Ryniu - 24-02-2009, 12:13 Temat postu: Psy ratownicze.Psy ratownicze to fascynujący temat. Cieszymy się bardzo, kiedy czworonogi ratują ludzkie życie.
Lecz pies nie jest sam, to ciężka praca jego przewodnika. Zawsze byłem pod wrażeniem Joanny Hewelt z OSP w Gdańsku w związku z tym chciałem umieścić tutaj kilka fajnych linków.
a na początek mój ulubiony film z jej Ludwikiem:
Bardzo mnie to interesuje.gusia1972 - 24-02-2009, 13:02 świetny film ! super ! BarbaraS - 27-02-2009, 22:52
Jagusia napisał/a:
Bardzo mnie to interesuje.
Natknęłam się na takie coś:
http://www.psiratownicy.p...1,1421,ant.htmlJagusia - 28-02-2009, 10:23 Dziękuję!antarkowa - 13-04-2009, 10:24 fajnie, piesek ma tyle ruchu i zabawy, a właścicielka wcale się nie rusza... anna34 - 17-07-2009, 11:31 A ja chciałam sie zapytać o coś co mnie zastanawia od paru dni.
Mianowicie Chopper ma totalnego bzika na punkcie wody,pływania za aportem(zawsze przypłynie z nim,ale nie zawsze jeszcze odda).Ostatnio zauważylismy,że on zaraz wskakuje do wody i płynie w kierunku ludzi,którzy właśnie wskoczyli do wody,żeby sobie popływać.Moje pytanie to czy on traktuje tych ludzi jako aport ,czy może nadawałby się na psa ratownika po głębszym szkoleniu .
Może ktoś spotkał się już z czymś takim,dodam jeszcze,że on bardzo obserwuje wszystko co dzieje się w wodzie kawałek od niego,czyli bawiace się dzieci,pływające,ale do nich nie podpływa tylko do tych co akurat wskoczyli do wody.qAulinkA - 15-08-2009, 22:49 Gdy 1 raz pokazano mnie ten film [ dziękuje Ryniu, ] byłam w szoku, nie wiedziałam że pies może tak bezgranicznie skupiać uwagę na wlascicielu, wiedziałam że ja bym tak nigdy nie dała rady...
Wiem że mój pies nie będzie psem ratowniczym, ale to jak skupia się przy każdym wydanym poleceniu to jak bez trudu się uczy zainspirowało mnie do tego by uczyć go coraz więcej, od jakiegoś czasu zaczynamy trenować i codziennie robimy większe postępy, teraz jestem świecie przekonana ze on ufa mnie i ja jemu .. mam nadzieje że jego zaangażowanie i moje chęci doprowadzą do czegoś podobnego.
Moja koleżanka o ile jej aparat nie zawali, to nakręcimy filmik pokaże wam narazie nasze mini [ chodź dla mnie ogromne] postępy, ale nie obiecuję bo nie wiem co będzie z aparatem Ewelina - 16-08-2009, 00:31 Jedyne co mogę napisać ''SUPER''Tonus - 16-08-2009, 09:48 podoba mi sie bardzo ten filmik jak i reszta jestem pod wrażeniem Huberto - 16-08-2009, 23:28 Extra wszystkie filmikiLeonek - 04-05-2010, 13:46 Witam.
Znowu nasz rodak w światowej czołówce. Andrzej Górowski z psem Basterem zajęli 5 miejsce na 80 zespołów...
http://psy-ratownicze.eu/...hp?id=5&art=136Ewelina - 04-05-2010, 14:17 Wspaniale Wielkie brawa dla nich Kofi - 04-05-2010, 16:08 Wspaniałe, niesamowite sztuczki oraz więź między nimi... Ogromne Brawa!witch - 10-01-2011, 01:00 No właśnie dziś w przedszkolu Pani nas zapytała,czy nie chciałybyśmy się szkolić jako pies ratownik.Znaczy Gaja jako pies ratownik,a ja tylko Jej pomagier.gusia1972 - 10-01-2011, 08:21 witch, to super ja z moimi dziewczętami też rozpoczęłam przygodę z ratownictwem Kala latem szkoliła się na wodnego ratownika a od września przeszłyśmy na poszykiwania w terenie witch - 10-01-2011, 11:13 gusia,błagam!Napisz mi,jak to wszystko wygląda-ile trwa taki trening,i najważniejsze-co potem?gusia1972 - 10-01-2011, 14:01 witch, cięzko tak uogólnić każda grupa trochę inaczej ćwiczy
długość naszych treningów zależy od ilości psów na danym treningu ... chyba że przyjdzie dwóch instruktorów prowadzących to szybciej
jak trening wygląda to zobaczysz jak pójdziesz a co potem .... to zależy - jak wsiąkniesz to można przystąpić do grupy poszykiwawczej, zdać państwowy egzamin i w razie konieczności szukać zaginionych
na początku zawsze się zaczyna od hobby
ja na razie traktuję to jako hobby jeszcze jedno zajęcie zaciśniające moje relacje z psami moimi witch - 10-01-2011, 17:08 a ile miały psiaki jak zaczęłaś?Ile taki trening kosztuje?Jakie wymagania musisz spełniać żeby przystąpić do takiej grupy?Przepraszam,ale jesteś jedyną osobą która może mi konkretnych informacji udzielic inkapek - 10-01-2011, 19:59 kagan, fajnie że się w to wkręcacie. Ja tu na zadupiu nie mam żadnych perspektyw i puki Hubert mały nie mogę sobie pozwolić na dłuższe wyjazdy. Mam nadzieję jednak że od jesieni już to się zmieni gusia1972 - 10-01-2011, 23:17 o dokładnie - zobaczenie jak pies naturalnie chwyta wiatr z zapachem i pędzi do pozoranta jest bezcenne
a laby to w tym w ogóle są genialne Kala za pierwszym szukaniem załapała jak poczuła człowieka teraz to jak poczuje to gna a ja nogi gubię
Vivka za drugim treningiem ładnie poszła i się pobawiła z pozorantem ... za pierwszym razem znalazła ... ale nie chciała podejść do leżącego, ale w między czasie socjalka była z obcymi i pies już się tak nie boi kagan - 10-01-2011, 23:28
inkapek napisał/a:
a tu na zadupiu nie mam żadnych perspektyw
Cóż jeśli chodzi o Szczecin to śmiało można użyć tego samego określenia, ja z OSP próbowałem się skontaktować jeszcze jak Astor miał kilka miesięcy ale nie było żadnego odzewu, kilka osób próbowałem namówić na konkursy retriwerów ale nic z tego nie wyszło a samemu sie kiepsko ćwiczy. Teraz nadarzyła sie okazja bo z OSP Szczecin wydzieliła sie grupa młodych ludzi i w innej jednostce próbują działać. Zobaczymy jak się dalej to potoczy...inkapek - 11-01-2011, 09:21
kagan napisał/a:
kilka osób próbowałem namówić na konkursy retriwerów
między innymi nas ale wyszedł brzusio i nie wypaliło nic. Mam nadzieję że już niedługo będę miała możliwość działania z Nerisem bo po to go kupiłam. A że jestem w tym zielona jeszcze to bardzo chętnie bym się od kogoś bardziej doświadczonego nauczyła.witch - 11-01-2011, 15:47 No dobra Kochani,dziękuję Wam bardzo za informację.Niedługo okaże się czy w Szczecinie będę na dłużej czy nie,a jeśli tak-to widzimy się na miejscu!Grapy - 11-01-2011, 19:17 gusia1972, kiedy i gdzie chodzicie na takie zajęcia? Może też bym się wybrała pooglądac mala85 - 11-01-2011, 19:55 Grapy, no kurcze mogłabyś ze swoją rodzinką cosik podziałać Grapy - 11-01-2011, 20:10
mala85 napisał/a:
Grapy, no kurcze mogłabyś ze swoją rodzinką cosik podziałać
Dlatego ponawiam pytanie : Kiedy i gdzie? gusia1972 - 11-01-2011, 23:55 Brygida ja Cie interesuje ratownictwo to dam Ci znać o treningu ratownicze są płynne ... znaczy się na forum piszemy kiedy i gdzie
też masz dwa retrievery a one to lubią Grapy - 12-01-2011, 17:20 gusia1972, to daj mi znać proszę,bo Grapek już w zeszłym roku z wody ładnie mnie wyciągał bartez - 20-05-2011, 08:23 A czy w wawie jest możliwość podszkolenia psa pod kontem poszukiwania w terenie ? szukałem na necie ale nic nie znalazłem . Może jest ktoś kto dla zabawy sam szkoli psa ?
Ratownikiem raczej nie zostanę ale bardzo często jestem u puszczy kampinoskiej i już trzykrotnie znalazłem się w sytuacji w której psi nos bardzo by się przydał ,2 razy chodziło o dzieci które zgubiły się podczas zbierania grzybów i raz dziecko oddaliło się podczas grilowania . Wtedy miałem amstafa i nawet mowy nie było o zabieraniu jej do lasu z powodu nadzwyczajnego lenistwa o szkoleniu nawet nie myślałem . Teraz mam labka , psa bardzo często będę miał ze sobą i coś mnie naszło na takie szkolenie
Ja pod kontem ratownictwa byłem wyszkolony już kilkanaście lat temu , nadal uczestniczę w kursach i szkoleniach , kilkukrotnie brałem udział w akcji po wypadku lawinowym , kilkukrotnie sam prowadziłem poszukiwania w tatrach i parę razy w nocy wychodziłem w góry żeby sprowadzić turystów do schroniska , tylko węchu mi brakuje Może kiedyś to się jeszcze przyda , wystarczy podszkolić psabaska - 04-09-2011, 12:39 skontaktuj sie z grupa ratowniczą PSP, to zawodowa grupa (zawodowi strazacy), nie wiem czy ćwiczą z cywilami.
Jest tez osp Wesoła, jest OSP z Łodzi, była kiedys grupa z PCK, nie wiem czy jeszcze działa. Google pomoże, bo nie mam z nimi kontaktu, widujemy sie wyłacznie na szkoleniach i egzaminach.
W akcjach na terenie kraju bedziesz mogl brac udział wyłacznie po zdaniu przez ciebie i psa egzaminu panstwowe PSP (osobno teren osobo gruzy-mozna robic tylko jedną ze specjalności lub obie na raz) i po ukończeniu szkolenia podstawowego w strazy pożarnej, chodzi głównie o BHP. Bez tych papierów nikt cię nigdy nie weźmie do żadnej akcji.
Akcje poza krajem sa sprawą na razie zamknięta przez przepisy na poziomie ustawy: jeżdżą wyłacznie ratwonicy z PSP.
Szkolenie o tyle trudne, że nie zrobisz psa ratwoniczego sam, musisz mieć grupę. Podstawowe posłuszeństwo, psa odważnego, socjalnego, ciekawskiego, chetnego do zabawy z obcymi. To tak bardzo w skrócie.
[ Dodano: 04-09-2011, 13:24 ]
przepraszam za post pod postem , ale juz nie da sie edytowac.
Chodziło mi o GPR Warszawa z PSP
tu jest strona z przydatnymi linkami, nie wszytskie sa aktualne:
http://www.ratownicy.org/forum/viewtopic.php?t=847
lub skontaktuj sie z Krajowym centrum Koordynacji Ratownictwa i Ochrony Ludności, ul. Podchorązych 38 w Warszawie. POwinni ci podac kontakty do najbliższych aktywnych grup (bo jest wiele takich co były a ich nie ma)Karoola - 10-09-2011, 15:34 Chciałabym zaprosić wszystkich na VI Mistrzostwa Polski Psów Ratowniczych i Pracujących w Wodzie
17 września 2011r, Dąbrowa Górnicza (plaża Pogoria III) My też tam będziemy (nawet startować - w konkurencji weteranów trzymajcie kciuki!)
http://www.woprdg.com/sekcjapsow/Chelsea - 10-09-2011, 15:42 Karoola, trzymamy kciuki za Was ktosia - 10-09-2011, 16:40 Karoola, jasne że będziemy trzymać! A w sumie to nawet ubzdurałam sobie, że pojedziemy pokibicować, ale niestety mamy w ten dzień szkolenie. Także siedząc na wykładach będziemy mocno zaciskać kciukiagusia1974 - 10-09-2011, 19:41 Karoola, powodzenia Gocha2606 - 16-09-2011, 16:25 Karola, będę kibicować osobiście -wpadnij po zawodach do nas się przywitać Karoola - 16-09-2011, 22:31 Gocha2606, bardzo mi miło! Pewnie, że wpadnę mibec - 17-09-2011, 00:00 Karoola, my też trzymamy kciuki Karoola - 17-09-2011, 19:57 mibec, dzięki, przydały się! W naszej klasie weteranów były co prawda tylko dwa psy, ale jestem niezmiernie dumna, bo zdobyliśmy 1 miejsce!!! Browni spisał się znakomicie!agusia1974 - 17-09-2011, 20:36 Karoola, gratuluje.ktosia - 17-09-2011, 22:09 Gratulacje Ryniu - 17-09-2011, 23:21 Karoola, gratulacje mibec - 18-09-2011, 00:43
Karoola napisał/a:
zdobyliśmy 1 miejsce!
gratuluję Gocha2606 - 18-09-2011, 00:51 Ja też gratuluję bardzo mocno, zasłużyliście na laury - a na dowód tego jutro wrzucę krótki filmik z zawodów Ewelina - 18-09-2011, 00:53 Wspaniale. Moje gratulację Karoola - 18-09-2011, 20:12 Ludziska, wielkie dzięki! Jestem taka szczęśliwa!
Gosiu, byłabym bardzo wdzięczna, bo ja nie miałam żadnego aparatu... Jak zdobędę focisze od innych ludzi, wstawię do galerii.
Dzięki jeszcze raz,
KaroGocha2606 - 18-09-2011, 21:09 Obiecany filmik z zawodów:
A foteczki wrzucę jak tylko je trochę uporządkuję. ktosia - 18-09-2011, 21:21 super filmik jeszcze raz gratulacje dziewczyny!Karoola - 18-09-2011, 22:10 Gocha2606, dzięki wielkie!
Jezu, jak ja pływam... Siostra (notabene pływaczka, mistrzyni Polski itp) mnie wyśmiala jak wyszłam z wody A tak się starałam, w wakacje brałam u niej korepetycje
Dzięki jeszcze raz, fajnie wyszło Labradore - 18-09-2011, 22:30 Karoola, woda ciepła była ?
ale kontrast. Browni i nowofundlandy Karoola - 18-09-2011, 23:02 Labradore, po to się ma piankę ;p
Akurat treningi mamy zazwyczaj popołudniu, więc woda się zdąży nagrzać, a na mistrzostwach nie dość, że przed południem, to jeszcze temp, powietrza całkiem wysoka, więc woda wydawała się jeszcze zimniejsza Ale jak już się wejdzie, to się nie chce wychodzić
Browni był jedynym labkiem Za rok może będzie nas labów więcej Labradore - 18-09-2011, 23:06 no właśnie tak patrzyłam i sie nie dopatrzyłam innego laba, Browni świetnie rase reprezentował Paseczka - 28-01-2012, 19:03 A my się pochwalimy... dostałyśmy propozycję udziału w testach IRO z Almą.Ryniu - 28-01-2012, 19:50 Paseczka, fantastycznie, tylko się nie waż nie skorzystać. Wierzę w Almę Paseczka - 28-01-2012, 19:55 Ja to się boję, bo dopiero startuje z jej szkoleniem...
Egzamin jeszcze nie wiem gdzie i kiedy, ale podobnież niedługo
Jak mówi instruktor " jak śnieg stopnieje, to wtedy jedziemy"
Wolałabym poczekać, przecież są nie raz, ale mi nie dają..
Książeczka psa ratowniczego ma być wystawiona na dniach...
Ale to jeszcze dziecko...aganica - 28-01-2012, 20:10
Paseczka napisał/a:
" jak śnieg stopnieje, to wtedy jedziemy"
Zamarzniecie przecież Ryniu - 28-01-2012, 21:36 Paseczka, jak chcecie być ratownikami, to żadna pogoda nie może być zła Dacie radę i koniec, życzę Wam tego bardzo mocno Paseczka - 28-01-2012, 22:24 My z Almą i Baskilem trenujemy niezależnie od pogody. Nie podał mi jedynie terminu wyjazdu.
Baskiltrenuje na trop, na slad, a Alma na rewir.
Ale z Alma jak się uda na IRO to będzie... cud.
Baskil uczy się dwa lata, nie dostał takiej propozycji, "bo to husky", Alma dostałato od razu, a uczy się dopiero dwa(?) miesiące?agusia1974 - 28-01-2012, 23:20 Paseczka, powodzenia napewno wam się uda Paseczka - 28-01-2012, 23:50 Zobaczymy zobaczymy... Dużo roboty przed nami...ukasz - 09-07-2012, 13:07 Odgrzewam kotleta.
Wczoraj byłem nad jeziorem Białka na lubelszczyźnie i byłem świadkiem bardzo przykrego wydarzenia.
Byłem w wodzie gdy nagle usłyszałem krzyk, że ktoś się topi. Rozglądałem się dookoła, ale nikogo nie widziałem (chłopak bardzo szybko poszedł pod wodę). Popłynąłem w miejsce gdzie widziano go po raz ostatni i próbowałem go odnaleźć. Niestety woda była zbyt mętna, a i mi starczyło kondycji zaledwie na dwa nurkowania, więc musiałem wrócić na brzeg. Na szczęście oprócz mnie w to miejsce popłynęło jeszcze kilka osób i w końcu ktoś wymacał gościa. Wskoczyłem znowu do wody i pomogłem go wyziągnąć na brzeg. Reanimacja trwała ok. godziny, po czym karetka na sygnale odjechała do szpitala. Myślałem, że to dobry z nak, bo podobno trupów karetka nie ma prawa wozić.
Niestety, dziś wyczytałem w internecie, że chłopak zmarł w szpitalu. Miał 21 lat.
Pierwsza moja myśl: "Może gdyby Biszkopt był wyszkolony na psa ratownika?..."
Biszkopt to świetny pies i przyjaciel. Daje dużo radości, czasami wkurza, ale może mógłby dawać tą radość nie tylko mnie, ale też innym. Biszkopt kocha wodę. Może pies szybciej odnalazłby tego chłopaka i dziś jakaś rodzina nie musiałaby przeżywać wielkiego smutku. Czytałem, że dobrze wyszkolony pies potrafi zareagować na topiącego się człowieka jeszcze zanim zauważą to ludzie.
Dlatego proszę was o pomoc.
Może ktoś z was jest mi wstanie udzielić informacji gdzie na lubelszyźnie można wyszkolić psa na ratownika wodnego? Ile takie szkolenie kosztuje?
Z góry wielkie dzięki za pomoc.grebol - 09-07-2012, 19:09 najczesciej takie szkolenia sa bezplatne bo sa organizowane przez straz pozarna,pogotowie wodne,itp.przynajmniej tak jest w Lodzi.pamietaj jednak,ze pies musi byc szkolony jak najwczesniej,zatem ruszaj do dzielaszalej - 09-07-2012, 19:41 ciekawe. Zastanawia mnie, czy w warszawie też są takie bezpłatne szkolenia i jakie są wybogi co do przewodnika grebol - 09-07-2012, 19:54 my probowalismy rok temu w strazy pozarnej.zasady byly takie.na pierwsze zajecia przychodzil sam wlasciciel,byla krotka rozmowa i ogladanie treningu.pozniej szkolenie psa(posluszenstwo) i po 6miesiacach czesc specjalistyczna.pies powinien byc jak najmlodzy,bodajze od 3miesiaca,ale nie starszy niz 2lata.my niestety odpadlismy,zabraklo nam czasu.ukasz - 10-07-2012, 08:08
grebol napisał/a:
pies powinien byc jak najmlodzy,bodajze od 3miesiaca,ale nie starszy niz 2lata.my niestety odpadlismy,zabraklo nam czasu.
grebol, ja znowu wyczytałem, ze pies musi mieć ukończony 1 rok. grebol - 10-07-2012, 18:39 roczny pies to juz ma pewne,niepotrzebne nawykiszalej - 10-07-2012, 18:58 Ja to bym z moim psem wszystko robić, tylko gdzie czas i finanse na to znaleźć baska - 13-07-2012, 22:45 zalezy od organizacji. Podstawowe szkolenie trwa rok, zwykle pierwszy rok zycia psa, ale to głoównie posłuszeństwo, socjal itp. Techniczne rzeczy zostaa na później