| |
forum.labradory.org
|
 |
Szkolenie - Jak nauczyć psiaka obchodzenia nas z tyłu ?
Viktor - 15-10-2011, 13:23 Temat postu: Jak nauczyć psiaka obchodzenia nas z tyłu ? Szukał takiego wątku nie znalazłem. (jeżeli gdzie jest to wytłumaczone to naprowadzcie mnie).
Szkolac Marleya podstaw miedzy innymi .. siad, zostań, do mnie, waruj, równaj (w czasie marszu), hop .... itp podstawy teraz chciałem nauczyć go komendy "noga" -czyli w moim rozumieniu chciałbym zeby pies obszedł mnie z prawej strony z tyłu i usiadł przy lewej nodze
umie juz oczywiście na komende "do mnie" podejść i usiaść z przodu elegancko ale terz własnie chce przystapic powoli do komendy "noga" (obchodzenie z prawej z tyłu i siadanie przy lewej nodze) ...
mocie jekiś pomysł jak to wykonywac prawidłowo ,jakieś etapy czy poprostu szczuć go reką ze skaczkiem wokół siebie i nagradzić jak usiadzie juz przy lewej nodze ??
nika - 15-10-2011, 14:21
naucz psa, że smakołyki dostaje zawsze tylko z jednej ręki, w tym przypadku z lewej. pies wie, że smakołyk jest tylko z lewej, więc automatycznie obchodzi dookoła i staje przy lewej nodze u nas tak to właśnie działa przy komendzie "równaj", bo 'noga' w ogóle nie wprowadzałam. u nas te dwa to jedno i to samo
Viktor - 15-10-2011, 14:29
ok
jutro pierwsze próby
Labradore - 15-10-2011, 15:13
| nika napisał/a: | | u nas tak to właśnie działa przy komendzie "równaj", |
ja właśnie uczę dokładnie tak jak piszesz
do nogi + siad = równaj tylko też mamy problemy z obejściem
asiulka0889 - 15-10-2011, 15:54
my na szkoleniu smaczkiem kierowałyśmy obejście oczywiście najpierw wypowiedzenie komenda "do nogi" po kilku razach wiedziała co robić
ktosia - 15-10-2011, 15:56
jeśli macie targetowanie zrobione to to mi się wydaje proste, choć my mamy troszkę inaczej bo nie mamy obchodzenie z prawej tylko pies z lewej podchodzi zakręca za mną u ustawia się przy nodze i u nas pies stoi, a nie siada bez komendy ale wydaje mi się tak samo, można zrobić z obejściem czyli naprowadzić targetem
izatemka - 15-10-2011, 19:09
U mnie jak tylko załapała target, natychmiast przerzucilismy się na palec i w tej chwili,jak chcę, żeby coś zrobiła, prowadze ją palcem i tak była uczona również komendy "noga"
Czyli zostawiam psa kilka metrów przed sobą, komenda słowna, lub klepnięcie w lewe udo, Xsara obchodzi mnie z prawej - za plecami - i dostawia się do lewej,robiąc siad
A tego obchodzenia właśnie uczyłam palcem, juz bez targetu i smaczków.
ktosia - 15-10-2011, 20:03
izatemka, ja nigdy nie używałam nic innego po za palcem, z tym targetem to o samą komendę mi chodziło i mnie się ona do wielu rzeczy przydała,nie tylko ustawiania się przy nodze
agusia1974 - 15-10-2011, 20:10
ja właśnie próbowałam ze smaczkiem kierować go żeby mnie obszedł i teraz jak powiem noga to właśnie mnie obchodzi naokoło
Viktor - 16-10-2011, 17:44
| agusia1974 napisał/a: | ja właśnie próbowałam ze smaczkiem kierować go żeby mnie obszedł i teraz jak powiem noga to właśnie mnie obchodzi naokoło |
no własnie tak robimy i Marley juz powloi łapie
siad - zostań (wtedy odchdzimy na pewna odległasc) i wałamy "noga" ... Marley biegnie w nasza strone a my kierujemy go żeby nas obszedł z prawej strony i usiał przy lewej nodze i jest coraz lepiej .... czekam tylko na moment jak zrobi to bez nakierowywania
izatemka - 16-10-2011, 17:58
| Viktor napisał/a: | | czekam tylko na moment jak zrobi to bez nakierowywania |
Ani się obejrzysz
bietka1 - 16-10-2011, 18:46
Ja uczyłam naprowadzając smaczkami. I mój Nero sobie zakodował, że ZAWSZE trzeba tak wracać do lewej nogi. Na zwykłym spacerze na luźnej smyczy nie jest to wygodne, bo żeby nie zostać oplątana smyczą, muszę ją wciąż przekładać z jednej ręki do drugiej . Sara uczona była na tzw. gruszkę, czyli od razu miała się ustawić po lewej stronie (bez obchodzenia) i w życiu codziennym jest to o wiele wygodniejsze. Tak więc przekonałam się, że o ile nie planuje się udziału w zawodach, to obchodzenie jest bez sensu.
ktosia - 16-10-2011, 18:49
| bietka1 napisał/a: | | Sara uczona była na tzw. gruszkę |
o o o w moim skomplikowanym opisie o tą metodę właśnie mnie chodziło
bietka1 - 16-10-2011, 21:38
ktosia, domyśliłam się . U nas to nauczone kształtowaniem. To była jedna z pierwszych komend w trakcie nauki z klikerem.
ktosia - 17-10-2011, 17:27
bietka1, mnie kształtowanie przyprawia o dreszcze za to mój pies je uwielbia i nie możemy się w tej kwestii porozumieć, zresztą gdzieś tu w szkoleniu założyłam temat o kształtowaniu, chętnie w nim zkorzytam z natchnienia z Twojej strony na temat pomysłów na kształtowanie
Viktor - 18-10-2011, 15:13
| izatemka napisał/a: | | Viktor napisał/a: | | czekam tylko na moment jak zrobi to bez nakierowywania |
Ani się obejrzysz |
terz troche Marley ma przerwe w nauce bo mielismy poważny problem z mleczkami, ropa sie wdała i Marley musiał przjść zabieg .... terz musimy kontrolowac jego szczene i mieć nadzieje ze to juz sie nie powtórzy przy kilku ostatnich mleczakach które mu pozostały ......
do nauki wrócimy niebawem ... to pewne
[ Dodano: 26-10-2011, 18:25 ]
zębole wyleczone ... nauka idzie na przód
poczatki obchodzenia "noga"
http://www.youtube.com/wa...st=HL1319643499
komenda "zostań" + "noga"
http://www.youtube.com/watch?v=SU4jls4NDtM
no i takie tam
komenda "ławka"
http://www.youtube.com/watch?v=wxhz-1mHMuo
[ Dodano: 26-10-2011, 18:28 ]
poczatki podejmowania "aportu"
http://www.youtube.com/watch?v=SbmY4RxS6jQ
aganica - 19-11-2011, 09:20
Z podziwem oglądam filmiki Marleya. To, prawie, szczeniak interaktywny - brawo.
Gocha2606 - 19-11-2011, 11:25
Victor, super!
Bardzo mi się podoba jak pracujecie z Marleyem.
Nie obraź się na małe uwagi - w przypadku komendy NOGA ja bym kliknęła dokładnie kiedy pies jest przy nodze, bo tu klikasz kiedy już się odstawił, a pamiętaj o precyzji - co wyklikasz to pies będzie wykonywał:
http://www.youtube.com/watch?v=SU4jls4NDtM
Natomiast przy aporcie postaraj się złapać aport zanim on go upuści na ziemię i jeśli chcesz klikać - to kliknij moment podania Ci przedmiotu, a nie siadu ( nie wiem czy klikasz czy to jakieś odgłosy z tła):
http://www.youtube.com/wa...n_order&list=UL
Bo na razie DAJ oznacza dla niego "wypluj aport i leć do pana po smakola"
Czekam na dalsze filmiki, bo miło się Was ogląda.
Dokite - 19-11-2011, 19:53
Viktor,
suuuuuper!!!!!
No jestem pod wielkim wrażeniem!!!! Zargo też potrafi reagować na te komendy (przynieś, siad, czekaj, zamiast zostań, noga), niestety to co wychodzi mu elegancko w domu, nie zawsze działa na dworze. Jest tyle rzeczy, które go rozpraszają. Ale z tego, co widzę u Ciebie, muszę jednak więcej czasu spędzać na wdrażaniu tego wszystkiego na dworze, na spacerze.
Jeszcze raz gratuluję!!!
pado - 20-11-2011, 15:47
Viktor, gratulacje!!!! Powiem szczerze że Wasze dokonania sa bardzo motywujace ...
Viktor - 21-11-2011, 15:43
| Gocha2606 napisał/a: | | Nie obraź się na małe uwagi |
pełny luz | Gocha2606 napisał/a: | | Natomiast przy aporcie postaraj się złapać aport zanim on go upuści na ziemię |
aport juz mamy dograny praktycznie do perfekcji musze zaktualizować filmiki hehehe czyli nagrać coś świeżego | Cytat: | | Czekam na dalsze filmiki, bo miło się Was ogląda. | dzieki
mam nadziej ze na dniach zgram coś aktualniejszego
[ Dodano: 21-11-2011, 15:46 ]
| Cytat: | | Z podziwem oglądam filmiki Marleya. To, prawie, szczeniak interaktywny - brawo. | hehehe dobre | Dokite napisał/a: | | Jeszcze raz gratuluję!!! |
dzieki | pado napisał/a: | | gratulacje!!!! Powiem szczerze że Wasze dokonania sa bardzo motywujace ... | ciesze sie
PS : wie może ktoś jak mozna przenieść ten post , albo ten z waszymi odp do tego wątku ? http://forum.labradory.org/viewtopic.php?t=6558
bo tam wąłsnie umieszczam filmiki ktore nagrywałem ,a tu miało być tylko o " Jak nauczyć psiaka obchodzenia nas z tyłu ? hehehehhe
Czy ma ktoś taką moc ??
[ Dodano: 22-11-2011, 17:05 ]
i własnie wkleiłem nowe filmiki które udało mi sie dzis zgrać
jest aprort
i cofanie z ukłonem hehehehe
|
|