jakimś programie na ten temat usłyszałam, że trzeba zwracać uwagę (liczyć) na kolejność wymieniania jeśli nie ma np %, bo to czego jest najwięcej zawsze jest na początku i tak dalej aż do samego końca składu... Natomiast przy wyborze kierowałam się głównie brakiem zbóż bo np Acana Adult którą Emma jadła wcześniej mimo że dobra to zawiera owies, itd, itd... Nie żebym była jakimś zagorzałym maniakiem bezzbożówek ale jeśli stać mnie na taką karmę to taką kupuję bo wiem że są najlepsze w skłądzie. Jeśli faktycznie nie było by mnie stać to jadła by np Brita Care...
jkasia - 23-08-2011, 10:14

Jeste jeszcze wersja bez pszenicy z łososiem
http://www.e-karma.pl/pro...-Dog-15-kg.html

gosia1974 - 23-08-2011, 10:25

oleska2803 napisał/a:
myślę że warta spróbowania, jak na tą cenę skład jest fajny
pod warunkiem, że psiak nie jest uczulony na kurczaka, ponieważ w składzie jest tłuszcz drobiowy
nata - 23-08-2011, 10:38

gosia1974 napisał/a:
pod warunkiem, że psiak nie jest uczulony na kurczaka, ponieważ w składzie jest tłuszcz drobiowy

W innym temacie uświadomiono mnie, ze psiak uczulony jest na białka a nie na tłuszcze, więc te tłuszcze w niczym nie przeszkadzają ;-)

gosia1974 - 23-08-2011, 11:24

Ja unikam karm, które mają w składzie kurczaka, tłuszcz drobiowy czy podroby. Jestem za jagnięciną czy rybą :)
ewusia81 - 23-08-2011, 11:39

jkasia napisał/a:
Jeste jeszcze wersja bez pszenicy z łososiem
http://www.e-karma.pl/pro...-Dog-15-kg.html
ale w tej natomiast jest owies (jak w Acanie) plus kukurydza co na przykład w moim mniemaniu dyskwalifikuje tę karmę :)
jkasia - 23-08-2011, 11:50

ewusia81 napisał/a:
ale w tej natomiast jest owies (jak w Acanie) plus kukurydza co na przykład w moim mniemaniu dyskwalifikuje tę karmę
no tak, w sumie nie powinnam jej tu wstawiac bo ona nie jest bezzbozowa a jedynie bez pszenicy.
Witokret - 23-08-2011, 23:29

oleska2803 napisał/a:
jest to chyba dobra alternatywa dla kogoś kto nie może wyłożyć tych ponad 200 zł na karmę z większa ilością mięsa, a jest bez zbożowa :)
My nie możemy być np na TOTW bo wszystkie mają kurczaka, jesteśmy na WW i bardzo jestem zadowolona, jak byśmy kiedyś zmieniali to pewnie na Wolfsbluta, ale dobrze wiedzieć ze na czasy kryzysu też jest dla nas jakaś karma :)

Oleska, wersja rybna TOTWa nie ma kurczaka - Pacific Stream. Karma godna polecenia ze względu na skład i cenę.

[ Dodano: 23-08-2011, 23:32 ]
nata napisał/a:
gosia1974 napisał/a:

W innym temacie uświadomiono mnie, ze psiak uczulony jest na białka a nie na tłuszcze, więc te tłuszcze w niczym nie przeszkadzają ;-)

No niestety nie zawsze tak jest :) Często tłuszcze pozyskiwane z konkretnego rodzaju mięsa nie są oczyszczone i mogą zawierać białka, na które nasz pies jest akurat uczulony.
Wielu producentów w ogóle nie podaje źródła tłuszczy zwierzęcych, a dla właścicieli psich alergików to istotne informacje.

[ Dodano: 23-08-2011, 23:39 ]
jkasia napisał/a:
Ooo tańsza ;D Też jestem ciekawa opinii. Może Wiktoret sie wypowie :)

Wg mnie to taka dobra alternatywa raz na jakiś czas :) .

Karoola - 25-08-2011, 00:08

Jira, też się nad tym zastanawiałam niedawno (Browni ma ponad 8 lat) i to, co znalazłam:
Cytat:
Po pierwsze, u psów w podeszłym wieku zmniejsza się zapotrzebowanie energetyczne organizmu, gdyż z wiekiem metabolizm staje się wolniejszy, a także zmniejsza się aktywność fizyczna zwierzęcia. Obserwuje się tendencję do odkładania się tkanki tłuszczowej na brzuchu, co może prowadzić do otyłości. Powinniśmy w związku z tym zmniejszyć kaloryczność podawanego pożywienia. Dzienna ilość energii powinna wynosić o 20% mniej niż w przypadku psów dorosłych.

Większość psów w podeszłym wieku zachowuje dotychczasowy apetyt, jednak u niektórych obserwuje się jego spadek. Ze względu na osłabienie zmysłów węchu i smaku, psy stają się bardziej wybredne. Należy uważać, aby psy niejadki za bardzo nie traciły na wadze.

Zapotrzebowanie na białko również wzrasta, gdyż u starszego psa szybko dochodzi do utraty zapasów białka. Dlatego nie należy zmniejszać ilości białka w pożywieniu, za to powinno się dostarczać odpowiednią ilość wysokiej jakości łatwo przyswajalnego białka, które znajduje się np. w drobiu czy rybach.

http://www.vetopedia.pl/a...szym_wieku.html

Podobne informacje znalazłam też tu:

http://pies.onet.pl/765,1...ow,artykul.html
http://therios.strefa.pl/porady/zyw_seniorow.html

Witokret - 25-08-2011, 22:47

ewusia81 napisał/a:
przy wyborze karmy dla Emki kierowałam się bardziej zasadą, którą w jakimś programie na ten temat usłyszałam, że trzeba zwracać uwagę (liczyć) na kolejność wymieniania jeśli nie ma np %, bo to czego jest najwięcej zawsze jest na początku i tak dalej aż do samego końca składu...

Ewusia, to tylko połowa prawdy :)
Oczywiście prawdą jest, że składniki umieszcza się w kolejności zaczynając od tego, którego jest najwięcej, jednak dotyczy to produktów w stanie przed przetworzeniem, czyli mięso występujące na pierwszym miejscu jest w stanie mokrym. W mięsie jest ok.75-80% wody, a więc po wysuszeniu 1kg mięsa zostaje nam ok. 200gram suchej masy.
Jeżeli do masy, z której produkowana jest sucha karma wrzucimy 1kg mięsa i 2kg innych składników (np ryżu lub innych zbóż w postaci mąki) to producent może śmiało na opakowaniu napisać, że w karmie jest 50% mięsa. Jednak czy to znaczy, że jest to karma mięsna? Niestety nie, bo po odparowaniu wody zostanie tylko 200 gram mięsa i aż 2kg mąki zbożowej ;) .

[ Dodano: 25-08-2011, 22:55 ]
ewusia81 napisał/a:
cainees napisał/a:
Ale tak w sumie teraz patrzę, że to tylko w tym Duck and Potato tak jest, więc o co chodzi?
w WW też jest jakiś smak gdzie na pierwszym miejscu nie jest mięsko, chyba z groszkiem... i też jest tańsza. Myślę sobie, że może jest tak, że każdy producent wśród swoich najlepszych (i najdroższych zarazem) karm wypuszcza też jedną linię trochę uboższą i tańszą ale nadal atrakcyjną pod względem zawartości... Być może właśnie dla tych, którzy chcą karmić psa zdrowo, dobrze ale nie mogą sięgnąć po karmę z najwyższej półki bo jest za droga. W każdym razie ja tak to rozumuję ale mogę się mylić oczywiście :-P

Niektórzy producenci, np Wolfsblut produkuje karmy, w których celowo obniża się zawartość mięsa. Jest to linia karm niskobiałkowych i niskotłuszczowych
Niektóre psy nie potrzebują wysokiego poziomu białka i właśnie dla nich powstała ta seria. Ponadto zastąpiono częściowo ziemniaki batatami, które mają niższy indeks glikemiczny, dzięki czemu karmy te mogą być stosowane nawet w przypadku psów chorych na cukrzycę.

[ Dodano: 25-08-2011, 23:09 ]
Ze względu na późną porę źle przyjęłam proporcje, za co z góry przepraszam :) . Dla lepszego zobrazowania przykładu powinnam przyjąć 1kg mięsa i 1kg mąki. W stanie mokrym mamy 50% mięsa, ale w tzw suchej masie (po przetworzeniu) mamy już tylko ok.17% mięsa (1,2kg suchej masy, na którą przypada już tylko 0,2kg suchej masy mięsnej)

ewusia81 - 28-08-2011, 11:53

Witokret teraz wszystko jasne :) Dzięki za rozwianie wątpliwości i mądre wiadomości ;*
Witokret napisał/a:
Niektórzy producenci, np Wolfsblut produkuje karmy, w których celowo obniża się zawartość mięsa. Jest to linia karm niskobiałkowych i niskotłuszczowych
ja właśnie będę wybierać między takimi karmami bo Emka nie potrzebuje aż tak dużo białka choć przyznam szczerze że skład tych wysokobiałkowych jest baaardzo apetyczny i kuszący. Emka na razie je TOTW Pacifica i nie wybrzydza dlatego nie będę na razie nic zmieniać. Porcja dzienna jest zjedzona a figurkę ma jak szprycha mimo maleńkich wałeczków, które wyszły po sterylce, ot kobietką mi się stała :-P
Witokret - 30-08-2011, 11:12

ewusia81 napisał/a:
Witokret teraz wszystko jasne :) Dzięki za rozwianie wątpliwości i mądre wiadomości ;*

Zawsze do usług :lookdown:

W karmach Wolfsbluta jest duży wybór i właściwie każdemu psiakowi można coś dobrać. Poza tym, co dla mnie ważne - można co jakiś czas zmieniać smak na inny. Nieprawdą jest, że psom wszystko jedno co jedzą. Moje na przykład po kilku tygodniach jedzenia tej samej karmy potrafią zaprotestować ;) i wcale im się nie dziwię.
Dodam jeszcze, że w przypadku psich alergików podawanie tej samej karmy przez wiele miesięcy nie jest zbyt dobre, dlatego że znowu może pojawić się alergia na jeden z jej składników. Dobrze jest urozmaicać dietę co jakiś czas.

Godne polecenia są również 2 karmy z ryżem - Range Lamb i Alaska Salmon. Poziom białka uśredniony - 25, 26%. Wprawdzie nie są to karmy bezzbożowe ze względu na ryż, ale akurat to zboże jest najmniej uczulające i większości psom nie przeszkadza.

Jeżeli ktoś z tego forum będzie chciał wypróbować jedną z karm Wolfsbluta, to proszę o priva - pierwszy worek na spróbowanie będzie z rabatem :) - mam nadzieję, że to nie jest reklama ;)

Mam jeszcze do Was pytanie, czy ktoś z Was karmił psiaka przez dłuższy czas karmą Fish4Dogs?

ewusia81 - 30-08-2011, 12:35

Witokret napisał/a:
czy ktoś z Was karmił psiaka przez dłuższy czas karmą Fish4Dogs
ja kupiłam kiedyś Emce jeden worek 12kg ale ją strasznie opornie męczyła więc zrezygnowałam, choć skład bardzo mi się podoba. Niestety nic więcej nie mogę powiedzieć

[ Dodano: 14-09-2011, 19:48 ]
przeglądałam sklep internetowy i natknęłam się na taką oto karmę bez zbóż:
Earthborn Holistic Dog Coastal Catch grain free
Nie wiem czy moge podać linka do sklepu, nie będę ryzykować, ale przekleję opis karmy

Mięso śledzia, łososia i siei zapewnia wysoki poziom białka, który pomaga w utrzymaniu energii i odpowiedniej masy mięśniowej. Błonnik z naturalnej mieszanki owoców i warzyw takich jak groch, marchew, jabłka, jagody, szpinak i żurawina, zawiera naturalne przeciwutleniacze wpływające na silny układ odpornościowy i zdrowe życie psa. Earthborn Holistic Coastal Catch nie zawiera ziaren zbóż i glutenu, dzięki czemu stanowi doskonałą dietę alternatywną. Zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-6 i Omega 3 stwarza barierę lipidową skóry, chroniącą przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi oraz przyczynia się do zdrowego wyglądu skóry i sierści. Zawarta w karmie L-karnityna pomaga w przetworzeniu tłuszczu w masę mięśniową, dostarcza energii, co wpływa na dobrą kondycję psa. Earthborn Holistic Coastal Catch to 100% gwarancja dobrego smaku i optymalnych wartości odżywczych. Najwyższej jakości składniki oraz technologie przetwarzania i produkcji powodują, że karma Earthborn Holistic Coastal Catch zapewnia doskonałe trawienie i przyswajanie składników pokarmowych.

Ciekawe... Czy ktoś zetknął się już z tą karmą?? Jakieś opinie?? Tak z czystej ciekawości :)
Dla zainteresowanych, cena karmy to 229,50zł za 12,7kg.. żadna rewelacja...

mizorka - 05-12-2011, 18:44

ewusia81 napisał/a:
jkasia świetna tabelka :)
Emka kolejny miesiąc je TOTW Pacific i jestem baaaaardzo zadowolona. Przede wszystkim "leci" kolejne 13 kg i Emma nadal zjada te karmę bez wybrzydzania a to dla mnie wielki pozytyw. Sierść stała się czarna jak węgiel, jeszcze bardziej lśniąca, w dotyku taka miła że jakby oleista (zupełnie do "sztywnego" labka niepodobna :-P ), qpki są nadal idealne, bączek czasem się zdarzy no ale inne smaczki też dostaje, a poza tym czasem przecież każdemu się wymsknie :D
Generalnie skład bardziej mi się podoba z wersji Prairie ale przeraża mnie 33,6% białka dla Emki, która prowadzi raczej spokojny jak na labka tryb życia i nie chciałabym jej zanadto obciążać... Natomiast stanowczo podoba mi się w wersji Prairie wyższa niż w naszej zawartość omega6 i innych witamin i mniej z kolei węglowodanów.....
Ogólnie karma TOTW jest rewelacyjna i broni się sama :)

Na początek chciałam podziękować wszystkim za wypowiedzi w tym temacie, ponieważ dzięki Wam mój piesek już się nie męczy.
W hodowli jadł Royala, a ja kupiłam mu karmę Hill's Nature's Best, która mu fatalnie zaszkodziła (doszłam do tego z wielką pomocą tego forum).
Po lekturze tego wątku zakupiłam TOTW Pacific i jak na razie (po tygodniu spożywania) jest ok, kupy wracają do normy, Cash mniej sie drapie a brzuszek już tak okropnie się nie nadyma po jedzeniu.
Pozostał tylko problem co zrobic z 10kg karmy hillsa :beated:

cainees - 05-12-2011, 18:57

mizorka napisał/a:
Po lekturze tego wątku zakupiłam TOTW Pacific

też ją mieliśmy, fajnie pachnie :-P
Cytat:
Pozostał tylko problem co zrobic z 10kg karmy hillsa :beated:

Może oddaj do schroniska? Tam często brakuje karmy.

ewusia81 - 05-12-2011, 19:00

mizorka napisał/a:
Po lekturze tego wątku zakupiłam TOTW Pacific i jak na razie (po tygodniu spożywania) jest ok, kupy wracają do normy, Cash mniej sie drapie a brzuszek już tak okropnie się nie nadyma po jedzeniu.
Zyczymy w takim razie aby karma sprawowała się świetnie i żeby Cash rósł zdrowo i wesoło :)
Ps. Emka kończy już kolejny, chyba 5, może 6 woras 13,6kg (straciłam już rachubę) i nic się nie dzieje. Nawet Emka wcina ją nadal ze smakiem. Sierść nadal błyszcząca i aksamitna, brak drapania, łupieżu, qpy po karmie normalne (co dzień takie same, chyba, że sie na "cosik" dobrego załapie zamiast karmy) Rozmyslałam też nad nowym samkiem bo niedawno weszła na rynek wersja z jagnięciną (bez kurczaka) Sierra Mountain i tez ma mało białka :) ale rozum mówi mi, że dopóki Emma z chęcią zjada rybkę to nie ma co jej zmieniać... No chyba że nie wytrzymam i wezmę na próbę :-P

mizorka - 05-12-2011, 19:02

Cytat:
Może oddaj do schroniska? Tam często brakuje karmy.

Już nad tym myślałam, chyba tak zrobię, mam tylko nadzieję że żaden psiak tam nie będzie miał po niej problemów :-o

ewusia81 - 05-12-2011, 19:03

wierz mi, że nie takie rarytasy jedzą psy w schroniskach...
mizorka - 05-12-2011, 19:06

Cytat:
Rozmyslałam też nad nowym samkiem bo niedawno weszła na rynek wersja z jagnięciną (bez kurczaka) Sierra Mountain i tez ma mało białka ale rozum mówi mi, że dopóki Emma z chęcią zjada rybkę to nie ma co jej zmieniać... No chyba że nie wytrzymam i wezmę na próbę

Ja na razie mam worek 6,8kg (po ostatniej wpadce :< wstrzymałam się z zakupem większego, ale jak na razie wygląda na to że następny kupię już 13kg)
i też nie wiem jak długo podawać ten sam smak, zdania są różne, jedni mówią żeby urozmaicać, a jedni że wręcz przeciwnie, sama nie wiem :confused:

ewusia81 - 05-12-2011, 19:31

mizorka napisał/a:
też nie wiem jak długo podawać ten sam smak, zdania są różne, jedni mówią żeby urozmaicać, a jedni że wręcz przeciwnie, sama nie wiem
osobiście nic nie dodaję, nie zasmaczam bo uważam że nie powinno się tak robić. Pies krzywdy sobie nie zrobi jak nie zje jeden dzień czy dwa.. a tylko próbuje czy sie pańcia zlituje. Na Emmie to poskutkowało- byłam nieugieta i zjada ze smakiem tę samą karmę już dość długo :) Ja z kolei robię inaczej, bo u mnie miska z dawką dzienną stoi cały czas do dyspozycji, Emka lubi sobie dzielić na dawki dzienne: trochę rano, popołudniu, na wieczór.. Nie jestem akurat zwolennikiem zabierania psu jak nie zje. My też powinniśmy jeść mało ale często :) A jak nie zje dawki dziennej to na drugi dzień dosypuję jej tyle żeby znowu miała dawkę dzienną... źle nie wygląda, wręcz figurę ma niezłą, po sterylce też nie ma problemów z tyciem więc chyba mój system działa :)
A no i zołzą nie jestem bo od czasu do czasu puszeczkę z ryżem i warzywkami też dostaje :)

mizorka - 05-12-2011, 19:59

Cash na razie je 3 razy dziennie, bo ma dopiero 4miesiące.
Na początku z godnie z zaleceniem hodowcy na śniadanie i kolację jadł gotowane mięsko z ryżem i warzywami a na środkowy posiłek suche.
Teraz po konsultacji z wetem (i przez własne lenistwo :shy: ) podaję mu tylko suche, choć nie jestem zwolennikiem karmienia tylko chrupkami, też pewnie będzie dostawał czasem gotowane albo puszkę.
A w przyszłości no to zobaczymy jak z częstotliwością posiłków będzie bo również nie uważam żeby powinno się zabierać psu michę jak nie zje ale co do tego że mój wiecznie głodny maluch będzie sobie dozował porcje to szczerze wątpię, aczkolwiek było by super. Raz byłam zaspana i przy podawaniu nowej karmy na śniadanie dostał omyłkowo całą porcję dzienną i nie zostawił ani okruszka :D

ewusia81 - 06-12-2011, 10:21

jeśli nie zostawi to jego sprawa,nauczy się, ważne tylko żeby tę michę dostał co dzień o tej samej porze. Ale faktycznie, na razie masz jeszcze malucha więc na razie nie ma o czym mówić :) Ty z resztą sama na pewno dobrze bedziesz wiedziała, która teoria dla Twojego pieska jest odpowiednia (zabierać czy nie). Póki co niech się dobrze chowa na bezzbożówkach a na pewno wyrośnie na wspaniałego faceta :-P
Szopen - 05-10-2012, 12:34

Takie pytanie co do tych karm bez zbóż.
Czy one nie są wskazane i dobre tylko dla psów uczulonych, z nadwagą itp. ? Można na forach wyczytać że na takich karmach psy są bardziej leniwe i mają mniej energii. Coś w tym jest bo jednak zboża to węglowodany i uważam że pies zdrowy, aktywny jednak powinien być na dobrej jakości karmie z dodatkiem zbóż. Oczywiście podstawą w każdym wypadku powinno być mięso. Zboża przede wszystkim powinno się wyeliminować u psów z nadwagą lub cukrzycą.

Czy się mylę ?

Pozdrawiam

oleska2803 - 05-10-2012, 12:41

Mój jest na karmie bez zbóż od ponad roku, nie jest ani leniwy, ani nie ma mniej energii wręcz odwrotnie. Znajomy 5 letni pies przeszedł na karmę bez zbóż i też można powiedzieć, że energię odzyskał. Znam kilka psów na karmach bez zbożowych i widać po nich, że jednak mają lepsza kondycję, są mniej ociężałe, także u nas karmy bez zbożowe się sprawdzają.
Dominika_Filip - 05-10-2012, 12:50

Pies energie czerpie z tluszczy i bialka, czyli tego, co jest w miesie. Wilki nie jedza zboza w naturze - chleba sobie nie upieka :) Nawet warzywa i owoce najczesciej zjadaja jako nadzienie upolowanej zwierzyny, juz przetrawione, bo same takiego buraka czy marchewki az tak nie rozpladziaja na miazge, zeby byla przyswajalna. Moj Fidek je TOTW i zdecydowanie nie ma za malo energii. Niektore psy karmione sa BARFem - one dopiero powinny byc ospale... Zreszta, kazda karma, tez bezzbozowa, ma konkretna wartosc kaloryczna, kalorie to energia, ergo karma bezzbozowa tez dostarcza energii, i to nawet sporo.
gosia1974 - 05-10-2012, 14:19

Moja sunia już trzy lata jest na karmie bezbożowej i jestem bardzo zadowolona. Mona jest pełna energii, po sterylizacji nic nie przytyła. Ma dużo koleżanek i kolegów, którzy są na karmach marketowych i co do kondycji to jej nie dorównują mimo to, że są młodsi :) Dla mnie i dla mojej suni dobra karma to duża ilość mięsa np. ryba z ziemniakiem, jagnięcina z ryżem oczywiście bez dodatków tj. pszenica, kukurydza, soja itp.
Dominika_Filip - 05-10-2012, 15:22

Ryz to tez zboze, wiec karma jagniecina z ryzem nie jest bezzbozowa.
AnIeLa - 05-10-2012, 16:50

Szopen, zboża psom nie są potrzebne, kukurydza, ryż to są wypełniacze w karmie zamiast tego w karmach bezzbożowych są np ziemniaki spełniają tę samą rolę.

Mój pies ma 7 lat a energii ma sporo ;)

nata - 05-10-2012, 19:47

Szopen napisał/a:
Można na forach wyczytać że na takich karmach psy są bardziej leniwe i mają mniej energii.

Ja bym powiedziała, że wręcz odwrotnie jest!

Zboża to zbędne zapychacze....

Nikaaa - 05-10-2012, 20:44

Szopen, pies niezbyt dobrze trawi zboża, bo to białko roślinne a podstawą diety jest białko zwierzęce. Karmy bezzbożowe mają to do siebie, że zazwyczaj mają wyższą zawartość mięsa, około 60%. A więc są bardziej "treściwe" dla mięsożernego psa :)

Mój pies od kilku miesięcy również jest na karmie bezzbożowej i energii to jej nie brakuje, a wręcz przeciwnie, dostaje napadów głuipawki :P A i linię też trzyma, więc uważam, że to bujda ;)

Szopen - 05-10-2012, 23:07

No to ok, jak z Orisem skończymy RC Maxi Junior jeszcze 20 kg :) to zmienimy na coś z TOTW albo WhiteWolf.

Ogólnie to się mocno zastanawiałem nad zmianą, Orisowi nic się nie dzieje, rośnie kupki extra itd, ale zmiana może na dobre mu pójdzie.

Ale to i tak gdzieś za 1,5 miesiąca dopiero.

Pozdrawiam

milka4 - 06-10-2012, 22:08

Dominika_Filip napisał/a:
Niektore psy karmione sa BARFem - one dopiero powinny byc ospale...

przykro mi ale mylisz się całkowicie
psy karmione wyłącznie BARFem mają mnóstwo energii, mięso w czystej surowej postaci to sama energia dla psa

Karoola - 09-10-2012, 19:48

milka4, to ironia była :-P
milka4 - 10-10-2012, 09:22

:-P wiem że ironia, ale niektórzy czytający mogą jej nie zauważyć :-P
ale niestety do BARFa podchodzą jak do "jeża"
ja zanim podjęłam decyzję to konsultowałam to z wetem i osobami których psy są i widziałam wspaniałe efekty - zarówno wizualne, zdrowotne jak i behawioralne
:greedy:

Karoola - 10-10-2012, 14:22

milka4, okeej. Ostatnio w przyjacielu psie był fajny artykuł o zaletach BARFa.
Dominika_Filip - 10-10-2012, 22:02

milka4 napisał/a:
:-P wiem że ironia

przykro mi, ale mylisz sie calkowicie.

headchef - 28-02-2014, 08:46

witam
podajcie namiar na sprawdzony sklep internetowy z karmą

dzięki

mibec - 28-02-2014, 09:28

headchef napisał/a:
podajcie namiar na sprawdzony sklep internetowy z karmą

http://forum.labradory.or...t=677&start=680

Salvador - 23-07-2015, 17:21

Też mieliście problemy po przejściu na karmę bez zbóż? Kupiliśmy Cotecnica Maxima Grain Free , okres adaptacji do nowej karmy nic nie dał - bardzo miękkie kupki. Karmiony od początku Royal Canin Maxi Junior. Co śmieszne żona zauważyła iż z granulatu miejscami widać przemiał puchu/piór!! Z tego co czytałem to dla karm niedopuszczalne. Producent reklamuje iż karma ma 70% mięsa - mam nadzieje że w/w dodatki nie stanowią procentowego składu tego mięsa ;) .
Co dziwne produkty tej firmy ale ze zbożem pies toleruje :/

kamil8406 - 23-07-2015, 18:08

Salvador napisał/a:
żona zauważyła iż z granulatu miejscami widać przemiał puchu/piór!

W składzie Cotecnica Maxima Grain Free na pierwszym miejscu składu jest świeże mięso kurczaka i indyka (min.50% przed obróbką) :-P . Trzeba by pytać producenta ale istnieje możliwość że całe kurczaki i indyki ze wszystkim ]:) wkładają do maszyny mielącej mięso .

strzelec - 29-05-2016, 23:13

Na pewno bez zbóż jest Pepper's Choice . Zawiera w 100% suszone mięso. Może służyć jako nagroda. Dobrze uzupełnić jedzenie mokrą karmą.
oprah - 10-04-2017, 14:05
Temat postu: Karma dla psów z nietolerancją glutenu i zbóż
Ja podaję karmę dla psów bez glutenu https://uniqnordicgold.pl/sif/ , ponieważ mój pies nie toleruje glutenu. Karmy zawierające ten składnik powodują u niego wymioty i biegunkę. Oprócz tego, ta karma, którą podaję składa się z naturalnych składników najwyższej jakości. Zależy mi na tym, aby mojemu psu smakowało to czym go karmię i nie wpływało na niego negatywnie.