| |
forum.labradory.org
|
 |
Pielęgnacja i akcesoria - Wykładzina czy panele ?
alisia - 24-11-2012, 16:39 Temat postu: Wykładzina czy panele ? Witam, nie znalazłam podobnego tematu a więc zakładam nowy...
Jak jest u Was ? Co macie w domkach na podłogach ? Panele czy wykładziny ? A może ktoś ma porównanie i doradzi z czego lepiej usunąć liniejącą sierść- z paneli (odkurzanie/zamiatanie + zmywanie) czy z wykładzin/dywanów odkurzając/ piorąc? Z czego szybciej się sprząta ?
Osobiście mnie jest wszystko jedno, sierść mi nie przeszkadza,za panienki miałam kosmicznie liniejącego kota (przed wyjściem z domu roletka do ubrań - i po sprawie) ale obecnie mam w domu mały odkurzacz w postaci półtorarocznego synka i wolałabym sama szybko sprzątnąć kudełki zanim mały to zrobi
szalej - 24-11-2012, 16:44
My mamy panele, sprząta się szybko, ale w sumie tak samo szybko ta sierść pojawia się znowu. Mimo, że mamy odkurzane i myte podłogi codziennie, to za chwile wogóle tego nie widać, sierść mam ciągle też na ubraniach. Zwykle biszkoptową.
Inną sprawą jest to, że po panelech pies się ślizga...
Pikuś - 24-11-2012, 18:17
Ja mam różnie, aktualnie u siebie mam wykładzinę pcv, a w pokoju obok dywan i są plusy i minusy obu. Z dywanem jest tak, że widać całą sierść okropnie, ale pies się nie ślizga, a z wykładziną - pies się nieco ślizga, ale nie widać tak sierści
Maleńka - 24-11-2012, 18:19
Mam panele, szybko sie sprzata ale polecam panele dobrej jakosci gdyz labek tak szaleje ze zlej jakosci panele zaraz ebda porysowane od pazurow
pado - 24-11-2012, 18:56
Przy jednym labku miałam dywany i szybko je zwinęłam i położyłam panele.. Teraz mając dwa labki ciesze sie z tego powodu jeszcze bardziej.. Sierś jest i będzie. Pytanie tylko czy wolisz odkurzac czy zamiatac?
Maleńka - 24-11-2012, 19:04
Moim zdaniem to nie stanowi roznicy czy masz dywan czy panele i tak siersc musisz odkurzyc, ie polecam zamiatania, u nas sie nie sprawdza, nie zmieciesz dokladnie.
tenshii - 24-11-2012, 19:08
| Maleńka napisał/a: | | Moim zdaniem to nie stanowi roznicy czy masz dywan czy panele |
przy labku jest bo ich sierść jest twarda i wbija się z miękkie tkaniny, a co za tym idzie - ciężko ją usunąć.
alisia - 24-11-2012, 19:17
Czyli z wykładziny gorzej usunąć ? No i dobrze - mieliśmy robić wykładzinę w dziecięcym pokoju - zaoszczędzimy
Maleńka - 24-11-2012, 19:18
tenshii, tak ale mi chodzi o to ze i tak i tak trzeba odkurzac
tenshii - 24-11-2012, 19:18
| alisia napisał/a: | | Czyli z wykładziny gorzej usunąć ? |
zdecydowanie
usunięcie sierści z koca czy dywanu u nas graniczy z cudem
wbrew pozorom lepiej jest usuwać sierść goldenią na przykład, bo choć długa to miękka.
tenshii - 24-11-2012, 19:19
| Maleńka napisał/a: | | tak ale mi chodzi o to ze i tak i tak trzeba odkurzac |
ale z paneli wyodkurzasz, z wykładziny niestety nie
mibec - 24-11-2012, 19:26
| tenshii napisał/a: | | z paneli wyodkurzasz, z wykładziny niestety nie | majac odpowiedni odkurzacz doczyscisz wykladzine Ze wzgledu na chorobe Barneya wszedzie (poza kuchnia i lazienka) mamy wykladziny, zeby zapobiec slizganiu sie psa. Odkad mamy odkurzacz przystosowany do zbierania siersci, sprzatanie nie jest juz problemem - kilka minut i po klopocie; choc fakt moj maz odkurza prawie codziennie.
tenshii - 24-11-2012, 19:30
| mibec napisał/a: | | majac odpowiedni odkurzacz doczyscisz wykladzine |
to fakt, o tym nie pomyślałam
FadGoś - 24-11-2012, 19:33
mibec, nie wiem jaki masz odkurzacz , ale mój 3 , tez już nie daje rady , nie wspomnę o tych "cudownych " szczotkach krótkiego użytku Panele są chyba bardziej wygodne od wykładziny w sprzątaniu
Maleńka - 24-11-2012, 19:37
tenshii, a mi chodzi o to ze odkurzaczem z paneli lepiej sie sprzatnie odkurzajac niz latajac ze zamiatarką i szufelka
mibec - 24-11-2012, 19:37
FadGoś taki: http://www.amazon.co.uk/E...r/dp/B000ULG904
+ dwa komplety filtrow, bo min raz w tygodniu filtry trzeba wyprac, zeby odkurzacz dobrze sciagal.
FadGoś - 24-11-2012, 19:48
mibec, Ja mam taki http://www.amazon.co.uk/R...3782564&sr=1-12
tez 2 filtry , ileś tam szczotek i chyba 5 lat gwarancji , ale juz po 3,5 roku ledwo zipie A nie jest ciężki taki odkurzacz ? i jak sie sprawuje na schodach ?
mibec - 24-11-2012, 20:05
| FadGoś napisał/a: | | nie jest ciężki taki odkurzacz ? | jest dosc ciezki, ale ja rzadko kiedy go uzywam
| FadGoś napisał/a: | | jak sie sprawuje na schodach ? | dobrze, przy uzyciu szczotki "paw".
FadGoś - 24-11-2012, 20:08
| mibec napisał/a: | jest dosc ciezki, ale ja rzadko kiedy go uzywam
FadGoś napisał/a: | no tak u mnie by było 5x ja używam a w soboty Marcin , to juz wolę jakiś malutki
donia457 - 25-11-2012, 23:54
u mnie na podłodze jest klepka drewniana, na środku w pokojach leza dywany,Reda na klepkach się ślizga jesli chodzi o sprzatanie to nie narzekam,teraz mam taki odkurzacz i jestem z niego bardzo zadowolona http://www.ceneo.pl/1401797
natomiast tego electroluxa nie polecam http://www.ceneo.pl/8437181
jamagda - 26-11-2012, 09:31
Ja w pokojach mam panele i dywaniki a w przdpokoju kuchni i łazience kafle. Same kafle czy panele z pewnością są łatwiejsze w utrzymaniu czystości bo z dywanów faktycznie ciągle trzeba odkurzać a i tak kłaki zostają, ale ja jakoś nie lubie gołych podłóg w pokoju, więc mam dywaniki.
nikitka02 - 26-11-2012, 17:02
My mieliśmy dywan czarno-szaro-czerwony takie kwadraty w tych kolorach. Ale odkąd mamy jasnego psa dywan został zwinięty w rulon i pozostały tylko beżowe jaśniutkie panele na których tak nie widać kłaczków. Ale trzeba odkurzyć raz-dwa razy dziennie... Moim zdaniem panele to chwila moment i już "czysto".
Cziko - 26-11-2012, 17:10
My mamy panele, a teraz musimy powracać do dywanów, ponieważ Cziko zaczyna się bać chodzić po panelach.. I coraz częściej umieszczamy w pokojach dywany, albo chociaż ręczniki. A jeśli chodzi o utrzymanie czystości, to zdecydowanie łatwiej jest zebrać kłaki z paneli, w dywan często się wbijają, zależy jaki rodzaj
Dzika - 23-09-2016, 14:40
Zdecydowanie panele - szczotka i zamiecione
a w kuchni oczywiście płytki
malgorzata45 - 22-12-2017, 12:47
U mnie też płytki a dokładnie ceramika ......
Julita J. - 22-04-2018, 16:16
Nie pamiętam, gdzie był temat o kleszczach, więc piszę tutaj Ponieważ mam nową ciekawostkę - przez dwa ostatnie miesiące podawałam moim dziewczynom czystek, bo podobno jest super na kleszcze, tzn. przeciwko kleszczom u ludzi również się sprawdza, ja jestem za naturalnymi metodami i tam, gdzie tylko można, to właśnie je wybieram i na te obsr...e kleszcze ciągle szukam, bursztynowe obroże były mało skuteczne, no a czystek - no cóż, ciekawe jest to, że na jedną zadziałał, a na drugą nie, czekolada żadnego kleszcza, żadnych też nie ściągam, nie wyczesuję, a biała - miała już dwa wbite i nażarte, a do tego na spacerze non-stop jakieś z niej ściągam, czy potem wyczesuje, także nie wiem, dlaczego tak, ale skoro na jednej to się sprawdziło, to i tak Wam polecam czystka zamiast innych inwazyjnych chemicznych sposobów, czystek ma poza tym mega cenne wartości zdrowotne - warto poczytać, ja niestety musiałam zakupić foresto i tak, ale może kiedyś odkryję coś naturalnego całkowicie skutecznego na te przebrzydłe pajęczaki, których u nas jest ciągle taka inwazja nad morzem
hlynch - 01-12-2019, 12:08
Posiadam parkiet i nie jest on w ogóle zniszczony przy dwóch psach.
|
|