| |
forum.labradory.org
|
 |
Zęby, skóra, oczy, sierść, pazury i uszy - Intensywne wypadanie sierści i drapanie się u szczeniaka
Asiorek252 - 30-10-2010, 12:02 Temat postu: Intensywne wypadanie sierści i drapanie się u szczeniaka hej wszystkim
Od dwóch miesięcy posiadam labradorkę -Nalę. Jest to mój pierwszy lab, wcześniej miałam do czynienia tylko z collie, więc mam kilka wątpliwości czy dobrze opiekuję się Nalą.
Kiedy ją przygarnęłam do siebie, była trochę zaniedbana, miała źle porobione szczepienia, odrobaczenia no i miała alergiczne pchle zapalenie skóry, przez co miała dużo krost i strasznie się drapała. Udało się to zaleczyć i wszystko jest w porządku oprócz tego, że od jakichś 2-3 tygodni Nala strasznie się drapie, zwłaszcza po uszach i wypada jej sierść.
Sama w sobie wygląda dobrze, nie am nigdzie łysień ani ran natomiast gubi baaardzo dużo włosa- słyszałam, że labradory tak mają natomiast czy półroczne szczenię też tak gubi sierść?
No i z tymi uszami, byłam u weta ale powiedział, że zmian żadnych nie ma i on nic tu nie widzi ale pies dalej się drapie i ma fatalny zapach z tych uszu no i nie wiem co mam z tym fantem zrobić?
Czy takie efekty jak wypadanie sierści/drapanie się po uszach może dać np zmiana karmy?
Wcześniej była karmiona zwykłym Friskiesem, ja ją przestawiłam na Purinę ProPlan no i wet mówił, żebym spróbowała ją przestawić na inne mięso, zamiast tego kurczaka, który je np na jagnięcinę.
Co o tym myślicie? Proszę o jakieś porady
anna3678 - 30-10-2010, 13:27
| Asiorek252 napisał/a: | | powiedział, że zmian żadnych nie ma i on nic tu nie widzi | proponuje zmienic weta.... taki zapaszek z uszu swiadczy prawie zawsze o zapaleniu ucha i bakteriach w dnich a jak jeszcze pies sie po nich drapie to jestem na 100% pewna ze sa tam bakterie....
Asiorek252 - 30-10-2010, 17:02
| anna3678 napisał/a: | | Asiorek252 napisał/a: | | powiedział, że zmian żadnych nie ma i on nic tu nie widzi | proponuje zmienic weta.... taki zapaszek z uszu swiadczy prawie zawsze o zapaleniu ucha i bakteriach w dnich a jak jeszcze pies sie po nich drapie to jestem na 100% pewna ze sa tam bakterie.... |
No właśnie też mi się tak wydaje, że to jednak nienaturalny zapach psa i coś musi być na rzeczy skoro się tak drapie. No nic spróbuję u innego weta, zobaczymy co powie
Dziękuję za odpowiedź!
tenshii - 30-10-2010, 21:06
Asiorek252, czy weterynarz sprawdzał co siedzi w środku? W uchu?
Czy pobierał zeskrobinę ze skóry?
Zmień karmę na jagnięcinową a najlepiej rybną.
Pies zmienia sierść, z takiej szczenięciej, na zimową Normalka, moja też się sypie jak wariatka
Asiorek252 - 30-10-2010, 21:28
| tenshii napisał/a: | Asiorek252, czy weterynarz sprawdzał co siedzi w środku? W uchu?
Czy pobierał zeskrobinę ze skóry?
Zmień karmę na jagnięcinową a najlepiej rybną.
Pies zmienia sierść, z takiej szczenięciej, na zimową Normalka, moja też się sypie jak wariatka |
No właśnie, nie pobierał nic, że tak powiem zajrzał tylko, powąchał i stwierdził, że nic sie nie dzieje. Hmm, może poczekam do wtorku aż będzie już lekarka do której zawsze chodzę, to pewnie coś takiego Nali zafunduje.
Dziękuję za odpowiedź, uspokoiłaś mnie tą sierścią!
marti_899 - 06-09-2013, 14:27
To chyba odpowiedni temat od bodajze tygodnia Rikowi tak strasznie wypada siersc, a o czesaniu juz nie mowie (nie tyle wychodzi mu podszerstek co siersc), sypie sie jak igly z choinki i moje pytanie kiedy zaczyna sie okres linienia?? bo nie wiem czy to dla tego czy z jakiegos innego powod?
Chociaz ostatnio dziewczyna szla z biszkoptem i jak oparl mi sie o spodnie to mialam cale w siersci, wiec moze to juz ten sezon??
iwonadp - 07-09-2013, 14:24
marti_899, u labradorów trwa to cały czas z mniejszym lub wiekszym nasileniem .
[ Dodano: 07-09-2013, 14:31 ]
Oczywiscie powodem nadmiernego wypadania siersci sa tez zmiany chorobowe , przyjmowanie luków, stres , złe odzywianie .
marti_899 - 07-09-2013, 20:26
iwonadp, przyjmowanie czego?? no dzis znow zauwazylam ze mniej mu wypada podczas czesania a kiedy jest mniej wiecej okres linienia??
nathaliena - 07-09-2013, 21:03
marti_899, myślę, że chodzi o przyjmowanie leków
| Cytat: | | a kiedy jest mniej wiecej okres linienia?? | u labradorów dwa razy w roku- od stycznia do czerwca i od lipca do grudnia
U nas sierści niewiele wciąż
marti_899 - 08-09-2013, 13:09
nathaliena, no dobrze wiedziec ze wypada przez jedyne 12 miesiecy tak ze mysle ze za duzo jej nie bede miala w domu hihihi a tak serio to tobrze wiedziec
Siekiera - 08-09-2013, 15:40
Ją mam cały dom samochód w klaczkach ale pewnie tak już uroda prawda?
Sarrai - 08-09-2013, 18:32
U mnie też od jakiegoś tygodnia non stop linienie na całego, co drugi dzień Frida wyczesywana jest furminatorem, ale np/ wczoraj o 19 było odkurzane mieszkanie, dziś 10 rano - zamiatanie i cała zmiotka w kudełkach;) Wcześniej nie było to aż tak uciązliwe;)
marti_899 - 09-09-2013, 11:24
Sarrai, dokladnie mam to samo odczucie ale taki ich urok
Siekiera - 22-09-2013, 09:00
Niby słyszałem że dobry na sierść jest olej lniany słyszeliście coś w tym temacie?
Lorena - 22-09-2013, 09:50
Olej lniany jak i siemię lniane fajnie wzbogaca skórę i włos, ale ma jeden minus przez poprawienei wchłaniania u psów z tendencjami do tycia może się przyczynić do zwiększenia masy ciała. Z olejem trzeba ostrożnie. Należy wybierać produkty o dużej zawartości NNKT głównie produkty rybne.
Quaddo - 22-09-2013, 10:00
u nas też od tygodia ale nic nie zmieniliśmy w diecie.
ja myśłałam, ze psy kłaczą na jesień i wiosnę, jak temperaturt na dworzu sę zmieniają diametralnie.
a jak podajesz siemię lniane, takie suche, czy namoczone wcześniej?
Lorena - 22-09-2013, 11:54
Labrador lienieje cały rok przy czym 2 x w roku intensywniej po prostu. Siemię lniane mielone zalewam wrzątkiem i podaję z karmą najczęściej.
Siekiera - 22-09-2013, 15:30
Mam takie pytanieczy was psy też teraz tak straszna gubią sierść? No przeciesz to co mam z nim to jest maską po nocy pelna szufelka z jednego pokoju jak go glaszce to sypie się strasznie nie wiem czy go czesac czy kupić coś na sierść nie mam już pojęcia
bietka1 - 24-09-2013, 00:39
| Siekiera napisał/a: | | nie wiem czy go czesac czy kupić coś na sierść nie mam już pojęcia |
czesać, kupić coś na sierść i .... przyzwyczaić się. Labrador w domu = kudły wszędzie . A jak uważasz, że to "masakra", to mogę ci wypożyczyć boksera: kudły o wiele trudniejsze do sprzątnięcia a do tego zaschnięte gluty na ścianach, oknach i ubraniach
bunia69 - 24-09-2013, 06:12
Ja miałam podobny problem
z moją sunią,ale kupuję karmę hipoalergiczną
i problemy z sierścią się skończyły
polecam ona nie jest tania za worek 15kg.płacę 300zł
ale coś za coś
Siekiera - 24-09-2013, 08:28
Ta brata też jest hipoalergiczna... Czyli coś do czesania i jakieś tabsy czy mogę coś.naturalnego?
zuzia - 24-09-2013, 09:42
Lunie sierść wychodziła tonami i to dosłownie. Do tego stopnia że pies mi wyłysiał, miała przerzedzone placki na skórze albo widać było sam podszerstek taki brązowawy. Wyglądała okropnie. Ja podaję biotiderm i bardzo sobie chwalę, sierść przestała wypadać i jest ok. Cena też rozsądna. Ale trzeba wypróbować na psie bo na Dżoka niezbyt działa.
|
|