forum.labradory.org

Zęby, skóra, oczy, sierść, pazury i uszy - Łupież!!

xteror - 13-06-2009, 11:31
Temat postu: Łupież!!
Witam wszystkich, dzisiaj rano zauważyłem, że moja labradorka Zuza ma na sierści pełno łupieżu i chyba ją to swędzi... z Czego to może być i jak to wyleczyć??

dziękuje i pozdrawiam :( :(

Ryniu - 13-06-2009, 13:06

Przyczyn łupieżu może być wiele. Łupież może mieć też podłoże niedoborowe ( brak witamin) lub grzybicze. Konieczna jest wizyta u lekarza weterynarii, który zdiagnozuje przyczynę i ew. wskaże odpowiednie preparaty.
Może szampon? Nie należy psa kąpać. Moje tylko pływają w jeziorze, lub są spłukiwane samą wodą w wannie.

Tsunami - 13-06-2009, 13:53

Ryniu napisał/a:
Nie należy psa kąpać. Moje tylko pływają w jeziorze, lub są spłukiwane samą wodą w wannie.

Chyba, że się w g... wytarza, to wtedy szampon jest niezbędny ;]
U nas łupież jest po kąpieli z szamponem, gdy źle spłukam lub "stresowy" przed wystawami u Tsuśki, a mała Joy ma w samochodzie :) Mam nadzieję, że to przejdzie :)

Często winą łupieżu jest też zła karma lub dokarmianie ludzkim jedzonkiem na boku.

Vito - 14-06-2009, 10:21

albo może być od karmy
Vito jak jadł royala to miał łupież teraz już go nie je i po łupieżu śladu nie ma...

ass16 - 14-06-2009, 17:10

najlepiej iść z tym do weta :(
ale napewno będzię dobrze :-P

Jagusia - 18-06-2009, 08:26

Ja też myśle, że to moze być na tle żywieniowym. Sarę tak dopada jak za duzo mieska dostanie.
Gosiacz_ek - 18-06-2009, 09:02

xteror, a czym psa karmisz??
paula2911 - 30-06-2009, 10:10

Nasz Atosik też ma łupież pytałam się weta co z nim można zrobić i poradziła żeby umyć pieska w Nizoralu tzn. namydlić go nim i na chwilę zostawić
figusiowaa - 14-07-2009, 00:05

Mój Figo ma łupież, ale to nic groźnego. Czasami wykąpie się go w jakimś specjalnym szamponie. Ja na szczęście nie mam takiego problemu, że mojego Psiaka to swędzi. Jak nie była u weta to lepiej tam zawitajcie :) Na pewno będzie dobrze ;] :lookdown:
Gosiacz_ek - 14-07-2009, 11:05

Bastuś ma łupież tylko przy największym linieniu ale wtedy olej z pestek winogron super się sprawdza ;)
bartek.richie - 14-07-2009, 12:48

kurde moj ma lupiez pojawil sie na royalu na bricie jest mniej ale dalej jest ;/
Jagusia - 16-07-2009, 22:23

bartek.richie napisał/a:
kurde moj ma lupiez pojawil sie na royalu na bricie jest mniej ale dalej jest
To szukaj innej karmy, widać ta mu nie sluży. Przy dobrze dobranej krmie psiak powinien lśnić... Karm klasy royala czy brita jest bardzo dużo - warto poeksperymentować :)
Vito - 16-07-2009, 22:39

Jagusia napisał/a:
bartek.richie napisał/a:
kurde moj ma lupiez pojawil sie na royalu na bricie jest mniej ale dalej jest
To szukaj innej karmy, widać ta mu nie sluży. Przy dobrze dobranej krmie psiak powinien lśnić... Karm klasy royala czy brita jest bardzo dużo - warto poeksperymentować :)

Vito tez po royalu mial, teraz jest na Bewi dog i jestem bardzo zadwolona

dziadziol - 11-03-2010, 09:58

Wobec tego ,że przyczyn może być wiele , nie koniecznie arthroflex ,myślę że teraz mogę zająć się tematem samego łupieżu . Do tej pory nie miałem tego problemu, może tutaj cos poradzicie , może jakieś domowe sposoby ,słyszałem o mieszance wody z octem ,co Wy na to?
8)

mawi27 - 11-03-2010, 10:04

dodaj do posilku oliwy z oliwek jedna lyzeczke dziennie
dziadziol - 11-03-2010, 10:08

A może być z pestek winogron , bo taką używamy w domu? :shy:
mawi27 - 11-03-2010, 11:01

dziadziol, najlepiej z pierwszego tloczenia zastosuj i zobacz po tydoniu czy nastapi jakas poprawam, ja tez stosuje zwykla oliwe z pierwszego tloczenia i u nas sprawdzaja sie rewelacyjnie, wogole tez uzywam olej lniany tez swietnie dziala
dziadziol - 11-03-2010, 11:17

Dzięki za info , od dziś jedna łyżeczka oliwy do obiadu.
O efektach powiadomię.

mawi27 - 11-03-2010, 11:27

sprawdz tez czy nie masz za cieplo w mieszkaniu, dobrze zaopatrzeyc sie w nawilzacze na kaloryfery, takie gdzie dolewasz wody , fajnie zwilzaja powietrze w pomieszczeniu
gosia1974 - 11-03-2010, 12:15

Przyczyn łupieżu może być wiele. Alergia, stres, nieodpowiedni szampon, częste kąpiele itp. Moja jak była mała miała łupież i się drapała zmieniłam karmę z kurczaka na jagnięcinę i kupiłam BAYER VetriDerm Sensiwet spray do skóry wrażliwej 250ml tak polecił wet. Odpukać do dzisiaj łupieżu nie ma, a spray używam co dwa tygodnie do odświeżenia sierści.
Bora - 11-03-2010, 12:16

A nie lepiej kupić odpowiednie krople z kwasami omega ? a nie walić w psa olej , rozwalać wątrobę i obciążać żołądek?

Polecam ofa oile albo gammolen.

gosia1974 - 11-03-2010, 12:19

słyszałam o dodawaniu oleju do karmy, ale ja bym się bała dodawać ponieważ w karmie którą Moncia je jest już olej i ma wrażliwy żołądek :)
Ewelina - 11-03-2010, 15:04

Oliwa z pestek winogron jest lepsza od oleju :)
Lorena - 11-03-2010, 18:59

Bora napisał/a:
ofa oile albo gammolen.
zdecydowanie godne polecenia. Może być jeszcze fajnie działający viacutan albo eforion.
monika kozioł - 06-04-2010, 22:11

Mój zawsze dostaje łupieżu na wystawach czy można to jakoś zwalczyć??
Ewelina - 07-04-2010, 16:46

monika kozioł, Dobry szampon i witaminki :)
monika kozioł - 07-04-2010, 20:11

Kąpiemy go wróżnych szamponach nawet poleconych przez weterynarzy. I zawsze jak wchodzi na teren wystawy dostaje łupieżu, a jak go kapiemy tak nie na wystawe to jest ok, bez łupieżu.
Ewelina - 07-04-2010, 23:45

monika kozioł, A w nizoralu kąpałaś?
AnTrOpKa - 08-04-2010, 11:58

HExie zmienilam karmę z Pro Plan na Royala i ma łupież i matową sierść :( Poza tym kupki ładne, zero bąkó. Nie wiem, czy samo przejdzie? Je drugi worek 15 kg.
Ewelina - 08-04-2010, 19:31

AnTrOpKa, Może wróć do Pro Plana.Ja teraz zamawiam z łososiem!
monika kozioł - 09-04-2010, 22:29

Ewelina, Nie kapałam a myślisz że to pomoże ??
kijana - 04-08-2010, 14:35

Witam.Nie jestem ani weterynarzem,ani jakimś specjalistom,ale psy mam od dziecka. Temat łupieżu jest tematem nie do pokonania u psów tej rasy. Łupież będzie się pojawiał i znikał-niestety. Mój Virus tak jak i wasze psy również miewa łupież. Po jeździe samochodem( obcieranie o fotel) kiedyś była zmieniona karma ( teraz je Joshere) jeszcze kiedyś był problem po dłuższych kąpielach w rzeczkach itp,jeszcze kiedy indziej okazało się że powietrze za suche w mieszkaniu. Tak więc tak to już bywa z Naszymi pociechami. Grunt to to żeby pies nie dostawał za dużo kostek prasowanych i tym podobnych specyfików ( nie mówię że wogóle) i co najgorsze co powoduje łupież to chleb. No i tak jak napisał ktoś wcześniej psa nie kąpiemy szamponami tylko spłukujemy wodą ( no chyba że piesek wytarza się w czymś nieprzyjemnym to szampon jest wskazany) No i oczywiście nie praktykować częstych kąpieli w szamponie. Jeden z weterynarzy powiedział mi że ogólnie psa powinno się kąpać góra 2 razy w roku.
Pozdrawiam

Bora - 04-08-2010, 20:25

kijana, łooo a to ci nowości sie dowiedziałam... skąd czerpiesz wiedzę ? Bo chyba nie z fachowej literatury.
orlosia - 04-08-2010, 23:16

Bora, napisała ze ma psy od dziecka
Malinowa - 05-08-2010, 09:06

Gdybym ja kąpała Maline 2 razy w roku to kurz z jej sierści powodował by u mnie alergie.
Nawet gdy tak po prostu kąpie Maline to woda jest czarna a przecież wcale nie robiła nic ,,takiego''.

Jak była mała to miala łupież. Lekarz zalecił 1 tabl Dermanorm co 2-gi dzień. Łupieżu już nie ma :haha:

Bora - 05-08-2010, 10:17

orlosia12 napisał/a:
Bora, napisała ze ma psy od dziecka

Ah tak i takie głupoty plecie :)

kijana - 05-08-2010, 18:34

Bora- to jest forum,a po co jest forum??
Pewnie tylko to co Ty napiszesz jest "święte" i niezaprzeczalne.
Pozdrawiam

Bora - 05-08-2010, 20:08

kijana napisał/a:
Bora- to jest forum,a po co jest forum??
Pewnie tylko to co Ty napiszesz jest "święte" i niezaprzeczalne.
Pozdrawiam

Oczywiście. Słowo moda jest święte :D

Tak jak mówisz, to forum :) Więc mam prawo do swojego zdania, a że bzdury piszesz to czułam się w obowiązku Ci to uzmysłowić.

mawi27 - 06-08-2010, 10:00

Torque dostawal lupiez w momencie gdy sie go kapalo w szamponie, gdy bylo za sucho w mieszkaniu, gdy sie stresowal (m.in. przed wystawa), nam powiedziano ze powinnismy go splukiwac woda, badz pozwalac kapac mu sie w jeziorach ze nie jest konieczne kapanie chyba ze sie w czyms usmaruje bo przez wszystkie srodki czystosci zmywamy jego naturalna warstwe ochronna po czym moze wlasnie wystapic lupiez, dodatkowo jest codziennie wyczesywany i dostaje witamyny do jedzonka kerabol (jest to biocyna i cynk) i odpukac na razie jest ok.
A jezeli takie srodki nie pomagaja to najlepiej chyba sie zglosic do weta :)

Zuzka - 15-02-2011, 19:07

Odświeżam wątek :)

Chciałam zapytać co sądzicie o EFA Olie? Wet nam polecił na łupież i się zastanawiam, czy to takie świetne i na serio pomaga? Jedna opinia jest, ale mi to nie wystarczy...

Czy może po prostu podać psu tran? Też zawiera kwasy omega-6 i omega-3, a do tego witaminy A i D.

andre_y - 15-02-2011, 21:01
Temat postu: Lupież po zmianie z RC maxi junior na Brit care lamb & r
Witam ostatnio zmieniliśmy naszemu czekoLabkowi (13 miesiecy) karme z Royal Canin maxi junior właśnie na Brita Care junior Lamb & Rice, postanowiliśmy zmienić karmę bo po Royal Canin coś za bardzo się drapał. Sądziłem, że powinna pomóc zmiana na jakąś karmę mniej uczuleniową, choć oczywiście nie wiem jaki składnik RC powodował to drapanie.
No ale niestety po Brit wystapil straszny problem z łupieżem i skóra się zrobiła tlusta, być może jest to jakiś szok po zmianie karmy, bo zmiana nastąpiła praktycznie z dnia na dzień bo nowa była trochę za późno zakupiona.

Zastanawiam się czy już kupić jakąś inną, czy jeszcze poczekać przy Bricie jest na niej juz dwa tygodnie i jakbym zmieniał to trzeba by się juz w coś zaopatrzyć.

Zastanawiam sie nad Eukanubą large breeds lub Nutra nuggets. Co o tym myślicie ?
Z góry dziekuję za wszelkie rady, pozdrawiam Andrzej

tenshii - 15-02-2011, 21:05

andre_y, proszę używać opcji szukaj.
Temat scaliłam z wątkiem o łupieżu.
W sprawie karm proszę udać się do wątku o karmach :)

Bora - 15-02-2011, 22:17

andre_y, a świąd ustąpił ?
andre_y - 15-02-2011, 23:14

Właśnie miałem ten wątek dać do karm, ale coś mi nie wyszło... pierwszy post tutaj ;)

Świąd trochę ustąpił, nie znaczy, że się w ogóle nie drapie, ale dużo mniej. W tej poprzedniej karmie nie było ryżu w składzie i zastanawiam się czy to nie przez ryż przypadkiem ? Pies nigdy nie miał wcześniej łupieżu, wystąpił teraz po zmianie karmy także to na pewno jest przyczyna

Tak ogólnie to wszystko ok, pies zjada ja bez problemu, kupy ok i gazy bez zwiększonej częstotliwości ;) Tylko ta skóra :(

bietka1 - 16-02-2011, 20:12

Zuzka, o Effa Olie słyszałam, że jest dobry, sama nie stosowałam. A tranu obawiałbym sie trochę, właśnie ze względu na wit. A i D. Łatwo je przedawkować, bo są to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, nie w wodzie - organizm nie pozbywa się ich nadmiaru.
oleska2803 - 16-02-2011, 20:21

nasz wet na sierść polecił nam roboran i rzeczywiście sierść jest ładna, miękka, łupież zniknął. Polecał również mielone siemię lniane lub olej z pestek winogron, ale mówił że siemię lepsze bo bardziej skoncentrowane w nim jest wszystko :)
Zuzka - 16-02-2011, 21:26

bietka1, a jak będę mu dawała po kapsułce? Chociaż nie wiem, czy wtedy by podziałało. Nie chcę przekombinować.
oleska2803, słyszałam też o oliwie z oliwek, ponoć łyżka do karmy wystarczy.

Kupiliśmy też nową karmę, może ten łupież od Pro Plan dla wrażliwców...

bietka1 - 16-02-2011, 22:30

Zuzka napisał/a:
jak będę mu dawała po kapsułce?
ale po co mu dodatkowe witaminy? Skoro je suchą karmę, to ona zawiera wszystkie potrzebne składniki, nie ma sensu kombinować. Ja z okazji łupieżu i nadmiernego liniena podawałam kerabol albo olej z pestek winogron lub olej lniany. Obserwuj malucha, jeśli łupież będzie się utrzymywał, poszłabym do weta. Przyczyn może być wiele, od suchego powietrza w domu do alergii czy infekcji skóry.
Zuzka - 17-02-2011, 09:46

bietka1, byliśmy u weta, ale nic konkretnego nie powiedziała (nawet tego od czego to może być). Zaproponowała Efa Olie. Z tym, że nie wiem, czy po raz kolejny zaufać i kupić coś, co okaże się dużo droższym odpowiednikiem czegoś, co mam w domu ;] Aha, nie drapie się za bardzo, nie ma krostek i skóra jest ładna, nie za tłusta. Sierść mu się błyszczy i nie wypada prawie w ogóle.
joanna - 19-02-2011, 17:04

polecam CANVIT z biotyną i aminokwasami,rezultay widoczne po paru dniach cena ok 10 zł za 50 drazetek ,na 20 kg wagi dawkujemy 1 tabletke dziennie,oprócz tego zawiera szereg witamin
Zuzka - 20-02-2011, 21:28

Jak na razie po łupieżu ani śladu. Piesio został wykąpany i od kilku dni dostaje inną karmę (Versele-Laga Growth). Zobaczymy, czy to się utrzyma :)
Bora - 20-02-2011, 22:18

Zuzka napisał/a:
Versele-Laga Growth

Bento Kronen ? Słyszałam o niej, ciekawa jestem twojej opinii

paulina - 21-02-2011, 10:19

Nasz Figa też miała problemy z łupieżem dostała od weta Gammolen 150 tabletek-30zł. Łupież ustąpił pojawia się tylko po wyczesaniu,ale szybki się chowa :) Raz obsypała się bardzooo, po tym jak ukradła dziecku prince polo :D i pól paczki chipsów :D
mamy też ogrzewanie podłogowe, i co może być przyczyną łupieżu.No i oczywiście sters, jak jedziemy samochodem do lasu to po dwoch minutach jazdy jest cała biała :-o

Zuzka - 21-02-2011, 10:28

Bora, Wedlowi bardzo smakuje (ślinka mu cieknie jak zabieram michę, co mówi samo za siebie), nie ma po niej rozwolnienia (choć kupy teraz robi meeega duże), ani krostki na brzuszku mu nie wychodzą (jak po tańszych karmach), sierść nadal ma błyszczącą i mięciutką (choć to zapewne też sprawka szamponu - szczególnie ta miękkość), łupież zniknął, nie ma pierdów, przynajmniej nie poczułam żadnego (a po Pro Planie bączył, może nie często, ale co jakiś czas, masakrycznie). Jak na razie jesteśmy zadowoleni z tej zmiany ;D
Hektor - 30-05-2011, 21:07

Mój Hektor też dostał niestety łupieżu, aczkolwiek chyba wiem czyja to wina.......moja :< Został wykąpany w szamponie niby przeznaczonym dla szczeniaków, delikatny itd. i od tamtej pory sypie się z niego. Coprawda nie drapie się i ma naprawdę ładną i błyszczącą sierść ale te białe płaty są okropne. Zastanawiałam się czy w takiej sytuacji nie wykąpać go poprostu w samej czystej wodzie, żeby spłukać i łupież i ewentualne resztki szamponu.
Chelsea - 31-05-2011, 09:37

co do szamponów dla szczeniąt mogę polecić Linea Dermatologica Vetriderm firmy Bayer :) szampon rewelacja :)
tuśka - 18-09-2011, 20:04

też borykałyśmy się z problemem łupieżu. wprawdzie Nadia dostawała olej z pestek winogron, ale to nie dawało jakiegoś rewelacyjnego efektu. pewnego razu Nadia dostała łojotoku usznego :( pani weterynarz poradziła nam na ów łojotok sebovet clean (na butelce jest napisane, że działa również na ten paskudny łupież) i nizoral. pani doradziła nam gammolen na poprawę kondycji sierści. od tego czasu sebovet clean jest używany przeze mnie przy każdej kąpieli mojego psiaka. i to + gammolen uwolniło nas od problemu łupieżu :D
Natala - 19-11-2011, 11:47

Moja mała dostała łupież :( mam ją od kilku tygodni w domku wydaje mi się że to może być od tego że w mieszkanku jest ciepło bo zaczął jużsię sezon grzewczy.
Mój wet dał mi szampon bayer vetriderm k-hex antyseptyczny - mam nadzieję że to pomoże
... i kupię chyba nawilżacz powietrza - mi też będzie sięwtedy lepiej spało bo faktycznie takie gorące powietrze nikomu nie pomaga

redmaster - 29-11-2011, 22:10

na łupież i sierść proponuję olej z łososia - sprawdzone !
balbik - 02-12-2011, 20:52

No ja też mam problem :( Fionka jest z nami od 11 dni od kilku dni zauważyłam ,że ma łupież.Karme dostaje tą samą co w hodowli,nic innego do jedzenia nie dostała,nie kompałam jej nie wiem od czego to może byc...Gdzieś się doczytałam,że może to byc też od stresu,że szczeniaczki w nowym miejscu mogą tak właśnie miec.Czy Wam się też cosś takiego obiło o uszy?
Chelsea - 03-12-2011, 09:24

balbik, a jaką karmą karmisz Fionę??
balbik - 03-12-2011, 11:00

Witam Chelsea :)
Fionke karmie karmą BEWI.

[ Dodano: 03-12-2011, 11:02 ]
Dosam jeszcze ,że od czasu do czasu gryzie(skubie)sie przy zadzie i na ogonie.Była odrobaczona,miała wyciśnięte gruczoły....chyba będę musiała się wybrac do weta :(

tusia993 - 26-02-2012, 19:24

My też mamy problem z łupieżem :(
Mauto był odrobaczony, dostał kropelki na koleżanki pchełki na zapas i nic :beated:

Już mi ręce opadają :cring: , zastanawiam się czy młody nie ma uczulenia na karmę??

Karmimy go royaleml dla labkow junior, już nie mam pomysłu co z tym zrobić

[ Dodano: 26-02-2012, 19:26 ]
A i dodam, że miał badany podszerstek na grzybice i nic nie wyszło, kąpaliśmy go w specjalnym szamponie od wetki i nic. najgorzej jest gdy chcę maurunia wyczesać. Wtedy zamiast carnego węgielka mam biszkopicka :cring:

balbik - 26-02-2012, 23:05

tusia993 łupież może byc spowodowany karmą.Moja Fiona też dostała po karmie BRIT zmieniłam na PURINE PROPLAN i problemu nie ma.Często też słyszę,że ROYAL uczula ale to pewnie kwestia indywidualna.Przyczyny łupieżu mogą byc różne-stres,za ciepło w mieszkaniu,alergia...Może spróbuj zmienic karmę i zacznij od takiej dla psów alergicznych i zobacz czy będzie poprawa.Nie ma co się zamartwiac :) Pozdrawiam :)
tusia993 - 27-02-2012, 18:33

Właśnie szukam karmy, bo royal się nam kończy. A jaką onkretnie byś balbik, polecił?
Ewelina - 27-02-2012, 18:49

tusia993, Może spróbujcie Brit care dużo osób poleca :)
tusia993 - 27-02-2012, 19:14

A Purina Pro plan dla psów wrażliwych?
Weronika_S - 27-02-2012, 19:15

właśnie balbik, pisała,że jej suka po Bricie dostała łupieżu,to nie jest karma dla alergików.Dla alergików jest weterynaryjna linia np.RC Skin support albo Hypoalergenic,Purina robi też karmy na różnego rodzaju dermatozy.Tylko zastanawiam się czy na łupież pomoże?
tusia993 - 27-02-2012, 19:19

Już tyle się naczytałam, że mam mętlik w gowie/ Trochę się obawiam brita, ale każdy pies jest inny. skoro mojemu royal szkodzi to może brit mu pomoże.'

Sama już nie wiem.
Czekam na wasze propozycje ;* ;*

Fadkowa - 27-02-2012, 23:30

ja długo szukałam własciwej karmy dla Fadka ma problemy skórne . Wkoncu trafiłam na josere sensi plus polecam:)
balbik - 28-02-2012, 00:05

tusia993 ja poleciła bym Pro plana z łososiem na sam początek bo to jest typowo dla wrażliwych szczeniąt ale zaznaczam,że nie każdy pies chce ją jeśc :confused: Ja też od niej zaczełam i Fionka na początku jadła jakoś a potem zaczęła wybrzydzac choc nigdy nie miałam z nią problemu jeżeli chodzi o jedzenie,ale wpadłam na genialny pomysł i kupiłam Pro Plana kurczka z ryżem dla juniorków i zmieszałam i wsuwa aż się uszy trzęsą :D I jesteśmy na kurczaczku z ryżem i wszystko gra,kupki ok,sierśc super!Ale każdy psiak jest inny dlatego metodą prób i błędów....trzeba sprawdzic co pasuje :)

[ Dodano: 28-02-2012, 00:11 ]
Dodam jeszcze,że po Bricie Fionka nie tylko dostała łupieżu ale kupy robiła 8 razy dziennie i to w zaskakujących ilościach i zamiast przybierac na wadze to zaczęła tracic :< A po Pro Planie jak narazie wszystko się unormowało :) I bardzo bym chciała żeby tak zostało :lookdown:

tusia993 - 28-02-2012, 16:29

Fadkowa, balbik, Dziękuję za podpowiedzi. :)

Spróbujemy pro plana z łososiem, mam nadzieję że młodemu będzie smakować :-P .
Jak na razie z jedzeniem nie ma problemów ;D ;D więc myśle, że powinno być ok.

[ Dodano: 11-03-2012, 20:30 ]
Mauro jest na purinie pro plan z łososiem.
Nadal mieszamy karmę z royalem i powiem, ze już widać różnicę.
Z oczków się nie leje, sierść piękna, błyszcząca i łupież częściowo ustapił.
W zasadzie łupież pojawią się tylko przy czesaniu.
Dziękuję balbik, za pomoc w wyborze karmy ;* ;* ;*

Nikaaa - 27-04-2012, 18:21

A ja mam pytanie czy to możliwe, że krótkortwały silny stres/ekscytacja może skutkować tym, że pies nagle robi sie biały od łupieżu?

Kiedyś podwoziliśmy koleżankę z mojej pracy i ja siadłam z Jesska z tyłu a ona z przodu, przez niecałe 10 minut jazdy Jesska cieszyła się niemiłosiernie i zaczepiała koleżankę próbując przeskoczyć do przodu a ja próbowałam ja odciągnąć, w końcu położyłam ja sobie na kolanach i zaczełam głąskać i nagle zaczeły z niej wychodzić tony łupieżu niewiadomo skąd..

Dzisiaj u weta podobna sytuacja, stała na stole a wet ściagał jej płyn z brzucha, stała spokojnie merdając ogonem, a ja ją głaskałam i nagle zrobiła jej sie wielka biała łupieżowa plama w miejscu w którym ja miziałam.

Czy to mozliwe że tak krótkotrwały stres wywołuje aż tak silną reakcję?

Dokite - 27-04-2012, 20:00

Nikaaa, my kiedyś zauważyliśmy, że Zargo po jeździe samochodem był wysypany. Teraz się już przyzwyczaił i nie mamy tego problemu.
Ale po zbyt skoncentrowanym szamponie, na drugi dzień wygląda jakby się w mące wytarzał :doubt:

neravia - 27-04-2012, 21:19

Nikaaa napisał/a:
A ja mam pytanie czy to możliwe, że krótkortwały silny stres/ekscytacja może skutkować tym, że pies nagle robi sie biały od łupieżu?

na 100% tak!
zauważyłam to przy swoim poprzednim psie i rozmawiałam o tym z kilkoma weterynarzami i potwierdzili to. Na przykład kiedyś z moim poprzednim psem pojechaliśmy (autobusem) na zabawę Pedigree, były konkursy, zabawy a przede wszystkim masa psów dookoła... i zaraz wysypało mi psinkę.

ewela_emi - 27-04-2012, 23:55

tusia993 napisał/a:
My też mamy problem z łupieżem :(
Mauto był odrobaczony, dostał kropelki na koleżanki pchełki na zapas i nic :beated:

Już mi ręce opadają :cring: , zastanawiam się czy młody nie ma uczulenia na karmę??

Karmimy go royaleml dla labkow junior, już nie mam pomysłu co z tym zrobić

[ Dodano: 26-02-2012, 19:26 ]
A i dodam, że miał badany podszerstek na grzybice i nic nie wyszło, kąpaliśmy go w specjalnym szamponie od wetki i nic. najgorzej jest gdy chcę maurunia wyczesać. Wtedy zamiast carnego węgielka mam biszkopicka :cring:

też mieliśmy problem z łupieżem po royal'u, weterynarz stwierdził, że może być uczulona na kurczaka który znajduje się w tej karmie. Zmieniliśmy karmy i dopiero przy zakupie Taste Of The Wild problem się rozwiązał. Dziś jestem pewna na 100%, że Emi jest uczulona na kurczaka i zboża, które znajdują się w karmach. Na szczęście w TOTW nie ma żadnych zbóż. Na dzień dzisiejszy łupież pojawia się tylko i wyłącznie przy stresujących sytuacjach i zbyt dużej ekscytacji. Co do szamponów - też mieliśmy polecony specjalny szampon, który niestety nie pomógł, ba nawet łupieżu było jeszcze więcej. Polecam do kąpieli szare mydło w płynie.

Nikaaa - 27-04-2012, 23:59

neravia napisał/a:
Nikaaa napisał/a:

na 100% tak!
zauważyłam to przy swoim poprzednim psie i rozmawiałam o tym z kilkoma weterynarzami i potwierdzili to. Na przykład kiedyś z moim poprzednim psem pojechaliśmy (autobusem) na zabawę Pedigree, były konkursy, zabawy a przede wszystkim masa psów dookoła... i zaraz wysypało mi psinkę.
Dzięki za odpowiedź :)
Tak mi sie właśnie wydawało, bo Jesska nie ma problemów z łupieżem, więc wszystko wskazywało na to, ze tak gwałtowanie reaguje na stres. Nie chciało mi sie tylko wierzyć, że nawet tak krótkotrwały stres może wywołac łupiez :)

ewela_emi - 28-04-2012, 00:08

Nikaaa napisał/a:
neravia napisał/a:
Nikaaa napisał/a:

na 100% tak!
Dzięki za odpowiedź :)
Tak mi sie właśnie wydawało, bo Jesska nie ma problemów z łupieżem, więc wszystko wskazywało na to, ze tak gwałtowanie reaguje na stres. Nie chciało mi sie tylko wierzyć, że nawet tak krótkotrwały stres może wywołac łupiez :)

niestety może :( u nas już wejście do samochodu jest bardzo stresujące i momentalnie Emi obsypuje się łupieżem u weterynarza dzieję się tak samo, przed wejściem do kliniki robi się cała biała...

Karoola - 30-04-2012, 22:29

Nikaaa, Browniemu też się tak zdarzyło. Myślałam, że mój pies jest "stresoodporny", zawsze jest wyluzowany itp, ale jak pojechaliśmy na obóz i umiejscowiliśmy się w pensjonacie (gdzie jeszcze był obcy pies), ja się rozpakowywałam, nagle patrzę, a B. bielutki :beated: .. Ale to tylko taka jedna sytuacja, więcej sobie nie przypominam... I czasami ma malutki łupież po furminatorze.
Mala - 12-05-2012, 16:21

Od dziś przestawiamy naszego szczeniaka z Puriny pro plan na Acanę. Po purinie miała mały łupież i cały czas sie drapała. Z rana do puriny dosypalismy ( taką mniejsza garstke) Acany, a po południu łupieżu było już duzo i siersc zrobiła się taka matowa. Czy to mozliwe że organizm naszej Mali zaaragował tak szybko oraz po jakim czasie może być zauważalna jakaś poprawa. Bo rozumiem ze nie z dnia na dzień to raczej nie ;)
Ewelina - 12-05-2012, 18:18

Mala, może problem tkwi w kurczaku a nie w karmie czy purina była z kurczakiem i czy teraz kupiliście acane z kurczakiem?
Mala - 12-05-2012, 19:42

Purina była na bazie jagnieciny i cały czas się drapała. Acana jest na bazie kurczaka i drapie się jakby mniej hymm dziwne :-o Szukaliśmy karmy dla szczeniaka na bazie lososia ale tego to jak na lekarswo. Wszystkie karmy z lososiem są tylko dla starszaków :-P m.in acana pacyfika
ewela_emi - 12-05-2012, 23:31

Cytat:
Mala, sunia rozumiem jest odrobaczona? i pchełek też nie ma? W Purinie występuje kukurydza, która mogła przyczyniać się do wystąpienia łupieżu oraz nadmiernego drapania się.
Mala - 13-05-2012, 10:26

Zgadza się sunia odrobaczona i pchełek też nie ma. Wet powiedział ze jest jeszcze za wczesnie by spryskać ją jakims preparartem na pchły i kleszcze ale cały czas to mamy na uwadze. Wspominał coś o 8, 9 tyg.

O kukurydzy to nie wiedzieliśmy ze może uczulać. Wszedzie tylko piszą o białku z kuraka :-P W ulotce od acany napisali coś o indeksie glikemicznym. Poniewiaż w purinie był ryz i kukurydza to indeks wynosi odpowiedni dla ryżu 70 a kukurydzy 65. Natomiast dla parowanego owsu indeks wynosi 42. Wiec może cos w tym musi być.

Ania_Z - 13-05-2012, 14:47

Nie jest za wcześnie na ochronę przed kleszczami i pchlami. Advantix można juz stosowac po 7 tygodniu.
Karoola - 14-05-2012, 15:56

Mala, a od kiedy macie sunię? I co jadła u hodowcy?
Mala - 15-05-2012, 07:14

Sunia nie jest niestety z hodowli, urodziło się łącznie 9 piesków ;( wiec na moje pytanie jaką karmę pani karmi pieski to otrzymałem odpowiedz " jakąś taką z napisem junior " ;P .
Ale przyznam ze zaczynam widziec znaczna poprawe po Acanie. Sierść zaczyna lśnić a łupiez powoli juz znika,jeszcze takie małe białe kropki zostały oraz musimy sie pozbyć drapania za uchem. Pewnie preparat na pchełki pomoże:) . A Mala jest u nas juz 2 tyg.

Karoola - 15-05-2012, 16:39

Mala, może być też tak, że zmiana środowiska, rodziny, karmy spowodowała łupież, a nie uczulenie. Skoro na acanie jest dobrze, to się cieszę, ale możliwe jest, że młoda wcale nie ma uczulenia, wiec się nie martw.
Mala - 25-05-2012, 19:58

No i temat powrócił jak bumerang. Łupież pojawił się ponownie tak jak i drapanie. Mala zaczyna też wybrzydzać i nie dojada całej porcji która dostaje. A już zakupilismy worek 13 kg :beated: Chyba bedzie trzeba naszą mała piranie wykąpać bo i sierść na grzbiecie tak jakby była sklejona oraz jest szorstka
Zgaga - 12-06-2012, 20:06

Moja Bunia (8mscy) też ma łupież-jest czarna więc dobrze widać. Czytałam i słyszałam od dwóch wetów, że labusie często cierpią na atopowe zapalenie skóry oraz różne alergie. Jedna pani weterynarz doradziła mi dodawać do karmy po kilka kropel oleju słonecznikowego bądź z wiesiołka na karmę. I coś w tym jest bo kiedy gotuję Buśce ryż z z ćwiartkami to dodaję olej i wówczas widzę natychmiastową poprawę. Czasem z lenistwa i braku czasu kupuję gotowce, nie zawsze szlachetne, i od razu widze pogorszenie stanu skóry. Dodam jeszcze, że Bunia jest z dobrej hodowli, w której to właścicielka tylko tak karmiła swoje maleństwa a cały jeden pokój pełen był pucharów, pucharków i wstążeczek róznego rodzaju. Pieski piękne i zdrowe. Tylko należy pamiętać o wapniu, np. kurze nóżki albo jakieś tabsy - ale to niechętnie jedzą.
mibec - 15-06-2012, 14:10

Zgaga napisał/a:
kupuję gotowce,
tj? Dobrze dobrana sucha karma nie powinna wywolywac u psa lupiezu, chyba ze kupujesz "smieciowa" karme typu Pedigree czy Chappi.
Zgaga napisał/a:
Bunia jest z dobrej hodowli
co to za hodowla?
kimsi_3 - 16-06-2012, 09:17

Moja Kida od szczeniaka na Royalu... Do 6 miesiaca życia. Okazało się,że royal uczulił Ją i stała sie alergikiem na drób. Próbowaliśmy różnych karm i barfa. Łupież niestety nadal się pojawia. Dodajemy olej z łososia czy lniany.
Kida jest trudnym psem. Więc mowa o jedzeniu jednej karmy niema tutaj miejsca. Jej stan skóry był idealny tylko przy barfie. Acana rybna tez nie jest najgorsza ale mimo wszystko ten łupież troche wychodzi podczas czesania.

nathaliena - 14-07-2012, 21:29

dziewczyny, czy ten słynny olej z łososia pomagał Waszym psiakom również przy łupieżu? Bajeczka jest cała bielutka, sierść ma w kiepskim stanie, do tego ten łupież. Weterynarz zalecił, by zaopatrzyć się w jakiś spomagający sierść preparat. Możecie coś polecić?
neravia - 14-07-2012, 22:21

nathaliena, nam pomogło, chociaż Kami miała łupież zawsze przejściowy tylko przy zmianie karmy, ale sierść po oleju zdecydowanie się poprawiła, plus do tego raz tygodniowo żółtko z jajka.

[ Dodano: 14-07-2012, 22:22 ]
podawałam olej z łososia, gdy się skończył to dostawała olej z pestek winogron ale efekty lepsze widziałam po tym pierwszym ;)

Karoola - 15-07-2012, 11:26

nathaliena, nienasycone kwasy tłuszczowe! Czyli albo oliwy, z winogron, wiesiołka, ogórecznika itp (na dłuższą metę w większych ilościach mogą zaszkodzić psiej wątrobie, bo roślinne) i pochodzenia zwierzęcego - tran i olej z łososia (bezpieczne dla wątroby).
Klauzunka - 15-07-2012, 13:39

nathaliena napisał/a:
dziewczyny, czy ten słynny olej z łososia pomagał Waszym psiakom również przy łupieżu? Bajeczka jest cała bielutka, sierść ma w kiepskim stanie, do tego ten łupież. Weterynarz zalecił, by zaopatrzyć się w jakiś spomagający sierść preparat. Możecie coś polecić?

Stosowałam kiedyś olej fish4dogs ale jakichś spektakularnych efektów nie było. Owszem sierść piękna, świecąca ale łupież jak był tak był. Wydaje mi się, że te wszystkie oleje to są fajne w przypadku jak psiak ma już niezłą kondycję skóry, włosa i żeby jeszcze coś dolepszyć, matowej sierści nadaje połysk - ale efekty widać przy długofalowym stosowaniu. Ja polecam efa olie - co prawda łupież nie zniknął jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki ale po miesiącu już było widać, że to działa, czego nie mogę napisać o oleju, bo z łupieżem nie radził sobie w ogóle.

belly - 30-07-2012, 14:32

Mój Baster walczy z łupieżem co roku w okresie wiosenno-letnim. Przetestowaliśmy różne karmy, szampony i nic nie pomogło. Pies drapał się non stop, aż do powstania ran na grzbiecie. Wtedy wet wpadał na pomysł pobrania zeskrobin i za każdym razem wychodziła inna bakteria lub grzyb. W końcu wet dał za wygraną i posłuchał mojej sugestii na temat alergii na grzyby i pleśnie. Chyba po kolejnym "innym" wyniku zeskrobin zrozumiał, że zakażenie skóry jest wtórne i nie stanowi przyczyny kłopotu. W tym roku potulnie zaczął leczyć alergie, w którą sam niebardzo wierzył i pierwszy raz Basterek ma piękną, lśniącą sierść z minimalnym łupieżem bez łysych placków i ran od pazurów :)
Nam się udało znaleźć przyczynę, dość nietypową jak dla psiaka. Ale może warto czasem odejść od standardów żeby ulżyć swojemu podopiecznemu.
Na początku warto zwrócić uwagę np. czy problemy występują sezonowo, czy pokrywa się ten czas z okresem zwiększonej intensywności jakiś alergenów itp.

Sama zajmuję się leczeniem ludzi a nie zwierząt i pewnie dlatego znalazłam "ludzki" problem mojego psa :)

arek58 - 06-09-2012, 05:21

Witam , Gizmo tez obsypala sie lupiezem :( . Wczesniej byla na zwyklym brit-ie junior i lupiez byl spory teraz lecimy na brit care i na poczatku owszem wydawalo mi sie, ze lupiez zmalal, ale teraz wrocil ze zdwojona sila. Na przekaski dostaje kosci prasowane, uszy lub kosci wedzone, a na szybko jakas marchewke. Myslalem o kupnie oleju z lososia z Brit-a, ale po przeczytaniu postow malo osob go poleca, do veta nie chce isc bo wedlug niego wszystkie karmy oproch RC, Eukanuba i Hils to smieci. Co moglibyscie polecic? Moze jakies witaminki? Dodam ze konczymy juz worem i mamy juz nastepny.
donia457 - 08-09-2012, 23:02

arek58, polecam szampon dr.Seider hipoalergiczny,kupilam go u nas u weta :) naprawde jest bardzo dobry ;D
fadziochowa - 09-09-2012, 20:08

My od tygodnia dajemy Fadziochowi kilka kropli oleju z pestek winogron i rany na grzbiecie ( co prawda malutkie) powoli się goją, nowych nie ma :-P Zobaczymy jak będzie dalej...bo nieszczęsny łupież jeszcze się utrzymuje. :confused:

donia457 napisał/a:
polecam szampon dr.Seider hipoalergiczny

Nam poleciła nasza pani weterynarz...sierść piękna i błyszcząca ale u nas na łupież nie działa :(

donia457 - 09-09-2012, 21:51

fadziochowa napisał/a:
sierść piękna i błyszcząca ale u nas na łupież nie działa

nam pomogl :)

Chelsea - 10-09-2012, 09:39

my na przemian używamy oleju z Brit i olej z ogórecznika :)
Klauzunka - 10-09-2012, 19:01

arek58 napisał/a:
Witam , Gizmo tez obsypala sie lupiezem :( . Wczesniej byla na zwyklym brit-ie junior i lupiez byl spory teraz lecimy na brit care i na poczatku owszem wydawalo mi sie, ze lupiez zmalal, ale teraz wrocil ze zdwojona sila. Na przekaski dostaje kosci prasowane, uszy lub kosci wedzone, a na szybko jakas marchewke. Myslalem o kupnie oleju z lososia z Brit-a, ale po przeczytaniu postow malo osob go poleca, do veta nie chce isc bo wedlug niego wszystkie karmy oproch RC, Eukanuba i Hils to smieci. Co moglibyscie polecic? Moze jakies witaminki? Dodam ze konczymy juz worem i mamy juz nastepny.

Olej z łososia nie zwalczy łupieżu. Nie zwalczy go też oliwa - z czegokolwiek by nie była, nie zadziała żaden szampon - obojętnie jak specjalistyczny i drogi. Jeżeli psiak po drugim worku karmy ma łupież to po pierwsze odstaw wszystkie dodatkowe sprawy - kości, uszy. Tudzież inne przekąski - psiak ma lecieć na samej karmie. Jak nadal będzie łupież to znaczy, że ta karma mu nie służy. To nie musi być cała karma - wystarczy, że psiak nie toleruje jakiegoś w niej składnika.
Dla przykładu moja była od szczeniaka na jednej karmie i było super. Chciałam przedobrzyć - coby coś droższego (stawiłam na royal),potem coś bezzbożowego (kupiłam wolsblut). I w jednym i w drugim przypadku odbiło mi się to czkawką.
I po jednej i po drugiej zmianie około 2-3 m-ce walczyłam z łupieżem - moja Teq była dosłownie biała!

Dzisiaj jak na mojej Teq pojawia się łupież to wiem, że przesadziłam z jakimiś smakołykami.

arek58 - 17-09-2012, 17:53

oki to jak odstawie wszystkie przekaski to w nagrade czy w formie przekaski podawac tylko i wylacznie karme czy moze byc np marchewka kilka osob sprawdzila szampon wiec i moze i Gizmo sprobuje zaczne kontrolowac produkty ktore dostaje labek i moze znajde przyczyne lupiezu ewentualnie zaczniemy szukac nowej karmy :)
siulentas - 12-06-2013, 23:27

Wallusiek przyjmuje tyle lekow na swoja przypadlosc ze dostal teraz lopiezu,schudl dosc bo 5 kg i siersc sypie sie jak przy wielkim linieniu ehhh :(
Edyta383 - 18-03-2019, 18:50

Cześć Wam,

Pozwolę sobie odkopać trochę ten stary wątek. Przeprowadziliśmy się niedawno z domu do bloku. Wydawać by się mogło, że pies od razu zaakceptował nowy teren i całkiem dobrze zniósł zmianę, ale dzisiaj u weta usłyszałam, że łupież, który u niego się pojawił może być wynikiem stresu.

Faktycznie doczytałam i podają np. tutaj: https://www.wyszczekany.pl/lupiez-u-psa/, że to może być od zmiany warunków otoczenia, ale... mam wątpliwości. Pies jest radosny i nie wygląda na zestresowanego. Nie zostaje sam w domu (pracuję zdalnie), dlatego też taka diagnoza wydaje mi się dziwna.

Pytam bo... póki co mam ograniczone zaufanie do Pani weterynarz (to dopiero nasza druga wizyta w nowym miejscu), a wiem, że z weterynarzami bywa bardzo różnie. Macie jakieś doświadczenia w tym temacie?

Z góry dziękuję za pomoc!

aganica - 19-03-2019, 15:19

Przyczyn może być wiele. Na pewno zmiana domu na mieszkanie w bloku ma znaczący wpływ. Inna cyrkulacja powietrza, inne ogrzewanie. Mieszkając w domu z podwórkiem na pewno pies więcej przebywał na zewnątrz /większy podszerstek/. Stres ma bardzo duże znaczenie. Możesz tego nie zauważyć ale.. nowe otoczenie, nowe zapachy, inne dźwięki. To wszystko wpływa na psychikę psa.
Dla przykładu ; mój Loviasty - kochał wystawy, kochał się pokazywać i pracować z przewodnikiem, jednak...po każdej wystawie był obsypany "mąką" . Stres tak na niego działał.

Julita J. - 26-03-2019, 15:06

Aga, a jak długo miał taki łupież w wyniku stresu? I czy znikał samoistnie?
aganica - 01-04-2019, 16:46

Julita J. napisał/a:
jak długo miał taki łupież w wyniku stresu? I czy znikał samoistnie?
Wieczorem, po powrocie do domu już był zsypany. Przecierałam wodą z octem / dla poprawienia własnego samopoczucia/ Rano nie było śladu po łupieżu. Gdy pies wypoczął , zjadł kolację i wyspał się .
denispoitras - 14-04-2019, 14:15

Może szampon jest nieodpowiedni? u nas tak było jakiś czas. Teraz mamy taki szampon nawilżający Supreme z firmy Selecta htc no i zdecydowanie poprawa jest, nie dość że sierść bardzo miła w dotyku to łupież zniknął. A no i ma w składzie D-panthenol więc łagodzi i przyspiesza regenerację naskórka.
adresprzema - 14-04-2019, 17:12

Mam pytanie do administracji.
denispoitras, napisał na forum 6 postów i wszystkie bez wyjątku były kryptoreklamą.
Dlaczego nie banujecie na stałe takich użytkowników?
Ja dla pewności zrobił bym jeszcze bana na IP, jeżeli pisze ze stałego.