forum.labradory.org

Pielęgnacja i akcesoria - Szampony , odżywki itp.

Aleksandra - 31-12-2007, 09:58
Temat postu: Szampony , odżywki itp.
Zapraszam do dyskusji na temat szamponów , odżywek oraz innych preparatów pielęgnujących nasze czworonożne pociechy. ;D

przeniesiono z tematu "Witajcie"
Aleksandra napisała:

labi, cenzuralna, jak najbardziej cenzuralna. uśmiałam sie nieźle z tej odzywki.Jak sie domyślacie był to szampon z ODŻYWKĄ. Ale jak kupowałam szampon w sklepie zoo to mnie zapytano: " a jaki ma być?- brązujący, nabłyszczający, prostujący sierść, rozjaśniający?. Zdurniałam- wierzcie mi. Wzięłam najtańszy, własnie z odżywką, ale i tak droższy od szamponu, jaki ja uzywam

Ryniu - 31-12-2007, 11:18

Aleksandra napisał/a:
" a jaki ma być?- brązujący, nabłyszczający, prostujący sierść, rozjaśniający?. Zdurniałam- wierzcie mi.

Ja też bym zdurniał, dobrze, że nie kupuję takich rzeczy :)

Jola - 31-12-2007, 13:13

Aleksandra - pieskowi żałujesz?! wiadomo że droższy od Twojego bo i gabaryty psinki większe. A zakręconych właścicieli psinek nie brakuje.........(ze mną na czele ;* )
Aleksandra - 02-01-2008, 09:33

Jola no niby rzeczywiscie gabaryty większe. Ale pamietam czasy, że o takich rzeczach jak szampon dla psów mowy nie było. Psa kapaliśmy w szamponie ludzkim, że tak powiem,i to taki jaki udało się akurat zdobyć.
I dlatego zdumiała mnie obecna mnogość propozycji szamponowych dla naszych pupilków. Cena tyż!

labi - 02-01-2008, 09:45

A ja szamponów nie używam osobiście :D , a Labi niezwykle rzadko :)
inkapek - 02-01-2008, 14:08

Mi zaproponowali kilka razy jak byłam z Neską w sklepie zoologicznym szampon wybielający białą sierść(wrrr a co ona brudna pomyślałam :-o ) . Wziełam ten co zwykle uwaga "dla szczeniąt z aloesem i alantoliną' na inne ma uczulenie i wyszłam. :lookdown: Jest tego masa można wybierac i przebierać.
Tomi - 02-01-2008, 14:37

My stosujemy szampon dla dzieci - mniejsza ilość komponentów mogących wywołać odczyny uczuleniowe na skórze :lookdown:
gusia1972 - 03-01-2008, 11:06

a ja poszłam do sklepiku takiego małego i powiedziałam że dla szczeniaka i ... dostałam jakiś, przy okazji przeciw pchelny chyba z 10 zł kosztował
ja to i dla siebie nie lubię kupować kosmetyków jak mam za duży wybór, staję przed półka i głupieję :-o więc większość kosmetyków kupuję z katalogów

AnTrOpKa - 03-01-2008, 12:25

My mamy najzwyklejszego Hiltona dla szczeniąt :) Owadobójczy chyba :P A sierść jest później taaaaka mięciutka :)
Madzia - 05-01-2008, 20:41

A my Dr.Seidla Szampon z proteinami i alantoiną dla szczeniąt. :)
aga - 06-01-2008, 12:55

AnTrOpKa napisał/a:
My mamy najzwyklejszego Hiltona dla szczeniąt

my też od zawsze używamy Hiltona, najczęściej rumiankowego :)

Lorena - 03-03-2008, 16:18

Jak często kąpiecie labki??
Ja jak na razie kąpałam małą dwa razy, ale muszę jeszcze raz bo coś łupież ma:(

Ryniu - 03-03-2008, 17:50

Lorena, może od jakiegoś szamponu. My w sumie kąpaliśmy od maleńkości tylko i zawsze gdy był brudny, ale praktycznie w samej wodzie. Jakoś nie mam przekonania do tych środków czystości, nawet psich. Jeśli już to nakrętka na całą wannę wody :)
Lorena - 03-03-2008, 17:53

hmm możliwe, że od szamponu:) muszę kupić nowy bo tamten się skończył. Ja właśnie też postanowiłam kąpać Lorę od małego żeby się przyzwyczaiła, hehpodczas pierwszej kąpieli czułam się jakby to była nasza wspólna kąpiel- wyszłam z łazienki tak samo mokra jak ona:P
AnTrOpKa - 03-03-2008, 19:49

Lorena, Lora ma dopiero 3 mies a Ty ją już 2 razy kąpałaś? Ojoj, nie powinno się tak robić! W temacie KĄPIELE jest wszystko opisane. Maksimum raz na 3 mies.
gusia1972 - 03-03-2008, 19:56

Lorena, szczeniaka nie powinno sie kąpać w zasadzie do około 6 miesiąca (chyba że zaistanieje taka nagła potrzeba), bo szczeniaczek ma swój maluszkowy zapach dzięki któremu inne pieski wiedzą że to maluszek i dają mu spokój
Bora - 03-03-2008, 20:10

Ja też kąpałam Bore już od maleńkości. Za pierwszym razem kiedy do mnie przyszła... nio nie pachniała za fajnie. A potem tak raz na 3 miesiące. Po pierwsze żeby polubiła pluskanie w wannie, a drugie było lato i małej było strasznie gorąco.
Używałam szamponu dla szczeniaczków dr. siedla.

no a dziś wielkie wydarzenie. Kąpiemy Bore :) Kupiłam szampon dla czarnej sierści firmy beaphar. Borka już nieźle zalatuje, a śpi ze mną... no cóż

gusia1972 - 03-03-2008, 20:22

Bora napisał/a:
szampon dla czarnej sierści firmy beaphar

też go dopiero co kupiłam :) jeszcze nie zdążyłam Kali w nim kapać :) ale za 3 tyg. jak skończy cieczkę to wyprubujemy dla czarniawych :)

Ryniu - 03-03-2008, 21:14

Lorena, uważaj z tymi szamponami, naprawdę może być sama woda. Znajomej wodołazy straciły większość owłosienia, przy zmianie butelki na nową tej samej firmy.
Lorena - 03-03-2008, 21:16

oj to ja nie miałam pojęcia, że takie problemu są z kąpaniem :( od teraz to będę ją przyzwyczajać do kąpieli samą wodą żeby jej nic nie zrobić.
AnTrOpKa - 03-03-2008, 21:40

Bora napisał/a:
Kupiłam szampon dla czarnej sierści firmy beaphar.

Może ja też się skusze i przefarbuję Hexę na jakiś czas ? :P

gusia1972 - 03-03-2008, 22:45

AnTrOpKa napisał/a:
Może ja też się skusze i przefarbuję Hexę na jakiś czas ?

hehe dobre :-P

Viola - 03-03-2008, 23:08

Dla biszkopcików bardzo polecam szampon firmy Laboratories Hery - Abricot, nie uczula, sprawia ze sierść jest piękna, błyszcząca . Msca gdzie labek ma ciemiejszą sierść to idealnie wydobywa jej koloryt.
Bora - 03-03-2008, 23:25

eh wiec ten szampon to żadnego cudo. Czarna maź, w ogóle sie nie pieni i podobno wydajna... zużyłam pól butelki.
AnTrOpKa - 03-03-2008, 23:26

No ale Borka chyba ładniej pachnie :P ?
Bora - 03-03-2008, 23:26

AnTrOpKa napisał/a:
No ale Borka chyba ładniej pachnie :P ?

zdecydowanie :)

AnTrOpKa - 03-03-2008, 23:33

Nio to jej ładnie uszykuj miejsce obok siebie w łóżeczku :P :P :)
gusia1972 - 21-03-2008, 11:19

kochani a dajecie swoim labkom tran ?
już kiedyś ogladając preparaty w karusku zastanawiałam się nad tranem, na sierść ma bardzo dobry wpływ i w ogóle ...
a wczoraj kupując karmę i prowadząc ogólną rozmowę o labkach ze sprzedawcą o tran też zachaczyliśmy ... on daje tran swoim labkom (ma 2) i polecał

[ Dodano: Wto 29 Kwi, 2008 ]
znalazłam jakiś chyba ciekawy szampon że dla psów z podsierstkiem
co sadzicie o tym: http://www.karusek.com.pl...601&action=prod

AnTrOpKa - 29-04-2008, 12:50

Hmmm... ciekawy :)
Jola - 29-04-2008, 17:44

Ciekawe ale sakramencko drogie!!
gusia1972 - 29-04-2008, 18:28

Jola napisał/a:
Ciekawe ale sakramencko drogie!!

ale biorąc pod uwagę jak rzadko psy kapiemy z użyciem szamponu to cena jest znośna :)

Jola - 29-04-2008, 18:39

gusia1972 napisał/a:
ale biorąc pod uwagę jak rzadko psy kapiemy z użyciem szamponu to cena jest znośna
Ale biorąc pod uwagę ile szamponu wylewamy na cielęce gabaryty naszych psinek nadal twierdzę że to sporo kasy :-P
labi - 30-04-2008, 07:21

gusia1972 napisał/a:
kochani a dajecie swoim labkom tran ?

Labi dostaje łyżeczkę tranu dziennie w zasadzie "od zawsze" :)

gusia1972 - 30-04-2008, 11:01

labi, a jaki tran mu dajesz ? taki z apteki "ludzki" czy specjalny dla psów ?
labi - 30-04-2008, 12:09

gusia1972 napisał/a:
"ludzki"

Nie, z wątroby dorsza :D
Tak, z apteki, islandzki :)

gusia1972 - 30-04-2008, 12:15

labi napisał/a:
gusia1972 napisał/a:
"ludzki"

Nie, z wątroby dorsza :D
Tak, z apteki, islandzki :)

Labi ty łobuzie :)

Mikiia - 14-05-2008, 20:05

A my się z Koką kąpiemy od małego i tylko wtedy kiedy się cała ufajda :) a używamy Johnson's Baby :) Wtedy ładnie Kokulka pachnie :P
Goha_lab - 14-05-2008, 20:49

U psów nie powinno się stosować ludzkich szamponów nawet tych dziecięcych bo zmywają całą warstwę ochronną sierści. Tym się właśnie różnią szampony psie od ludzkich.
Lorena - 14-05-2008, 21:10

Dokładnie Goha_lab ma rację. Nie wolno używać szamponów dla ludzi bo można zrobić psu krzywdę
Tsunami - 15-05-2008, 08:49

Eee no co Wy. Skąd to wiecie?
Właśnie szampony dla dzieci są najlepsze. Mają odpowiednie pH i nie podrażniają skóry, nie wywołują alergii. Każdy szampon zmywa naturalną tłuszczową ochronę sierści. I po dwóch dniach znów piesek naturalnie się błyszczy.
Szampony dla psów są droższe dlatego, że są dla psów, a nie dlatego, że są super.
Np. Szapon w sprayu dla psów kosztuje ok. 50 zł, podczas gdy chusteczki nawilżające johnsona dla niemowląt 8 zł. Na wystawy jeździmy z chusteczkami, by jak Tsucha się zakurzy lub ubrudzi przetrzec ją, bez ryzyka, że jakaś alergia skórna wystąpi.

Dlatego ja takie rozwiązanie polecam :)

papisia - 15-05-2008, 09:02

Z nami też jeżdżą zawsze chusteczki dla bobasów :) ale to jeden z nielicznych kosmetyków jakie posiadają moje psiaki... Lubię ten naturalny smrodek :D szczególnie między poduchami ;D
Tsunami - 15-05-2008, 09:19

papisia napisał/a:
Lubię ten naturalny smrodek :D szczególnie między poduchami ;D

Taki chomikowy!!

Goha_lab - 15-05-2008, 12:56

Nie potępiam tego ale nie można takich kosmetyków stosować cały czas bo PH ludzi różni się od psiego.
Tsunami - 15-05-2008, 18:12

Tak? A jak się różni?
Jakie pH ma skóra psa?

Salerno - 15-05-2008, 18:44

Ja zawsze kąpałam moje (i nie tylko moje) psy w szamponie Johnson's Baby. Dlatego także chciałabym się dowiedzić co z tym pH i niby jak mozna zrobić psu krzywdę? Ja nie zauważyłam aby psy kąpane w takich szamponach szczególnie ucierpiały, wręcz przeciwnie.
Goha_lab - 15-05-2008, 18:44

Ludzie mają zwykle pH 5.5 a psy 7.5. Widzisz różnicę? Psy mają mniejszą kwasowość skóry (im wyższe pH tym mniejsza kwasowość) więc ludzkie szampony ją zwiększają co może prowadzić do podrażnień i alergii skórnych.
Ps: Szampony dla dzieci są bezpieczne dla psów bo mają podobną kwasowość więc Patrycja nie musisz się martwić.

Salerno - 15-05-2008, 18:46

Goha_lab napisał/a:
co może prowadzić do podrażnień i alergii skórnych.

Ale niekoniecznie. Bynajmniej ja tego nie zauważyłam.

Goha_lab - 15-05-2008, 18:47

Ale pisałam że szampony dla dzieci są bezpieczne tylko niektórzy kąpią w takich dla dorosłych
Salerno - 15-05-2008, 18:50

Czyli dzieci mają inne pH od 'dorosłych' ludzi a podobne pH do psiego ?
Goha_lab - 15-05-2008, 18:51

Tak bo dzieci podobnie jak psy mają delikatniejszą skórę. Chyba czujesz różnicę jak dotykasz skóry niemowlaka a swojej no nie?
Tsunami - 15-05-2008, 18:56

Goha_lab ja z Twoich wypowiedzi zrozumiałam, że nie można kąpac psów Johnsonem. Nikt tutaj nie napisał, że kąpie psa szamponem dla dorosłych!
Szampony dla dziedzi w żaden sposób nie zaszkodzą psiakom, bo mają neutralne pH.

Poza tym pH nie znaczy o delikatności skóry, tylko jej wrażliwości. Niemowlęta mają pH obojętne, gdy są zadbane. Jeśli by nie były kąpane szybko ich pH stałoby się kwaśne, gdyż pot zakwaszałby odczyn skóry. Ale to logiczne. Pies nie ma gruczołów potowych na całej powierzchni skóry tak jak człowiek, stąd różnica pH.

Goha_lab - 15-05-2008, 19:19

To właśnie chciałam napisać bo na początku była rozmowa że ktoś kąpie psa w szamponie ludzkim ale nie powiedział jakim zresztą z Johnsons też są szampony dla dorosłych
Tsunami - 15-05-2008, 19:28

No tak, masz rację :)

Dlatego chusteczki johnsona przed wystawą - polecam ;)

Goha_lab - 15-05-2008, 19:47

No widzę że się dogadaliśmy :)
gusia1972 - 15-05-2008, 20:11

Tsunami napisał/a:
Dlatego chusteczki johnsona przed wystawą - polecam

a te chusteczki do do czego mogą być przydatne przed wystawą ?? tak z ciekawości się pytam :)

Tsunami - 15-05-2008, 20:28

Jak byłam w Katowicach, to Tsuśka obowiązkowo musiała się wybiegac przed wystawą, by nie wariowała za psami w spotku. A wtedy bardzo padało i było pełno błota. Wiadomo, że w takim stanie nie mogłaby się pokazać na wystawie - dlatego po spacerku umyłam ją chusteczkami i wyglądała jak nowa.
Dlatego jeśli Twój oszołom też będzie potrzebował się wybiegać przed wystawą warto mieć coś takiego.

gusia1972 - 15-05-2008, 21:02

Tsunami, dzięki za info :) w lipcu się wybieramy na wystawę :)
papisia - 15-05-2008, 21:51

Tsunami napisał/a:

Dlatego jeśli Twój oszołom też będzie potrzebował się wybiegać przed wystawą warto mieć coś takiego.

Ewentualnie jeśli ma w nawyku przewalanie się na plecy na widok innego psa ;]
W ogóle uważam, że warto mieć je przy sobie... Sytuacje bywają różne.

Marrllena - 21-10-2008, 17:20

A co sadzicie o takich specyfikach... Jakos tak przypadkiem trafilam przegladajac stronke...

http://www.krakvet.pl/ber...ml-p-11906.html

http://www.krakvet.pl/ber...50ml-p-891.html

gusia1972 - 21-10-2008, 19:45

Marrllena, szkoda kasy
Marrllena - 21-10-2008, 19:58

tzn ze nie działaja... :lookdown:
papisia - 22-10-2008, 13:07

Marrllena, kochana... dla psa nie ma to jak DKNY Krowi Placek, albo Pierre Padlina, a nie jakieś tam cuda ;]
Marrllena - 22-10-2008, 13:28

oki oki tak tylko mnie zaciekawil ten preparacik :-P :-P
gusia1972 - 22-10-2008, 15:46

Marrllena napisał/a:
tzn ze nie działaja... :lookdown:

nie wiem :) nie miałam nigdy potrzeby kupować Kali perfumy :) ona tak pięknie sama sobą pachnie :)
i szkoda kasy za która można coś bardziej pożytecznego psu kupić :)

Goha_lab - 22-10-2008, 16:54

Dla mnie zapach sierści mojego kota jest cudowny i nie chciałabym żeby mi truskawką walił :D
Marrllena - 22-10-2008, 18:27

:haha:
bartek.richie - 13-10-2009, 14:35
Temat postu: Szampon nasilił łupież?
Czesc mam problem z łupieżem u Richiego

wczoraj go wykompalismy bo sie wytarzał w czymś śmierdzacym szamponem dr Seidla z dziegciem i biosiarką. Szampon mi polecili w zoologicznym jak chciałem coś do łupieżu (bo Richie miał lekki łupież)... no i go wymyłem w tym szaponie i... dzisiaj chciałem go wyczesać no i jak zrobiłem 3 ruchy na grzbiecie to myslalem że ma mąke na grzbiecie - siwo od łupieżu. 10 razy więcej niż przedtem po tej kąpieli tym cudem :/ No i przez to teraz się drapie... oprócz lekkiego łupiezu nic na skórze nie było...

chce iść z tym do weterynarza ale nie wiem czy jest sens iść z łupieżem... jak go kiedyś oglądał to mówił że to najzwyklejszy łupież i powiedział żebym w ich sklepie zapytał o szampon no to mi dali taki... pozatym on strasznie śmierdzi...

słyszałem ze mozna stosowac u psow nizoral - ?

macie jakies pomysly jak sie tego lupiezu pozbyc?

Japoński - 13-10-2009, 14:41

http://forum.labradory.or...p?t=82&start=60 - tu mieliśmy małą dysputę na temat szamponów z Papisią. A łupież to nie tylko szampon, również dieta - co młody wcina?
U mnie po szamponach Siedla było identycznie.

bartek.richie - 13-10-2009, 14:42

dieta to nie bo nie bylo tego problemu...
acana pacifica a pozostalosci lupiezu zostaly po Royalu - to normalnie byl dramat...

Japoński - 13-10-2009, 14:50

Przy za bogatej diecie potrafi tak sięz robić z nadmiaru białka. A szampon - ja używam Bayer Vetriderm K-Hex http://www.vetcontact.com/pl/art.php?a=430 (Papisia się nie zgodzi :-) ) i nie wiem już co to problemy ze skórą lub łupieżem.
bartek.richie - 13-10-2009, 14:55

tych szamponow to mnostwo jest... nic sie psu nei stanie jesli np. szampon nie zadziala i bedzie czesto kapany zeby trafic na wlasciwy szampon? a co z tym nizoralem?
Japoński - 13-10-2009, 15:00

nie ryzykowałbym - nie wiem może i działa, ale wolę trzymać się sprawdzonych metod.
za częsta kąpiel to nie najlepszy pomysł, aczkolwiek labs to stworzenie wodne. Ja Brega i poprzednie laby kąpię z szamponem 1 w miesiącu i nigdy nie dało to efektów negatywnych.
K-hex, o którym pisałem jest aseptyczny - po nałożeniu i spienieniu trzeba zostawić go na psiaku na ok. 10 min. - np. czesząc go i głaszcząc - na pewno niezadowolony nie będzie - i najważniejsze - bardzo dokładnie spłukać - może to co wziąłeś za łupież to nie spłukany szampon? To się zdarza.

bartek.richie - 13-10-2009, 15:02

nie wiem chyba powtorze kapiel ale przedtem wyczesze go ladnie furminatorem
papisia - 13-10-2009, 15:12

bartek.richie napisał/a:
macie jakies pomysly jak sie tego lupiezu pozbyc?

Jeśli to kwestia diety czy innych problemów to szampon jedynie lekko pomoże, a nie zlikwiduje przyczyny...
Jeśli zaś kwestia szamponu to proponuję kupić porządny, nawilżający szampon i olejek norkowy w spray'u :)
A po kąpieli długo i dokładnie spłukiwać :)

Bora - 13-10-2009, 16:08

Japoński, powiedz mi, po co, w jakim celu kąpiesz zdrowego psa w szamponie leczniczym? I jeszcze źle doradzasz. K-Hex stosuje sie z polecenia lekarza i wcale nie w taki sposób w jaki Ty opisujesz. Szampon ten stosuje sie w przypadku konkretnych problemów ze skórą, a nie od tak sobie.
Nie wiem też jaki sens ma kąpanie zdrowego psa w szamponie leczniczym raz w miesiącu?

Ciekawe jakie działo wyciągniesz jak pies gronkowca do domu przyniesie na skórze ? Penicylinę ?

bartek.richie, jaki wcześniej szampon używałeś ?

bartek.richie - 13-10-2009, 16:45

ja go mam od 23 czerwca no i juz byl kapany dwa razy - pierwszy raz też w dr seidla z proteinami i analtenina (czy cos takiego) no i teraz ten wynalazek tez seidla... moze on tez ma lupiez po tym pierwszym seidla? bo od hodowcy przyjechał z czystą sierścią i łupiezu na 100% nie mial dopiero po pierwszej kąpieli i RC sie zaczelo

to co z tym szamponem? :( weterynarz cos poradzi?

Japoński - 13-10-2009, 17:24

szampon używam taki bo jest po prostu dobry - nie ma żadnych przeciwwskazań weterynaryjnych. Przynajmniej takie jest zdanie prof. Janickiego - konsultowałem. Brego dużo pracuje w wodzie i na węchówce - stąd konieczność częstych kąpieli - często kąpiący się, wybiegany labrador zaczyna wydzielać zapachy jak nowofunland nawet jeśli jest czysty, a k-hex to jedyne rozwiązanie, które działa.
Ten szampon jest aseptyczny, więc z założenia rozwiązuje wszelkie problemy skórne. Pies sierść ma piękną - wygląda jak potraktowany czarną pastą do butów :) Wiem że to zastosowanie nie jest do końca zgodne z zaleceniami, lecz działa dobrze i nie ma żadnych skutków ubocznych.
A jak przyniesie gronkowca to w pierwszej kolejności skontaktuję się z weterynarzem - po prostu.
btw. k-hex jest obecnie ogólnie dostępnym szamponem i nawet sklepy typu kaka-du mają go w sprzedaży. Większość znanych mi właścicieli nowofunlandów i labów, które spędzają dużo czasu w wodzie go stosuje

Paulinna - 30-04-2010, 20:09

Czytałam w książce o labradorach że receptą na lśniącą sierść jest codzienne dodawanie jednej łyżki oliwy do jedzenia. Co o tym sądzicie?
i3l4z0 - 30-04-2010, 21:42

Dokładnie tak olej z pestek winogron. Sama stosuje i mój biszkopt lśni :P A poza tym dostarcza pieskowi witamin A,D,E niezbędnych do prawidłowego rozwoju :)
Kofi - 03-05-2010, 16:56

Ja dla mojej suni używam szapomonu "beaphar", polecił mi go weterynarz, a dokładnie jest to szapom GOLD, ułatwi on rozczesywane i dostarcza psu odpowiednich witamin. Kosztował on chyba coś około 30zł :)
luizek - 18-05-2010, 10:28

Ja do pielęgnacji mojego labusia używam szamponu i spray- u na kleszcze firmy LR.
ladnie pachną , są naturalne i nie mamy żadnych problemów z kleszczami , po spryskaniu psiaka preparatem nic po nim "nie chodzi" i nic go nie gryzie , szczerze to sama używam tego preparatu i owady trzymają się z dala.

wolcik23 - 15-07-2010, 22:58

witam, mój pies ma miesiac i 6 dni od kiedy moge go zaczac kompac i czym najlepiej ?
Ewelina - 16-07-2010, 11:42

wolcik23, Maluszek z niego jeszcze powinien z mamą być. Kąpiele jeszcze długo nie wskazane.
kaha - 16-07-2010, 11:55

wolcik23, jego mama powinna lizac a nie kapiele... moj ma 11 miesiecy i raz był kapany z użyciem szamponu i miał 6 miesiecy
jkasia - 16-07-2010, 15:38

Kasta ma ponad 5 mies i nigdy nie byla kąpana w szamponie (kąpała sie w jeziorku). Taki maluszek jak Fado jeszcze długo powinien wstrzymac sie z kąpielą.
wolcik23 - 16-07-2010, 23:19

dziekuje za podpowiedzi :) jeszcze jedno pytanie chodz nie powinno byc zadane w tym dziale no ale przepraszam odrazu - dlaczego tak ciagle sika :D
papisia - 17-07-2010, 00:13

wolcik23 napisał/a:
dlaczego tak ciagle sika

Twój pies powinien być z matką!! Ciekawe kiedy odstawili go od cyca i jak ]:)
Nie oczekuj od niego cudów bo to maleństwo. Nie wiem w ogóle co za $#*$#& oddał Ci 5tygodniowe szczenię, ale cóż... do ósmego tygodnia pewnie zjadłby za dużo karmy i nie opłacało się trzymać :->

Jeśli śmierdzi czy się ubrudzi - możesz przecierać go ręczniczkiem nasączoną płynem do przemywania szczeniąt np.firmy Hery... a jeśli chcesz go ot tak kąpać to odpuść...

spaulinka - 19-01-2011, 22:35

witajcie mam pytanko, mój Santos ma strasznie suchą skórę szczególnie na grzbiecie.kupiłam mu Hydra-derm N do kąpieli ale to chyba nie jest odpowiedni kosmetyk dla labradora bo ciężko jest go w tym wykąpać <trzeba by całą butelkę chyba wlać żeby zmoczyć psiaka>nie umiem za bardzo znaleźć nic co by poprawiło stan jego skórki.dodam jeszcze że używamy szamponu vetriderm intensiwet a Santos jest właściwie rzadko kąpany w razie konieczności.
ENQA - 20-01-2011, 09:32

spaulinka, a czy dajesz pieskowi jakieś witaminki na skórę i sierść?
spaulinka - 20-01-2011, 10:26

dostaje biotynę z betakarotenem i wcina karme z royala dla labków
ENQA - 20-01-2011, 10:34

spaulinka, no to w sumie nie mam pomysłu, nam na brzydką skórę i sierść bardzo pomogły witaminki efa oile, nie wiem czy ta skóra u Santosa to kwestia kąpieli, a drapie się albo ma jakieś objawy alergii?
spaulinka - 20-01-2011, 10:42

no właśnie nie drapie się, tą suchą skórę właściwie zauważalna jest po czesaniu a wydaje mi się że po kąpieli jest lepiej:) spróbuję kupić mu to efa oil może to pomoże :)
ENQA - 20-01-2011, 10:59

spaulinka, jasne spróbować warto to mu nie zaszkodzi :) u nas zadziałało :) kąpiel w zasadzie też może wysuszać skórę i szamponem nie zaleca się częstych kąpieli, wiem, że jest też jakiś nawilżacz w sprayu Bayer ale nie wiem jakie efekty daje, w każdym razie powodzionka :)
effcyk - 20-01-2011, 11:04

Nestor sierść ma ładną, szampon ma jeszcze od szczeniaka - bardzo rzadko używamy szamponów dla psów, jak go kąpiemy. Raczej wolimy pojeżdzić częsciej nad wode, czy oblać go wodą ze szlaufa, albo żeby położył się w miednicy z czystą wodą, niż kąpać go w szamponie ( tj są sytuacje kiedy wytarza sie w czymś i trzeba wtedy tego szmponu użyć ). Nestek ogólnie kondycje siersci ma dobrą, ale zauważyłam, już jakiś czas temu, że np. jak zapne go na szelki czy obroże - taka obroża czy szelki potrą się o niego kiedy pociągnie to widać łupież - sypie sie z niego. Nie drapie się, kiedy przeglądam mu siersć - nie widać tego łupieżu - wydaje się wszystko ok , dopiero przy kontakcie z szelkami czy jak prowadzę go na łańcuszku /obroży zaczyna się z niego sypać. Nie wiem od czego to ma - robi się to od czasu kiedy przestaliśmy w sumie nad wodę jeżdzic ( jak zaczęło sie chłodniej robić ) . Tak jak pisałam, nie drapie się, nie wygryza sierści, nie wylizuje.
Czyżby sucha skóra ? co na to ? witaminy, czy może jakiś olej/oliwę dolewać do jedzenia ?
ps. dostaje can-vit czerwony , aczkolwiek to bardziej profilaktycznie na stawy bo z glukozaminą, a nizeli chyba na skórę ;]
Aaa i czasami dostaje glukozaminę w tabletkach.

Karoola - 20-01-2011, 23:14

Wszelkie zdrowe tłuszcze (tran, olej z wiesiołka, olej z pestek winogron, wszystko to, co ma dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych). Uwaga na nadmiar tłuszczów roślinnych, ponoć obciążają wątrobę, dlatego poleca się podawanie oleju na zmianę z tłuszczem zwierzęcym (tranem), żeby wątroba sobie odpoczęła :lookdown:
SandraiToffik - 16-05-2011, 15:21

Ja używam szamponu dr Seidla.
Michu - 11-01-2012, 08:38
Temat postu: Ostatecznie
Ostateczna decyzja jaki szampon ? i jaka cena mniej więcej
Ewelina - 11-01-2012, 15:26

Ja polecam szampony Oster mają śliczny zapach i są bardzo dobre :)
evelina - 11-01-2012, 23:11

Michu, Hej :) widze , że Twoja sunia urodziła się 2 dni później od mojego Bruna :) jak tam idzie wychowywanie malucha. Myslę, że może moglibyśmy wymieniać się swoimi spostrzeżeniami i radami, bo nasze psiaki są w tym samym wieku. Co Ty na to? pozdrawiam Evelina :)
Karoola - 12-01-2012, 19:04

Ja także posiadam szampon Oster, jagodowy ;) Bardzo zmiękcza sierść (dla jednych wada, dla drugich zaleta), ja polecam :)
Lilitu - 13-01-2012, 01:09

Na Odiem stosowałam szampon jodoforowy dr Seidla. Zapach ma raczej odpychający (kojarzy się z dentystą), ale nie uczula i łagodzi świąd.
Milena - 28-08-2012, 15:17

Widzieliście nowość na rynku ? Szampon z serii furminator :-P

http://www.zooplus.pl/sho..._szampon/315234

Kesja - 28-08-2012, 15:24

Milena, o-o! My uzywamy hexodermu, po nim Ajra nie ma lupiezu :)
Karoola - 28-08-2012, 20:26

Milena, widziałam je już jakiś czas temu... tak jak szampony cesara millana :-P
donia457 - 07-09-2012, 23:58

ja jakis czas temu poszlam do weta :) i porosilam o szampon dla psa,ktory ma lupiez :( i pomogl :-P
monika337 - 08-09-2012, 23:29

Ja Labiego kapie w szamponie AKIM przeciw pchłom i kleszczom. I rewelacja, nic nie łapie.Koszt 7 zł, starcza na 2, 3 kąpiele.
donia457 - 08-09-2012, 23:33

a ja mam dr.seidera szampon ,zaplacilam za niego 20 zl i jest rewalacja ;D
Milena - 09-09-2012, 15:49

Ja ostatnio kupiłam jakiś najzwyklejszy szampon do czarnej sierści i byłam zaskoczona efektem, ładny zapach i sierść taka błyszcząca i mięciutka :)
Karoola - 21-05-2013, 17:44

Ja wczoraj poszalałam i kupiłam moim kundlasom... odżywkę ;D Pachnie prze-pię-knie! Chociaż może troszkę za mocno i psu niezbyt podoba się w czasie kąpieli, ale po spłukaniu łagodnieje i w ogóle nie przeszkadza (psu).
Brown błyszczy się jak latarnia morska i mimo swojej zbaraniałej sierści jakoś się wygładził :-P Mięciutki jest jak papier Velvet :D I w ogóle taki fiu fiu! Przy okazji, tyle podszerstka z niego wyciągnęłam, że już więcej się chyba nie da i już żaden kłak nie ma prawa z niego zlecieć 8) A jak nie to :doubt: to nie wiem co. Zgolę go na łyso. :->
Kupiłam taką: http://www.karusek.com.pl...id=9170&cat=204 ale w Tk Maxxie za 25 zł :lookdown:
Ktoś z Was używa odżywki na labiszonie? Czy to ja jedyna wariatka? :-P
A jutro albo w piątek, jak będę miała znowu czas... wypoleruję kundla nr 2 :superman:

damian21k - 26-12-2013, 11:06

Ma ktoś szampon dr Siedla jodoforowy z odżywką. Bez obaw Diana nie ma problemów skórnych, ale podobno jest dobry, jako pielęgnacyjny. Dlatego pytam się tutaj o wasze opinie.
Chelsea - 26-12-2013, 11:24

My używamy tego szamponu http://botaniqa.eu/szampo...rotein-p-6.html jest rewelacyjny ;D
iwonadp - 26-12-2013, 17:56

A my dzisiaj musieliśmy znowu zastosować szare mydło i wannę / 2 kapiel Zillusia / po spacerku .Tak sie psisko upaprało w błocie ze umaszcenie zamiast czarnego było pieprz/sól ;D
damian21k - 04-01-2014, 18:56

No do nas już doszedł ten szampon jodoforowy z odżywka. Diana wczoraj wykąpana. Sierść jest jedwabiście gładka, lśniąca. Szampon jest rewelacyjny. Jeszcze takiej sierści u Diany nie widziałem. Jego wadą jest to, że w ogóle się nie pieni i trzeba go dać więcej.
labidabi - 11-03-2014, 11:33

Ech, muszę umyć moją 10-cio tygodniową Koko, bo się wczoraj wymaziała smarem czołgając się pod samochodem (wiem, nie powinnam jej wyprowadzać na razie na zewnątrz z racji kwarantanny, była na zewnątrz przez dwa dni parę razy - niestety się nie doinformowałam w tej kwestii, ale już jej nie wypuszczę...).

Czytając porady, zdecydowałam, że nie będę jej często myć, chyba, że się ubrudzi - ale to w tym wypadku wodą. Tylko, że tłusta plama samą wodą nie chce zejść, więc muszę ją wyszorować szamponem.

Tyle tego, że sama nie wiem co będzie najlepsze dla małego biszkoptowego szczeniaka. Nie potrzebuję nic inwazyjnego typu K-HEX. Myślałam nad jakimś specyfikiem z firmy DR SEIDLA, z tego, co widzę, marka ma dość pozytywne opinie.

Żadne Johnsony dla dzieci nie wchodzą w rachubę - byłam kiedyś u weta z moim kundelkiem Maniusiem i lekarz powiedział: "nawet najtańszy szampon dla psów jest lepszy dla psa niż najlepszy szampon dla ludzi".

Z góry dzięki.

Milena - 22-04-2014, 16:28

Poszukuję skutecznego szamponu na łupież dla psiaka, jeśli ktoś ma coś sprawdzonego, to będę wdzięczna za informację :)
Ewelina - 22-04-2014, 16:33

Nizoral :)
Milena - 22-04-2014, 16:36

Nie za mocne dla psa?
Ewelina - 22-04-2014, 16:37

Milena, Nie wiem mojej pomagało, Pani Kasia mi go poleciła nic innego nie podziałało wcześniej, ale niech się inni wypowiedzą też :)
Milena - 22-04-2014, 17:03

To spróbujemy :)
dominika92 - 23-04-2014, 09:57

My też polecamy botaniqa ! :) Dostaliśmy na spotkaniu piesosfery, jak one pięknie pachną...a jaka mięciusia sierść teraz :D
labidabi - 23-04-2014, 10:20

dominika92 napisał/a:
My też polecamy botaniqa ! :) Dostaliśmy na spotkaniu piesosfery, jak one pięknie pachną...a jaka mięciusia sierść teraz :D

Ja używam Botaniqua dla szczeniaków i nie powiem, żeby pięknie pachniał, nawet nie powiem, żeby ładnie pachniał. Dla mnie ma zapach hypoalergicznego żelu do twarzy, ale to może dlatego, że to specyfik dla szczeniaków, więc pewnie dla wrażliwej sierści, pozbawiony wszelkich zapachowych ulepszaczy.

dominika92 - 23-04-2014, 10:28

labidabi, zapewne tak :) Nasze pachną super. :) Choć oczywiście nie to jest najważniejsze, bo to ma znaczenie tylko dla nas. :)
Karoola - 23-04-2014, 16:23

dominika92, wczoraj wyprałam Emila w botanice, jak się świeci teraz :D Szampon pachnie bosko, ale na psie nie czuć.
Super produkt, gdybym tylko nie miała połowy butli innego szamponu i 10cio kilogramowego psa z krótką sierścią, na pewno kupiłabym duże opakowanie :) Bo cena też jest bardzo w porządku :haha:

Kesja - 31-05-2014, 20:37

Zamówiłam dziś razem z karmą(i kilkoma innymi pierdołkami :-P ) szampon botaniqa :haha: http://www.zooboom.pl/pl/...enie-250ml/4076
Chelsea - 01-06-2014, 14:41

Kesja, my tez mamy ten szampon ale dla szczeniat http://www.zooboom.pl/pl/...liwe-250ml/4079 jest fajny siersc super ale malo wydajny :doubt: ja najpierw szarym mydlem dobrze Czesie wyszoruje a potem tym szamponem ;D siersc po kapieli jest fantastyczna :-P
Kesja - 04-06-2014, 17:24

Wczoraj szamponik przyszedł i od razu było generalne kąpanie :D szampon pachnie rewelacyjnie, sierść po kąpieli ładna, błyszcząca (chociaż z tym u nas raczej nigdy problemu nie było ;-) ) :)
Renia2502 - 01-11-2014, 19:17

hej mam takie pytanko czy jest jakiś szampon na pchły moze?albo coś co zwalcza pchły procz paska
Milena - 01-11-2014, 19:20

Renia2502, oczywiście, że są. Myślę, że możesz go dostać w gabinecie weterynaryjnym.
Pamiętaj, że jeśli pies ma pchły to legną się one również w mieszkaniu i warto o to zadbać odpowiednimi środkami.

karolina_hot - 16-07-2018, 09:00

jaki szampon polecacie dla labka czarnuszka bo teraz kupiłam jakiś nie z najwyższej półki szampon ani nie z najtańszej i ma tak jakby łupież :)
malaMi - 12-05-2019, 15:51

karollina my z selecta htc uzywamy od niedawna i swietnie nam pasuje
Noksik - 15-05-2019, 16:42

Ja zawsze kupuję w zoologicznym taki z aloesem i się sprawdza :)